Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ζει στα Χανιά, εργάζεται στην Πολωνία

Η Κατερίνα έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και έχει κάνει μεταπτυχιακά στη νεοελληνική γλώσσα. Από μικρή οι γονείς της την μεγάλωσαν με ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία, ενώ στο σχολείο γνώρισε ακόμα καλύτερα την αρχαία Ελλάδα. Για χρόνια προτιμούσε τη χώρα μας για διακοπές, ώσπου κάποια στιγμή αποφάσισε να μείνει. "Γενικά από μικρή είχα πάθει πλάκα με την Ελλάδα και ειδικότερα με την Κρήτη. Πριν από έξι χρόνια ένα καλοκαίρι εργάστηκα σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο. Οταν έφτασε ο Σεπτέμβρης είχα πάρει απόφαση να μην επιστρέψω στη Βαρσοβία" λέει η Κατερίνα. Εχοντας ως "όπλο" την πολύ καλή γνώση της αγγλικής βρήκε εύκολα δουλειά στην Πολωνία ως μεταφράστρια. Η παρουσία της δεν ήταν απαραίτητη. Αρκούσε ένα e-mail και η χρήση του διαδικτύου. "Εργάζομαι στη μετάφραση ταινιών από τα Αγγλικά στα Πολωνικά για μια εταιρεία διανομής στη χώρα μου. Μου στέλνουν το κείμενο με τους αγγλικούς υπότιτλους με e-mail και τους μεταφράζω στα Πολωνικά. Το στέλνω πίσω και το κάνουν υπότιτλους ή το μεταγλωττίζουν. Πληρώνομαι με Πολωνικό μισθό. Δεν είναι πιο χαμηλός σε σύγκριση με την Ελλάδα, περίπου το ίδιο αν έκανα την δουλειά εδώ" εξηγεί η κοπέλα.
Η δουλειά είναι αρκετή για την Κατερίνα, που δεν μπορεί να εργάζεται στο σπίτι της. "Μόλις τελειώνω μια ταινία, λαμβάνω μια άλλη, μεταφράζω 4, 5, μέχρι και 7 ταινίες το μήνα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που παίρνω και τηλεοπτικές σειρές όπου μεταφράζω τα επεισόδια."
Η Κατερίνα εργάζεται στην... Πολωνία και φορολογείται στην Πολωνία. "Είναι η δουλειά μου και δεν υπάρχει περίπτωση να την εγκαταλείψω γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. Τώρα αν έβρισκα μια δουλειά και στα Χανιά συμπληρωματικά ίσως να μην έλεγα όχι. Με ενδιαφέρει να ζήσω στην Κρήτη για όσο μπορώ με τα λεφτά που βγάζω" λέει. Οι φίλοι της βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την περίπτωσή της καθώς δεν είναι κάτι συνηθισμένο. "Ο τρόπος εργασίας μέσω διαδικτύου σίγουρα στο μέλλον θα είναι πιο διαδεδομένος και πιο ανεπτυγμένος. Θα φτάσουμε σε κάποιο σημείο που θα μπορείς να κάνεις και πιο σύνθετα πράγματα στον υπολογιστή. Βέβαια είναι λίγο περίεργο που δεν έχεις συγκεκριμένο χώρο-γραφείο, που δεν έχεις συγκεκριμένο ωράριο, αλλά σιγά-σιγά το συνηθίζεις" λέει η κοπέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου