Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ

Απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων!

Γιώργος Κώνστας | 08.02.2010
Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Ναυστάθμου Κρήτης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, για απόκρυψη τουλάχιστον 20 εργατικών ατυχημάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, κάνει η Ενωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού, την ίδια στιγμή που το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επιβεβαιώνει αυτήν την καταγγελία και μάλιστα προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Στην αποκάλυψη αυτή έφτασε η Ενωση Τεχνικών μετά από έρευνα που πραγματοποίησε με αφορμή εργατικό ατύχημα που είχε μέλος της το 2005 και δεν είχε δηλωθεί.
"Tην τελευταία δεκαετία γίνεται μια συνειδητή απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα" αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Θωμάς Αλατερός, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Χανιά στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας. "Η παρανομία βρίσκεται στην μη τήρηση της νομοθεσίας που ξεκάθαρα αναφέρει πως όταν γίνεται ένα εργατικό ατύχημα θα πρέπει να καλείται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί αλλά και να καταλογιστούν ευθύνες στον εργοδότη που τυχόν δεν έχει μέσα ή χρησιμοποιεί όχι σωστές διαδικασίες για να εκτελέσει κάποιες εργασίες. Υπάρχει μια απόκρυψη, δίνουν ελλιπή στοιχεία, όταν σε 10 χρόνια έχουμε 25 εργατικά ατυχήματα και έχουν δηλώσει τα 5. Βλέποντας αυτά τα στοιχεία το ΣΕΠΕ λέει ότι "ο χώρος αυτός έχει μικρή επικινδυνότητα" όταν όμως δίνεις 25 σου λέει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι πρέπει να γίνει".
ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του ΣΕΠΕ από τα Χανιά, στις 11 Ιανουαρίου, ενημερώνεται το σωματείο ότι μετά τα ερωτήματα που κατέθεσε στην υπηρεσία του διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της υπηρεσίας στο Ναύσταθμο Κρήτης όπου και διαπιστώθηκε η μη αναγγελία των δηλωθέντων από το σωματείο εργατικών ατυχημάτων, γεγονός το οποίο συνιστά παράβαση νόμου και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε ποινική κύρωση (μήνυση). Το Σώμα σε άλλο έγγραφό του και συγκεκριμένα στο Δελτίο Ελέγχου του επισημαίνει πως από τον έλεγχο που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως δεν έχουν αναγγελθεί τουλάχιστον 20 εργατικά ατυχήματα.
"Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο σκεπτικό δηλώνεις τα 5 και όχι τα άλλα 20 ατυχήματα. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Η Επιθεώρηση Εργασίας μας είπε ότι ο νόμος είναι ρητός και ξεκάθαρος. Είναι ξεκάθαρα παρανομία, για αυτό και το ΣΕΠΕ κατέθεσε μήνυση. Τα ατυχήματα που συνέβησαν άφησαν για αρκετές ημέρες εκτός εργασίας τους συναδέλφους αλλά επειδή δεν έγιναν οι ανάλογες δηλώσεις στο ΣΕΠΕ δεν έγιναν και οι ανάλογες διερευνήσεις για το τι επιπτώσεις και επιβαρύνσεις είχαν στην υγεία τους οι συνάδελφοι αυτοί" συμπληρώνει ο Γιάννης Γαβριλάκης αντιπρόεδρος της Ενωσης.
Στα συνεργεία του ναυστάθμου εργάζονται 350 άτομα πολιτικό προσωπικό σε 65 ειδικότητες, χώρια τους εργάτες που εργάζονται στα ιδιωτικά συνεργεία και το στρατιωτικό προσωπικό.
Τρεις ΕΔΕ για ένα ατύχημα
Η υπόθεση της μη δήλωσης των ατυχημάτων αποκαλύφθηκε όταν το σωματείο άρχισε να διερευνά τους λόγους για τους οποίους έγιναν 3 ΕΔΕ για την διερεύνηση ατυχήματος που είχε ως θύμα τον Ι.Γ. Ενώ η πρώτη ΕΔΕ όριζε πως δεν προκύπτει καμία ευθύνη για τον εργαζόμενο, ζητήθηκε η πραγματοποίηση και δεύτερης ΕΔΕ μετά από δύο χρόνια. Και σε αυτήν το πόρισμα ανέφερε πως ο εργαζόμενος δεν είχε καμία ευθύνη, ωστόσο παραγγέλθηκε και τρίτη ΕΔΕ η οποία καταλόγισε στον εργαζόμενο βαριά αμέλεια. "Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έγινε δεύτερη ΕΔΕ και ακολούθησε και τρίτη, η τελευταία μάλιστα δύο μήνες μετά τη δεύτερη. Γίνεται η τρίτη, δεν καλούν ένα βασικό μάρτυρα συνάδελφο μου και ένας αξιωματικός καταθέτει διάφορα ανυπόστατα πράγματα. Με αποτέλεσμα να μου καταλογίσουν βαριά αμέλεια! Αν είναι δυνατόν! Την ίδια ώρα που οι εργασίες με τον τρόπο που και εγώ δούλευα συνεχίζονται στο Ναύσταθμο Κρήτης. Είχα την γνωμάτευση του νευροχειρουργού, του κ. Αρχοντάκη, που είπε ότι αν έχεις λίγο μεγαλύτερη σπονδυλολίσθηση Α΄ βαθμού -επιβεβαιωμένα από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή- θα χρειαστεί να σε ανοίξουμε και να σου βάλουμε λάμες 25 πόντων. Δεν είχα καμία αξίωση για αποζημίωση παρά το ότι το δικαιούμουν. Εγώ το μόνο που είπα, ότι αν έχω δαπανηρές εγχειρήσεις θα ζητήσω αξίωση γιατί δεν μπορώ να τις καλύψω, αλλά μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Και μου καταλόγισαν βαριά αμέλεια την ίδια στιγμή που ως υπεύθυνος ασφαλείας έχω παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια για ανάλογα θέματα σε Ελλάδα και το Εξωτερικό. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν την αδικία που συντελείται σε βάρος μου", αναφέρει ο εργαζόμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου