Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΔΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
Συνεχίζεται η δίκη των ακροδεξιών
13.03.2010

Mε τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται την Τρίτη η δική των 8 ατόμων που κατηγορούνται για απειλές και εξύβριση σε βάρος πολιτών στο κέντρο των Χανίων στα επεισόδια που προκλήθηκαν στις 9 Μαρτίου. Χθες, οι 7 μάρτυρες που είχαν προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές κατηγόρησαν τους 8 για εξύβριση και έναν εξ αυτών για απειλή με μαχαίρι. Μάλιστα, επέδειξαν και φωτογραφίες από το διαδίκτυο ενός εκ των κατηγορούμενων που κρατούσε καραμπίνες, μαχαίρια κ.ά. Τόνισαν επίσης πως τον τελευταίο καιρό στα Χανιά το σύνολο της κοινωνίας βρίσκεται στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων που έχουν ως βασική ιδεολογία τη βία, επιτίθενται σε βάρος αδύνατων, φτωχών, ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα και εθνικότητα και εμπνέονται από ρατσιστική ιδεοληψία. Από τη μεριά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, μέσω ερωτημάτων στους μάρτυρες κατηγορίας, υποστηρίχθηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν κάποια επιθετική ενέργεια, ενώ αντίθετα αυτοί ήταν που δέχθηκαν την επίθεση.
"Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε για πρώτη φορά ακροδεξιούς κατηγορούμενους για επίθεση. Είναι σημαντικό γιατί τα Χανιά έχουν ζήσει μέρες τρόμου με επιθέσεις σε αντιφασίστες, μετανάστες", ανέφερε ο αρχιτέκτονας Γ. Τσουκάτος, μάρτυρας κατηγορίας. Ο ίδιος τόνισε πως "δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τα άτομα αυτά αν έμεναν στις προκηρύξεις. Λέει η «Χρυσή Αυγή» ότι είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα και έχουμε το δικαίωμα να διακινούμε τις ιδέες μας. Ως εκεί καλά, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ομάδα, αυτός ο πολιτικός χώρος έχει την βία μέσα στη δράση του".
Ο πανεπιστημιακός Σ. Λαπατσιώρας υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα άτομα που ανήκουν σε νεοναζιστική οργάνωση έχουν ως βασική ιδεολογία τη βία απέναντι σε καθετί διαφορετικό, καλλιεργούν το μίσος, δηλητηριάζουν με ψέματα νέα παιδιά.
"Είναι μια σημαντική ημέρα για τον τόπο μας. Γιατί για 1η φορά πλέον μαθαίνουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν σπείρει τον τρόμο στα Χανιά. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε κάθε εβδομάδα να έχουμε μια επίθεση βάρος μεταναστών και Ελλήνων, το χαράκωμα της δασκάλας, του εμπρησμού στο κοινωνικό στέκι και πλέον αναγνωρίζεται ο κόσμος που βρίσκεται από πίσω" ανάφερε ο εκπαιδευτικός Δ. Λιβογιάννης, τονίζοντας πως μέλη πολιτικών οργανώσεων που την περασμένη Τρίτη μοίραζαν έντυπα για την απεργία της Πέμπτης, δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από τα συγκεκριμένα άτομα στην αρχή και έπειτα από ένα από αυτούς απειλή με μαχαίρι.
Από τους μάρτυρες υπεράσπισης το μέλος της Κ.Ε. της "Χρυσής Αυγής" Σταύρος Καρεφυλλάκης δήλωσε: "Κάποιοι το τελευταίο διάστημα έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον της «Χ.Α.» και γενικότερα του πατριωτικού χώρου. Στα συγκεκριμένα γεγονότα που έγιναν προχθές (σ.σ. την Τρίτη) δεν έχουμε καμία ανάμειξη, εμείς ασκήσαμε ως κόμμα νόμιμη πολιτική δράση. Δεν συναντηθήκαμε με καμία ομάδα κανενός πολιτικού χώρου και πήγαμε στα σπίτια μας. Κάποιοι από εμάς κάθησαν σε κάποιο καφενείο για να πιουν κάποιο καφέ. Εκεί καθώς πληροφορήθηκα, καθώς δεν ήμουν εκεί, δέχθηκαν την επίθεση 150 κουκουλοφόρων του αριστερού χώρου που έσπασαν το μαγαζί. Τελικά, η «Χ.Α.» από θύμα έγινε θύτης." Ο κ. Καρεφυλλάκης ανέφερε πως μόνο 1 από τα 8 άτομα που κατηγορούνται είναι φίλος της "Χ.Α.". Σε ερώτηση για τις κατηγορίες για απειλές με μαχαίρι σε βάρος ατόμων από άλλες πολιτικές ομάδες ο κ. Καρεφυλλάκης είπε πως "όσο ασκούσαμε τη νόμιμη πολιτική δράση δεν είχαμε καμία επαφή με καμία πολιτική ομάδα. Τώρα τι έγινε στα στενά, όταν φεύγει η "Χρυσή Αυγή" και μένουν αυτόνομα τα άτομα δεν ξέρουμε ούτε μας πέφτει λόγος. Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ γράφουν συνεχώς για τα γεγονότα που γίνονται στον τόπο μας θα σας φέρω το παράδειγμα της Συναγωγής όπου εξιχνιάστηκε η υπόθεση και αποδείχθηκε ότι οι δράστες ήταν Αμερικάνοι και Εγγλέζοι αλλά ακόμα και σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος της Αριστεράς τοποθετεί τη συγκεκριμένη επίθεση στο μεγάλο κατάλογο των επιθέσεων της δήθεν ακροδεξιάς". Το μέλος της Κ.Ε. της "Χ.Α." καταδίκασε το χάραγμα αγκυλωτού σταυρού στο χέρι καθηγήτριας στην περιοχή της Χαλέπας και σημείωσε πως " η "Χ.Α." δεν προάγει τη βία, εμείς έχουμε τις απόψεις μας όπως ο καθένας, τώρα τι κάνει ο καθένας που τρελαθεί και βγει στο δρόμο, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά τα πράγματα. Οποιοσδήποτε κάνει μια ποινική πράξη θα πρέπει να οδηγείται στη δικαιοσύνη". Τέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί οδηγήθηκαν τα 8 άτομα στο εδώλιο και όχι και δύο άτομα της άλλης πλευράς που είχαν επίσης μηνυθεί.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ!
Εξω από το χώρο των δικαστηρίων υπήρχαν 80-100
-νεαροί κυρίως- που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα. Ορισμένοι εξ αυτών φώναξαν και συνθήματα σε βάρος της αστυνομίας, των δημοσιογράφων και των δικαστών. Η αστυνομία είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το χώρο των δικαστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης δεν επέτρεψαν την παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα του δικαστηρίου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, λέγοντας πως... δεν υπήρχαν κενές θέσεις!

ΣΥΝ
“Θρασύτατοι
οι νεοφασίστες”
Σε ανακοίνωση του, το γραφείο Tύπου του ΣΥΝ καταγγέλλει "την θρασύτατη και στερούμενη κάθε σοβαρότητας μηνυτήρια αναφορά των νεοφασιστικών και τραμπουκικών στοιχείων, με αφορμή τα γεγονότα της 8ης Μαρτίου στα Χανιά, σε βάρος του Αντώνη Σχετάκη, μέλους της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ, συνδικαλιστή εκπαιδευτικού και μέλους του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ, με ανυπόστατες και φαιδρές κατηγορίες. Η παραπάνω πράξη, εκτός των άλλων, στοχεύει στη νομιμοποίηση της δηλητηριώδους δραστηριότητας των σκοτεινών νεοφασιστικών ομάδων στα Χανιά και τη μετατροπή της αντιπαράθεσης των επικίνδυνων απόψεών τους με τις διαχρονικές αξίες της κοινωνίας, σε μια σύγκρουση «βεντέτας» μεταξύ πολιτικών οργανώσεων και ομάδων. Ιδιαίτερα όμως επιδιώκει τη «τρομοκράτηση» των εκπαιδευτικών, τους οποίους θεωρούν εχθρούς και εμπόδιο στους στόχους τους για τη νεολαία και οι οποίοι προϋποθέτουν την αμάθεια και το φανατισμό. Ο ΣΥΝ θα είναι πάντα πρωτεργάτης σε κάθε προσπάθεια μαζικής πολιτικής απάντησης στις όποιες προκλήσεις."

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
“Οι φασίστες ξεπέρασαν
κάθε όριο ανοχής”
"Η δράση των φασιστικών ομάδων στα Χανιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής για το δημοκρατικό πολίτευμα: Πέρα από την άθλια προπαγάνδα, τη λάσπη και το δηλητήριο που χύνουν κατά των δημοκρατικών θεσμών, έχουμε πλήθος επιθέσεων ενάντια σε ενεργούς πολίτες, οικονομικούς μετανάστες και κοινωνικούς - πολιτικούς φορείς", αναφέρουν οι "Οικολόγοι Πράσινοι". Οι Oικολόγοι καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν το "παρών" στη δίκη, τονίζοντας πως "δίνει μια μοναδική ευκαιρία για να αρχίσει το ξήλωμα των νεοναζιστικών ομάδων εδώ στα Χανιά. Εδώ, όμως, μπαίνει το ερώτημα σχετικά με τις διαθέσεις της αστυνομίας, των δικαστικών αρχών και του κράτους γενικότερα: Θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία ή το παρακράτος;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου