Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ναζιστική «φάλαγγα» προκαλεί στα Χανιά

Στήνουν ενέδρες σε μετανάστες και ακτιβιστές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Στο Νοσοκομείο   Χανίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο  μετανάστες, οι  οποίοι είχαν δεχθεί δολοφονική  επίθεση στο κέντρο των Χανίων. Ο ένας εκ  των δύο είχε  συμμετάσχει  στην απεργία  πείνας 15 μεταναστών πριν από έναν χρόνο  προκειμένου να  τους δοθεί άδεια παραμονής
Επιθέσεις από ομάδες με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά. Μετά τον ξυλοδαρμό δύο μεταναστών οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χανίων, χθες τα ξημερώματα άγνωστοι επιχείρησαν να πυρπολήσουν το Στέκι Μεταναστών στο κέντρο της πόλης, κάνοντας καταστροφές και σχηματίζοντας σβάστικες, ενώ προχθές έριξαν μολότοφ στο σπίτι Χανιώτη που έχει έντονη κοινωνική δράση.

Οι επιθέσεις από ομάδες των 10- 15 ατόμων έχουν πυκνώσει τον τελευταίο μήνα και ήδη η Αστυνομία μιλά για νεοναζιστικές συμμορίες. Αποκορύφωμα των επιθέσεων είναι οι ξυλοδαρμοί μεμονωμένων πολιτώνΕλλήνων και μεταναστών- με τη μορφή ενέδρας. Η νεοναζιστική βία έχει θορυβήσει τους τοπικούς φορείς που για σήμερα έχουν καλέσει σε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ η Αστυνομία φοβάται για τον κίνδυνο να επιχειρηθεί ανάλογη απάντηση από πλευράς αντιεξουσιαστών.

Τα ξημερώματα της Τρίτης δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ στο πατρικό σπίτι Χανιώτη, που έχει έντονη κοινωνική δράση, στον Γαλατά Νέας Κυδωνίας. Η οικογένεια του ίδιου, όπως ειπώθηκε και στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, δεν έχει διαφορές με κανέναν. Εκτιμάται ότι οι δράστες νόμιζαν πως στο σπίτι κατοικεί και ο συγκεκριμένος Χανιώτης. Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2009 ο άγριος ξυλοδαρμός του ίδιου ανθρώπου και ενός φίλου του. Τότε, τους είχε εγκλωβίσει μια ομάδα αγνώστων και τους είχε επιτεθεί, λέγοντάς τους «αναρχικούς και κουμμούνια».

Χθες τα ξημερώματα άγνωστοι, αφού έσπασαν την πόρτα του Στεκιού Μεταναστών στην παλιά πόλη των Χανίων, ζωγράφισαν σε διάφορα σημεία τη ναζιστική σβάστικα και επιχείρησαν να καταστρέψουν το κτίριο. Στον χώρο του Στεκιού πραγματοποιούνται μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, λειτουργεί καφενείο και βιβλιοθήκη, και γενικότερα ο χώρος είναι ανοικτός για κάθε ντόπιο και ξένο. Τα τελευταία χρόνια το Στέκι πραγματοποιεί και διήμερο «Αντιρατσιστικό φεστιβάλ» με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Η μαρτυρία
«Άκουσα χτυπήματα και θόρυβο από τζάμια που έσπαγαν. Κατάλαβα ότι κάτι γινόταν στο Στέκι και πήρα τηλέφωνο την Αστυνομία. Πέρασε κάποια ώρα, δεν ήλθε κανείς και ξαναπήρα τηλέφωνο στην Αστυνομία γιατί είχε μπει φωτιά. Έφτασε η Πυροσβεστική, αλλά νωρίτερα είχε σπεύσει ένας γείτονας και είχε σβήσει τη φωτιά», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης κ. Βαγγέλης Χειλαδάκης. Ο κάτοικος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος Χανίων κ. Μιχάλης Γαβριλάκης επισήμανε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το Στέκι, υπάρχει αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων και ξένων. Αυτά τα σύμβολα, οι σβάστικες, είναι απαράδεκτα για τον δημοκρατικό τόπο μας».

Ο δικηγόρος και μέλος του Κοινωνικού Στεκιού Νίκος Τζάρας υπογράμμισε: «Το Στέκι είναι ένας χώρος που φιλοξενεί ευαισθησίες και ανησυχίες του χανιώτικου λαού και της νεολαίας, όπου οργανώνει τη συνύπαρξη Ελλήνων και μεταναστών. Δέχθηκε επίθεση από φασιστοειδή. Είναι μια ακόμα από τη σειρά επιθέσεων που έχουν δεχτεί άτομα και ανάλογοι χώροι, ακόμα και κατοικίες ανθρώπων. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε, αλλά και να επαγρυπνούμε».

Με ανακοίνωσή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση Χρυσή Αυγή αποποιείται την οποιαδήποτε ευθύνη τέτοιων επιθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου