Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ

«Καλός ήταν ο Καποδίστριας, αλλά...»

Δήμαρχοι όλης της χώρας αποτιμούν θετικά το πρώτο κύμα συνενώσεων και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με τον «Καλλικράτη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης, Νικολέττα Μουτούση, Γιώργος Βουνάτσος, Γιώργος Κώνστας, Πέλλη Γιακουμή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

«Τα μεγάλα έργα που έγιναν τα 12 χρόνια που υπάρχει ο δήμος μας, δεν θα μπορούσαν οι τέως κοινότητες να τα υλοποιήσουν» λέει ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης, δήμαρχος Ευεργέτουλα, ενός δήμου που δεν υπήρχε πριν τον πρώτο Καποδίστρια ούτε ως όνομα και δημιουργήθηκε από τη συνένωση επτά χωριών, τα οποία διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός.

Τη στιγμή που ο Καποδίστριας συναντά τον... Καλλικράτη, δήμαρχοι όλης της χώρας αποτιμούν θετικά το πρώτο κύμα συνενώσεων. Ωστόσο δεν παραλείπουν να μιλήσουν για οικονομική εγκατάλειψη του εγχειρήματος και προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη στήριξη των χωριών που συνενώθηκαν.

«Παραμένει ένα αρνητικό σημείο, που μοιάζει μικρό αλλά είναι σημαντικό για τους κατοίκους των χωριών: η παρουσία του γραμματέα. Χωρίς την καθημερινή παρουσία του, οι κάτοικοι στα χωριά πιστεύουν ότι έχει κλείσει η κοινότητα και αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως τα χωριά εγκαταλείπονται» προσθέτει ο κ. Πολυπαθέλλης. Στο ισοζύγιο των αποτελεσμάτων του Καποδίστρια και ο δήμαρχος Χαιρώνειας και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Νομού Βοιωτίας Νίκος Παπαγγελής εκτιμά πως βαρύνουν περισσότερο τα θετικά, αλλά δεν μπορεί να μην αναφέρει και ορισμένες δυσλειτουργίες. «Με τις δομές που αναπτύχθηκαν ισχυροποιήθηκαν οι δήμοι, έτσι ώστε τα δημοτικά διαμερίσματα και οι πρώην κοινότητες να μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες ποιότητας » υποστηρίζει ο κ. Παπαγγελής.

«Οικονομικά όμως ο Καποδίστριας δεν στηρίχθηκε έτσι όπως είχε προεξαγγελθεί και δεν είχε θεσμοθετηθεί με τρόπο ώστε να μην εξαρτώνται οι παραπέρα δράσεις από τα πρόσωπα παρά μόνον από τους θεσμούς» επισημαίνει και διευκρινίζει: «Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε καποδιστριακούς δήμους δύο ταχυτήτων. Δήμοι που αναπτύχθηκαν και δήμοι που δεν ενσωμάτωσαν στη νέα δομή όλα τα δημοτικά διαμερίσματα».

Ευθύνες πάντως διακρίνει ο κ. Παπαγγελής και στους ίδιους τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές: «Δεν προσπάθησαν να αναπτύξουν συνολικά τον δήμο με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά αρκέστηκαν σε αυτά που εξασφάλιζαν την επανεκλογή τους». Ανάλογη είναι η άποψη και του δημάρχου Νότιας Ρόδου Μανώλη Σαββή. «Από κοινότητες αδύναμες και με δυνατότητα να διεκπεραιώνουν μικρά θέματα, οι καποδιστριακοί δήμοι βελτίωσαν τον προγραμματικό και αναπτυξιακό τους ρόλο σε ευρύτερες περιοχές και καθιέρωσαν νέες δομές υπέρ του πολίτη σε θέματα πρόνοιας, πολιτισμού κ.ά.» αναφέρει.


«Μας ψήφισαν για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ υπουργό Εσωτερικών και στο σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσίασε για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων πρόσφερε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ένα 24ωρο μετά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο κυρίως για την ισχυροποίηση του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το υπουργείο των Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως υπουργείο που βρίσκεται στην «πρωτοπορία των αλλαγών για το κράτος». Το σχέδιο που παραδίδεται στη δημόσια διαβούλευση έτυχε χθες νέας δημόσιας επιδοκιμασίας από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε ότι ο «Καλλικράτης» θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι υπάρχει «ευρύτερη συναίνεση» για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι συνενώσεις δήμων είχε εξαγγείλει και η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά δεν προχώρησε γιατί φοβήθηκε τις αλλαγές.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχέδιο «Καλλικράτης» ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια». Το σχέδιο παρουσίασε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Στο μεταξύ, και σε συνέχεια των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκειας της πολύωρης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, η κυβέρνηση κατέστησε χθες σαφές ότι οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν θα ενσωματωθούν στη δημόσια διαβούλευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι όλες οι ενστάσεις θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του «Καλλικράτη» όπως θα προκύψει μετά τη δημόσια διαβούλευση και την επανασυζήτηση του σχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δημόσια διαβούλευση θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ για να απορροφηθούν οι κραδασμοί που εκ των πραγμάτων θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες από τις συνενώσεις των 1.034 δήμων και κοινοτήτων της χώρας.


Πρώτες γκρίνιες για τις νέες συνενώσεις

Η ΠΕΡΙΟΧΗ Μαυρομμάτι των 2.000

κατοίκων ζητά να εξαιρεθεί από το σχέδιο «Καλλικράτης» και να αποκοπεί από τον Δήμο Μουζακίου, όπου υπάγεται σήμερα. Το επιχείρημα είναι πως πρόκειται για τη γενέτειρα του Καραϊσκάκη! Πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα ο χάρτης των νέων δήμων, έχουν αρχίσει να υπάρχουν φωνές διαφωνίας έναντι των συνενώσεων. Εξαίρεση διεκδικεί και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, που αποτελείται από 17 δήμους και 4 κοινότητες. «Ζητάμε την εξαίρεση από το νέο σχέδιο των μαρτυρικών ΟΤΑ. Για τη συνέχεια, από τις απαντήσεις που θα πάρουμε και από τις λεπτομέρειες που θα γίνουν γνωστές θα πράξουμε ανάλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Νίκος Τσιμπόλης. Και στην Αττική, εξάλλου, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις ως προς τις συνενώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Ελληνικού, που με απόφαση του συμβουλίου δηλώνει πλήρως αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή των ορίων του. Αντιστοίχως, σε άλλους δήμους οι αιρετοί συμφωνούν μεν με το πρόγραμμα, διαφωνούν ωστόσο με τους δήμους με τους οποίους συνενώνονται, καθώς είτε θεωρούν πως έχουν ανομοιογενή χαρακτηριστικά ή ότι θα αναγκαστούν να καλύψουν τα χρέη τους σε περίπτωση δήμων που λειτουργούν στο... κόκκινο. Η χωροταξία δεν είναι όμως το μοναδικό «αγκάθι» που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν χθες οι πρώτες αντιδράσεις για τις αρχές του προγράμματος. Για μητροπολιτική απομόνωση της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος πάντως τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άφησε αιχμές για την απουσία αναφοράς στη μητροπολιτική διοίκηση Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου