Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ



ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ
Ανάγκη έργων ανάπλασης
Εικόνα δεκαετιών... ’70 και ’80 συνεχίζει να παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, της μοναδικής παραλίας του Δήμου Χανίων που κάθε καλοκαίρι αλλά και χειμώνα σφύζει από ζωή, ωστόσο παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση από πλευράς υποδομών.
Οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν επιτακτικά πλέον να δρομολογηθεί ένα ουσιαστικό έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου καθώς η περιοχή κινδυνεύει με υποβάθμιση. Τονίζουν μάλιστα πως έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που έγιναν κάποια έργα και από τότε δεν έχει προχωρήσει τίποτα το ουσιαστικό, την ίδια στιγμή που σε άλλες συνοικίες της πόλης γίνονται έργα ανάπλασης.
“Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στη Νέα Χώρα. Ο δήμος λέει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης και να γίνει μια οριστική μελέτη. Εμείς λέμε ότι μέχρι να γίνει η πράξη εφαρμογής και να αποφασίσουμε οριστικά τι θα γίνει για την ανάπλαση της περιοχής θα μπορούσαν να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις απαραίτητες για τον εξωραϊσμό της περιοχής μας. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν τον προπομπό της μελλοντικής ανάπλασης”, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ν. Χώρας, κ. Παναγιώτης Κόρακας.
Μαζί με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και επαγγελματίες της περιοχής μας παραθέτουν ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή. Ειδικότερα:
- ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ: Σε όλα τα Χανιά αλλάζουν τα πεζοδρόμια. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει ένα έργο αντικατάστασης των πλακών που συμπληρώνουν σχεδόν 30 χρόνια ζωής; Τα παράπονα των τουριστών τα ακούμε κάθε καλοκαίρι για αυτό το θέμα. Είχαμε αποδεχθεί ευχαρίστως να αδειάσουμε τα πεζοδρόμια πριν από μερικά χρόνια. Ζητήσαμε ένα μέρος του δρόμου από τη μεριά της θάλασσας. Γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση του Δήμου, παρότι είχαμε την καθολική συμπαράσταση των συλλόγων της Νέας Χώρας, του Συλλόγου Ξενοδόχων, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, της εκκλησίας, δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας κ.ά.
- ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Ο δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπέστατος. Ο,τι υπάρχει είναι από τα καταστήματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Μια μελέτη φωτισμού του «Βόλακα» και των βράχων στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στο παραλιακό μέτωπο.
- ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ: Η λύση των βιολογικών δεν απέδωσε. Απαιτείται η κατασκευή νέων, μόνιμων, καλαίσθητων τουαλετών και να αναλάβει ο Δήμος να τις συντηρεί.
- KΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΟΥ: Είχαμε εναντιωθεί ομόφωνα όλοι οι επαγγελματίες στο κλείσιμο του δρόμου τη θερινή περίοδο με αλυσίδες. Είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Απέκλεισαν δρόμους όπως η Χάου και η Μ. Γωνιάς, δεν μπορούσαν τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί να προσεγγίσουν την περιοχή ζημιώνοντας τα ξενοδοχεία, προκαλούνταν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Είχαμε κάνει μια συνάντηση το προεδρείο του συλλόγου μας με τον αντιδήμαρχο τον κ. Παπαδογιάννη, του βάλαμε το θέμα για άλλη μια φορά εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν. Μας είπε ότι θα το μελετήσει το θέμα. Το δεύτερο 15/νθήμερο θα κάνουμε τη γεν. συνέλευσή μας και θα ξαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια.
- ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ: Βάζουν τη λαϊκή της περιοχής μέσα στο καλοκαίρι μπροστά στο κολυμβητήριο βάζοντας άλλο ένα εμπόδιο για την περιοχή μας. Επίσης είναι απαραίτητο το συχνό καθάρισμα του Κλαδισού ποταμού το οποίο τελευταία έχει ατονήσει με αποτέλεσμα η εικόνα του να μην είναι η καλύτερη.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΑΜΑ
“Λείπει το όραμα και η προοπτική. Εχουμε καταντήσει κάθε χρόνο ένα συμβούλιο ολόκληρο, άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία και με μεγάλη εμπειρία να ασχολούμαστε με πράγματα που θα ’πρεπε να τα έχει λύσει ο Δήμος. Απορώ που είναι οι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι της περιοχής, γιατί δεν ορθώνουν το ανάστημά τους;”, αναρωτιέται ο κ. Μανώλης Βολικάκης επαγγελματίας της περιοχής, η οικογένεια του οποίου ήταν από τις πρώτες που επένδυσε στην περιοχή. Ο ίδιος τονίζει πως “παλεύουμε για τα αυτονόητα. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2010 και να είναι εκτός σχεδίου η περιοχή μετά το τέρμα Σελίνου, δεν μπορεί να έχουν περάσει 3 ΚΠΣ και να μην έχει γίνει ούτε ένα ολοκληρωμένο, ουσιαστικό έργο στην περιοχή. Το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας είναι το στολίδι της πόλης, η μοναδική προσβάσιμη παραλία και οι υπηρεσίες του Δήμου είναι της δεκαετίας του ’80. Τον χειμώνα η περιοχή μας στηρίζει όλη την πόλη όταν κλείνει το λιμάνι. Τα μαγαζιά μας είναι στολίδια αλλά δεν αρκούν, απαιτείται η στήριξη του Δήμου, η ουσιαστική στήριξη”, καταλήγει.


Το λιμανάκι
“Αυτή την εποχή χαίρομαι γιατί γίνονται κάποιες εργασίες ανάπλασης του λιμανιού και θα χαρούμε περισσότερο όλοι αν ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι και βρούμε ένα λιμανάκι όμορφο και προσπελάσιμο και για τους τουρίστες και για τους ντόπιους”, δηλώνει ο κ. Γιώργος Ανδρεάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Νέας Χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω εξωραϊσμού της περιοχής, την εξασφάλιση νερού και ρεύματος για τα σκάφη, την πλακόστρωση της περιοχής και την απομάκρυνση άχρηστων υλικών. Τέλος έχει ζητηθεί από τον δήμο η αντικατάσταση των ακαλαίσθητων φάρων που υπάρχουν στην περιοχή και η απομάκρυνση του ακαλαίσθητου γερανού της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου