Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ
Κυρίαρχη θέση στην αγορά
Γιώργος Κώνστας | 31.03.2010

Κυρίαρχη θέση στην Ελληνική αγορά κατέχουν τα κηπευτικά της περιοχής της Κουντούρας, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ομάδα Παραγωγών της περιοχής, που διακινεί και τις μεγαλύτερες ποσότητες κηπευτικών, πέρα από την ντομάτα προωθεί και άλλα προϊόντα συμβάλλοντας έτσι ώστε να πάψει η μονοκαλλιέργεια.
"Ενα μεγάλο μέρος των προϊόντων μας πηγαίνουν σε αλυσίδες super market στην υπόλοιπη Ελλάδα και στέλνουμε μεγάλες ποσότητες και στη Βουλγαρία. Σε εμπόρους είμαστε πιο προσεκτικοί καθώς έχουμε πολλά φέσια" αναφέρει ο κ. Ευτύχης Καρυωτάκης υπεύθυνος πωλήσεων της Ομάδας Παραγωγών.
Αναφορικά με τις τιμές των κηπευτικών, σε σύγκριση με πέρυσι, αυτές κίνουνται σε ικανοποιητικά για τους παραγωγούς επίπεδα. "Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια τιμή για την τομάτα από 90 έως 1,10 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Από αυτήν την εβδομάδα υπάρχει ένα "φρενάρισμα" των τιμών καθώς πουλάμε γύρω στα 80-90 λεπτά. Κάθε χρόνο κάνουμε ένα προγραμματισμό καλλιέργειας και πλέον στην Κουντούρα έχουμε αρκετά προϊόντα και όχι μόνο ντομάτα. Μέχρι στιγμής την ικανοποιητικότερη τιμή έχει η μελιτζάνα και σε καλά επίπεδα κινείται η πράσινη πιπεριά. Αυτή που δεν πήγε καλά ήταν η Φλωρίνης και η ξανθιά πιπεριά. Καλλιεργούμε επίσης τοματίνι που διατίθεται σε ικανοποιητικές τιμές και το αγγούρι δίνεται σε πολύ καλές τιμές", λέει ο κ. Καρυωτάκης.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κηπευτικών και έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση καθώς αρκετές εμπορικές εταιρείες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε παραγωγούς και ομάδες παραγωγών, η περιοχή της Κουντούρας έχει καταφέρει να βρίσκεται σε καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των προϊόντων της. "Τα προϊόντα της Κουντούρας είναι παγιωμένα στην Ελληνική αγορά, είναι εγγυημένη η διασφάλιση της καθαρότητας του, καθώς δεν έχουν υπολείμματα και ό,τι παράγουμε είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο. Και μπορεί η οικονομική κρίση να μην έχει πλήξει τόσο τον τομέα των τροφίμων, ωστόσο έχουμε και εμείς μεγάλες οφειλές από ορισμένους εμπόρους. Προτιμάμε να πουλάμε τα προϊόντα μας σε πιό χαμηλές τιμές αλλά να έχουμε σίγουρη την πληρωμή μας παρά να μας δίνουν ακριβότερες τιμές αλλά να υπάρχει επισφάλεια", τονίζει το μέλος της Ομάδας Παραγωγών.
Συνολικά η Ομάδα Παραγωγών Κουντούρας διαθέτει 62 μέλη και ένας από τους στόχους της είναι η διακίνηση και των βιολογικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, κάτι που όμως παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι αυτό των μεταφορικών. "Το κόστος της μεταφοράς είναι 10 λεπτά στην τομάτα και 15 στα υπόλοιπα κηπευτικά, καθώς έχει να κάνει με τις παλέτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους. Δεν έχουμε παράπονα από την ΑΝΕΚ γιατί οι άνθρωποι μας εξυπηρετούν στη γραμμή των Χανίων, περιμένουν τα αυτοκίνητα μας, αλλά είναι αργά σε σχέση με αυτά που δρομολογούνται στο Ηράκλειο. Τα Ηρακλειώτικα φτάνουν πιο νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα τα προϊόντα από εκεί να φτάνουν γρηγορότερα στη Βόρειο Ελλάδα και να προλαβαίνουν ανοικτά τα τμήματα παραλαβής των super market, κάτι που εμείς δεν πετυχαίνουμε, γι’ αυτό και χάσαμε την προμήθεια του Βασιλόπουλου στη Βόρειο Ελλάδα. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για αυτό το θέμα, αλλά μας απασχολεί έντονα", καταλήγει ο κ. Καρυωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου