Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ




ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΟΙΝΟΠΟΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Οι δρόμοι του Κρασιού




Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μια περιήγηση στους δρόμους του κρασιού μέσα από τα Οινοποιεία του "Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης" επιχειρούν σήμερα οι "Διαδρομές" των "Χανιώτικων Νέων". Οι επισκέψιμοι χώροι, η παραγωγή, τα όνειρα και οι επιδιώξεις των οινοποιών παρουσιάζονται μέσα σε ένα τρισέλιδο αφιέρωμα.




ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ

Σύγχρονο και παραδοσιακό



Σε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στον Δραπανιά, τα αδέλφια Μιχάλης και Aντώνης Πνευματικάκης έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και επισκέψιμο χώρο. Ο Αντώνης Πνευματικάκης μας μιλάει για την προσπάθεια τους, την οινοποίηση και τους στόχους της οινοποιείας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Από το 1996 το οινοποιείο λειτουργούσε με πρώτη ύλη από τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειας. Πριν από 3 χρόνια μετακόμισε σε ένα νεοτευκτο και σύγχρονο κτήριο στον Δραπανιά Μηθύμνης.
ΠΡΟΙΟΝ:Aυτή τη στιγμή διαθέτει 7 ετικέτες για κρασιά των 750 ml. Το κρασί διατίθεται στην τοπική αγορά και μέσω υποκαταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται διανομή σε όλη την Ελλάδα. Συζητάνε για την εξαγωγή των προϊόντων σε Γερμανία και Καναδά. Δουλεύονται βασικά το Ρωμέικο -η τοπική ποικιλλία- που αποδίδει πολύ καλά αποτελέσματα και έχει περιθώρια εξέλιξης αλλά και Syrah, Bηλάνα, Βιδιανό, Κοτσυφάλι κα. Συνολικά ετησίως εμφυαλώνονται 500 τόνοι.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: Η θέση που βρίσκεται τώρα το οινοποιείο βοηθάει πολύ στο να γίνει επισκέψιμο. Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο για να κινηθεί η επιχείρηση παραπέρα. "Ερχόμενος ο επισκέπτης στα Χανιά θέλει να δοκιμάει ένα τοπικό προϊόν όπως το κρασί. Μέχρι το Μάιο θα έχουμε ένα ακόμα χώρο κατάλληλα για επισκέψιμο συνολικά πάνω απο 300 τμ. Όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τον τρόπο παραγωγής του κρασιού αλλά και να δοκιμάσει, να μας πει την άποψη του. Ειδικά τον Αυγουστο και τον Σεπτέμβρη μπορεί να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία."
Τα σχόλια που ακούνε από τον κόσμο είναι θετικά. Τονίζουν πως για χρόνια δεν υπήρχε καμία τουριστική αξιοποίηση των οινοποιίων στην Κρήτη κάτι που όμως φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια με την δραστηριοποήιση και του "Δικτύου Οινοποιών". Το κόστος όμως είναι μεγάλο και απαιτούνται και κτηριακές υποδομές.
ΣΤΟΧΟΙ : Ενας βασικός στόχος είναι η προσέλκυση και γκρουπ τουριστών πέρα από τους μεμονωμένους τουρίστες. Επίσης να επαναφέρει και να αναπτύξη ποικιλλίες σταφυλιού της Κρήτης που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: τηλ. 28220 31740, φαξ 28220 31741. Διαδίκτυο- www.pnevmatikakis.com.gr και info@pnevmatikakis.com.gr




Το ιδιαίτερο

Νέος, σύγχρονος χώρος με πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο χώρος υποδοχής είναι διακοσμημένος με λαογραφικό υλικό της Κρήτης και με παλιά υλικά οινοποιήσης.




MONH ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

"Θεικό κρασί"


Γνωστή και για την παραγωγή κρασιών είναι η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι. Ο ηγούμενος του μοναστηριού πατέρας Αμφιλόχιος μας ξεναγεί στους πάντα ξεχωριστούς χώρους του.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Εδώ και μια δεκαετία το Μοναστήρι ασχολείται με την τυποποίηση και εμπορία κρασιού. Πάντα παρήγαγε κρασί, ωστόσο πλέον έχει μπει δυναμικά στην αγορά.
ΠΡΟΙΟΝ: Ολα τα κρασιά είναι βιολογικά και προέρχονται εξολοκλήρου από τους αμπελώνους του Μοναστηριού. Τα έσοδα αξιοποιούνται για τις εργασίες αναστήλωσης και ανακατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων της Μονής. Διαθέτει 4 ποικιλλίες κρασιού, Καμπερνέτ, Μερλότ, Τρεμπιάνο και Ρωμέικο. Συνολικά κάθε χρόνο παράγονται περίπου 150.000 φιάλες κρασιού από 160 στρέμματα αμπέλιων, τα οποία είναι νέα και κάθε χρόνο η παραγωγή τους θα αυξάνεται.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησε η ανάπλαση χώρων του μοναστηριού προκειμένου να δημιουργηθούν οι κάβες και ο χώρος υποδοχής επισκεπτών. Οπως επισημαίνει ο πατέρας Αμφιλόχιος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί 100% το έργο. "Δίνεται μια ευκαιρία στον επισκέπτη εκτός του να δει το θαυμάσιο αυτό μνημείος της Ορθοδοξίας που είναι το μοναστήρι μας, να δει πως παλαιώνεται και πως παράγεται το κρασί μας και να το γευτεί. Τα σχόλια που ακούμε είναι ευμενή" αναφέρει ο κ. Αμφιλόχιος
ΣΤΟΧΟΙ : Ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου με νέα μηχανήματα και η περαιτέρω βελτίωση του χώρου υποδοχής.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 2821963572, φαξ 2821063551. Διαδίκτυο- www.agiatriada-chania.gr, ag-triad@otenet.gr.


Το ιδιαίτερο

Η παλαίωση γίνεται στον υπόγειο χώρο του Μοναστηριού σε καταπλητικούς χώρους του κτηρίου του 16ου αιώνα. Ακριβώς δίπλα είναι και το οινοποιείο, ενώ η επίσκεψη μπορεί να συνοδευτεί με μια βόλτα στους αμπελώνες της περιοχής του Ακρωτηρίου.



OINOΠΟΙΕΙΑ ΝΤΟΥΡΑΚΗ

Mε εμπειρία ετών...






"Εχει ωριμάσει ο καιρός ώστε όλα τα οινοποιεία στο Ν. Χανίων να είναι επισκέψιμα" επισημαίνει ο Αντώνης Ντουράκης, των ομώνυμων οινοποιίων. Το συγκεκριμένο είναι από τα πρώτα οινοποιεία που άνοιξαν και δέχθηκαν κοινό στο Νομό μας με μεγάλη επιτυχία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: To oινοποιείο δημιούργησε ο Αντρέας Ντουράκης το 1988 έχοντας γνώσεις από τις σπουδές του στη Γερμανία. Βρίσκεται αμέσως μετά από τις Βρύσσες στο δρόμο προς Σφακιά, στον Αλίκαμπο σε ένα κτήριο που συνδυάζει την παράδοση και τη νέα τεχνολογία, με εξαιρετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
ΠΡΟΙΟΝ: Παράγονται περίπου 100.000 φιάλες κρασιού ετησίως από ποικιλίες όπως Grenache Ρουζ, Gaberbet Sauvignon, Βηλάνα. Επίσης από πέρυσι το οινοποιείο ξεκίνησε να δουλεύει με Μαλβαζία αλλά και το Ρωμέικο. Οι αμπελώνες του οινοποιού εκτίνονται σε 20 στρέμματα, ενώ υπάρχει συνεργασία με αμπελουργούς της περιοχής, της Κισάμου και του Ρεθύμνου. Επίσης παράγονται δύο βιολογικά κρασιά το λευκό "Επιλογές" από Βιδιανό και Τρεμπιάνο και το κόκκινο "Επιλογές" από Gaberbet Sauvignon κυρίως.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: "Τα σχέδια ώστε το οινοποιείο να είναι επισκέψιμο υπήρχαν από την αρχή. Ο πατέρας μου είχε την γνώση αυτή από τη Γερμανία. Επομένως όταν ξεκίνησε να κτίζεται διαμορφώθηκε ο πρώτος όροφος ως χώρο οινογευσίας. Τα τελευταία 6-7 χρόνια συστηματικά δεχόμαστε και ξεναγούμε τουρίστες" αναφέρει ο κ. Αντώνης Ντουράκης. Το οινοποιείο επισκέπτονται διερχόμενοι τουρίστες προς και από τα Σφακιά, γκρουπ, αλλά και κόσμος που έχει δοκιμάσει τα κρασιά Ντουράκη σε κάποια ταβέρνα. Ο χώρος είναι διαθέσιμος όλο το χρόνο, κατόπιν συνενόησης το χειμώνα, ενώ από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβριο είναι ανοικτός. "Ο κόσμος ενθουσιάζεται, ακόμα και ντόπιοι που έρχονται εδώ δεν περιμένουν να συναντήσουν μια τόσο καλή εικόνα. Βοηθάει πολύ και το φανταστικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το κτήριο είναι προσαρμοσμένο στο όλο σύνολο και είναι κατασκευασμένο με γήινα υλικά, ξύλο, πέτρα, κεραμίδι" καταλήγει ο κ. Ντουράκης.
ΣΤΟΧΟΙ : Στις πρωτεραιότητες του οινοποιοίου είναι να μεγαλώσει τις ιδιόκτητες εκτάσεις αμπελιών, η δημιουργία ενός αφρώδη οίνου (σαμπανοειδές), να αυξηθεί ο κόσμος που έρχεται στα οινοποιεία. EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 28250 51761, φαξ 28250 51761. Διαδίκτυο www.dourakiswinery.gr και info@dourakiswinery.gr





Το ιδιαίτερο



Μοναδικός ο χώρος παλαίωσης των κρασιών στη ρίζα ενός τεράστιου βράχου προσφέρει τη φυσική υγρασία που απαιτείται. Επίσης η λειτουργία του μουσείου και το ξεχωριστής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της περιοχής.



ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ

Βασικός στόχος η ποιότητα



Στα Ποντικιανά του Κολυμβαρίου λειτουργεί εδώ και πάνω απο μια δεκαετία το οινοποιείο της οικογένειας Καραβιτάκη. Νέες εγκαταστάσεις σε ένα ιδιαίτερο χώρο με μεγάλη ποικιλλία κρασιών. Ο Νίκος Καραβιτάκης μας μιλάει για την ιστορία, το προϊόν, το οινοποιείο και τους αμπελώνες, τους στόχους...
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το οινοποιείο ξεκίνησε να λειτουργεί στα 1998. Ο ιδιοκτήτης Μανώλης Καραβιτάκης, χημικός οινολόγος, είχε μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή κρασιών από την ΕΑΣ Κισάμου (το περίφημο κρασί "Όστρια") και έχει σπουδάσει στην Ιταλία.
ΠΡΟΙΟΝ: "Είχαμε αμπέλια, καλλιεργούσαμε και ο πατέρας μου αποφάσισε να κάνει κάτι δικό μας.Ετσι έφτιαξε αυτήν την κάθετη μονάδα. Εχουμε 40 στρ. δικά μας και συνεργαζόμενα αμπέλια τα οποία έχουμε μισθώσει και παίρνουμε αποκλειστικά μόνο εμείς" εξηγεί ο κ. Νίκος Καραβιτάκης. Συνολικά το οινοποιό εμφυαλώνει 100.000 φιάλες κρασιού ετησίως και χρησιμοποιεί ποικιλλίες όπως το Σουλτανί, Κοτσιφάλι, Γκρενάζ, Μerlot, Gabernet και Syrah αλλά και Ιταλικές και Ισπανικές ποικιλλίες. Τα κρασιά διατίθενται κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω αντιπροσώπου αλλά και σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: Για την κατασκευή του κτηρίου χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακή πέτρα. Πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών δημιουργίας του χώρου και σε δύο μήνες ξεκινάει η δεύτερη φάση όπου θα δημιουργηθούν νέοι χώροι γευσιγνωσίας, θα βελτιωθούν οι κάβες. "Δουλεύουμε και με γκρουπ τουριστών αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες που μας γνωρίζουν από τα κρασιά μας και θέλουν να δουν και το οινοποιείο και την κάβα μας. Ακούμε πολλά θετικά σχόλια, η ξενάγηση δεν είναι απρόσωπη αλλά γίνεται από εμάς του ίδιους, δεν είναι κάτι τυποποιημένο. Στο εξωτερικό τα οινοποιεία πουλούν το 60% της παραγωγής τους στον κόσμο που τους επισκέπτεται. Γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε και εμείς αυτό ; Το κόστος είναι μεγάλο, ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ και εκεί πολλοί οινοποιοι το σκέφτονται αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. " αναφέρει ο κ. Νίκος Καραβιτάκης.
ΣΤΟΧΟΙ : Ονειρο όλων μας είναι τα κρασιά μας να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά. Τα κρασιά της Κρήτης είναι εξαιρετικά και υπάρχουν οινοποιεία που κάνουν καταπληκτική δουλειά.Για το Οινοποιείο υπάρχει στόχος για δημιουργία μουσείου του κρασιού, καθώς υπάρχει ήδη πλούσιο υλικό.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ. 2821023381, email karavitakis@hotmail.com.


Το ιδιαίτερο

Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μέσα στους ελαιώνες με ανοικτούς χώρους ιδανικούς για οινογευσία. Ο χώρος του οινοποιείου είναι καλά οργανωμένος και εφοσιασμένος με σύγχρονα μηχανήματα.




ΚΤΗΜΑ ΛΟΥΠΑΚΗ

Στην καρδιά της Κισάμου


Στις Καρές Κισάμου βρίσκεται το "Κτήμα Λουπάκη" με ένα ολοκαίνουργιο οινοποιείο. Σε μια περιοχή πολύ γνωστή για τα κρασιά της το οινοποιείο δραστηριοποιείται δυναμικά σε μια προσπάθεια δυναμικής προβολής και προώθησης των τοπικών οίνων και όχι μόνο. Ο Μιλτιάδης και η Ασπασία Λουπάκη μας μιλούν για την προσπάθεια τους.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ξεκίνησε να λειτουργεί ως οινοποιείο το 2004 σε νεότευκτες εγκαταστάσεις. Υπήρχε η εμπειρία της καλλιέργειας και της εμπορίας από τους παππούδες και αποφασίσθηκε να προχωρήσουν πιο επαγγελματικά με την τυποποίηση του κρασιού.
ΠΡΟΙΟΝ: "Ασχολούμαστε με Κρητικές ποικιλίες όπως τη Βηλάνα στο Λευκό, Γαλλικές όπως το Grenache, το Gabernet Sauvignon και έχουμε τέσσερις ετικέτες. Τα κρασιά μας διατίθενται στην τοπική αγορά αλλά και στο εξωτερικό μέσω αντιπροσώπων σε Γερμανία και Αγγλία. Κάθε χρόνο εμφυαλώνουμε περίπου 50.000 φιάλες" υπογραμμίζει ο κ. Μιλτιάδης Λουπάκης, υπεύθυνος για την οινοποίηση. Πρόσφατα τα κρασιά του κτήματος βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά διαθέτουν πάνω απο 60 στρ. αμπελώνες, ενώ υπάρχουν συμβάσεις και με ντόπιους αμπελουργούς.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: Από την αρχή της κατασκευής του οινοποιείου ο στόχος ήταν να γίνει επισκέψιμο." Ηδη ο χώρος μπορεί να δεχθεί επισκέπτες αλλά από τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των εγκαταστάσεων προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να δει τη διαδικασία παραγωγής, παλαίωσης, να γευτεί τα προϊόντα μας. Θέλουμε οπωσδήποτε να προσελκύσουμε ομάδες τουριστών καθώς γενικότερα η περιοχή έχει πολλά σημεία που αξίζουν να τα δει κανείς. Οπως ελαιοτριβεία, ο χώρος τέχνης στο Δρομόνερο, η Ροτόντα. Κάνουμε μια προσπάθεια μέσω του Δικτύου Οινοποιών Δυτ. Κρήτης να δώσουμε έμφαση στον τομέα της επισκεψιμότητας" επισημαίνει η κ. Ασπασία Λουπάκη.
ΣΤΟΧΟΙ : Μέσα στην άνοιξη θα βελτιωθούν οι χώροι υποδοχής των επισκεπτών, να προχωρήσει η αναμπέλωση με Μαντηλάρι, Κοτσιφάλι και άλλες γηγενείς ποικιλλίες. Τους ανθρώπους του Κτήματος ενδιαφέρει τα προϊόντα τους να μπουν σε καταστήματα ντελικατέσεν, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: τηλ και φαξ- 282409111, loupakis@otenet.gr




Το ιδιαίτερο


Η ομορφιά του φυσικού τοπίου ανταμοίβη τον επισκέπτη όπως επίσης οι άνετοι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι.




ΝΟSTOS MΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Νοσταλγία....







Η Οινοποιεία Μανουσάκη στο Βατόλακο Μουσούρων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή κρασιού. Παράλληλα είναι ανοικτή στο κοινό στους άνετους χώρους που διαθέτει. Στις εγκαταστάσεις μας ξεναγεί η κ. Αλεξάνδρα Μανουσάκη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993 και η πρώτη παραγωγή ήλθε το 1997 στο κτήμα του Θοδωρή Μανουσάκη.
ΠΡΟΙΟΝ: Τα κρασιά φέρουν το όνομα "Νοstos" με ξεκάθαρο το συμβολισμό από πλευράς του δημιουργού του οινοποιείου ο οποίος βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική και σημερα είναι πρόεδρος στην "Παγκρητική Αμερικής". "Παράγουμε αποκλειστικά βιολογικά κρασιά που προέρχονται δικά μας αμπέλια 130 στρ. Παράγουμε έξι διαφορετικά κρασιά, ένα λευκό, ένα ροζ, τέσσερα κόκκινα τα δύο από αυτά πολυποικιλλιακά. Tα κρασιά μας έχουν πάρε πάρα πολλά βραβεία σε φεστιβάλ οικολογικού κρασιού, σε γευσιγνωσίες του περιοδικού "Ευ ζην", στο Εcofestival. Ιδιαίτερα θετικές απόψεις για τα κρασιά μας έχουν εκφράσει η παγκόσμιας φήμη σεφ κ. Cat Cora και ο κριτικός κρασιού κ. Robert Parker." τονίζει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, κόρη του ιδιοκτήτη και υπεύθυνη για τον οινοποιείο. Τα κρασιά διατίθενται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε Κύπρο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ: Η ξενάγηση γίνεται απο τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους του οινοποιού. Κατόπιν συνενόησης μπορούν να βρεθούν στους χώρους ομάδες τουριστών αλλά και αρκετοί μεμονωμένοι. Το οινοποιείο, οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται μέσα στο κτήμα της οικογένειας, ανάμεσα σε ελιές και πορτοκαλιές. Ολα τα κτίσματα είναι καλαίσθητα με βάση την ντόπια αρχιτεκτονική, ενώ ιδιαίτερη είναι η εσωτερική διακόσμηση των χώρων ξενάγησης.
ΣΤΟΧΟΙ : Η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου προκειμένου να φιλοξενήσει την κάβα και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων. "Θέλουμε να συνδυάσουμε το κρασί με την Κρητική διατροφή που γίνεται πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο" επισημαίνει η κ. Μανουσάκη.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Tηλ 2821078787, φαξ 2821078788. Διαδίκτυο- www.nostoswines.com και info@nostoswines.com.



Το ιδιαίτερο


Φιλόξενοι χώροι, με θύμισες από την παλιά Κρήτη. Παραδοσιακό οινοποιείο μέσα στα περιβόλια, προσιτό και ξεχωριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου