Δευτέρα 5 Απριλίου 2010



ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:
“Αυθεντική η ζωοπανήγυρη”
03.04.2010

"H ζωοπανήγυρη αποτελεί την ψυχή της Μεγάλης Παρασκευής των Βουκολιών. Από εδώ ξεκίνησαν όλα, το υπόλοιπο παζάρι είναι περισσότερο λαϊκή αγορά. Το αυθεντικό είναι η ζωοπανήγυρη" αναφέρει ο κ. Ρενιέρης, παραγωγός από την περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων.
Μπροστά στο αυτοκίνητο του διαλαλεί την πραμάτεια του, δέχεται προσφορές, κάνει αντιπροτάσεις. Το αρνί φτάνει μέχρι τα 4 ευρώ, αλλά βρίσκεις και με 3,5 ευρώ αλλά και με 3. "Συμφέρει τον καταναλωτή να αγοράσει κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο, γιατί πέρα από το κρέας έχει και το κοιλιδάκι, τα αντεράκια του, ξέρεις και τι παίρνεις γιατί έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον παραγωγό", λέει ο ίδιος. Οσον αφορά την κίνηση την χαρακτηρίζει "συγκρατημένη" καθώς o κόσμος δύσκολα βγάζει χρήματα από την τσέπη.
Στο παζάρι έρχομαι κάθε χρόνο από το 1946. Το παζάρι βασίζεται στο ρητό "ή θα με γελάσεις ή θα σε γελάσω". Εχει εγκαταλειφθεί τελείως η ύπαιθρος δεν έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από το παζάρι", επισημαίνει ο κ. Ηλίας Μπομπολάκης από τα Παλιά Ρούματα . Με θαυμαστή επιδεξιότητα αρπάζει τα αρνιά, τα ζυγίζει, δίνει τιμή, παίρνει προσφορά και... δουλειά να γίνεται. "Ενα αρνί φτάνει περίπου τα 3-4 ευρώ, το κατσίκι λίγο παραπάνω. Ο κόσμος είναι λίγο συγκρατημένος, δεν έχει χρήματα και το ψάχνει πολύ. Ερχομαι 10 χρόνια και η κίνηση είναι πολύ πεσμένη", επισημαίνει ο Αντώνης από τα Κεραμειά, o oπoίος και μιλάει για αναδουλειά.
"Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Πληρώνουμε το ελληνικό κράτος που δεν έχει καμία προστασία στον αγρότη. Η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να σου πει σήμερα εχθρός σου είναι να γίνεις αγρότης ή κτηνοτ
ρόφος" επισημαίνει ο κ. Στρατής Αντωνάκης παραγωγός και αυτός από τα Παλαιά Ρούματα. Κόσμος αρκετός γυρίζει ανάμεσα στα αγροτικά αυτοκίνητα, ρωτάει τιμές, οι κατεχάρηδες ψάχνουν και τα ζώα, άλλοι αγοράζουν, άλλοι στρέφουν αλλού την προσοχή τους. "Για τον καταναλωτή είναι καλύτερα να το αγοράσει το ζώο από εδώ, αλλά όπως βλέπετε οι περισσότεροι έρχονται για τη βόλτα" λέει ο κ. Αντωνάκης.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το αγροτικό αυτοκίνητο του κ. Μανώλη Λουφαρδάκη. Τα αρνιά περιμένουν τους αγοραστές τους πάνω στην σκάρα και ο ίδιος συνομιλεί με τους υποψήφιους πελάτες. "Ερχομαι στο παζάρι από παλιά, το έχω σαν μεράκι. Είναι το σήμα κατατεθέν των Βουκολιών. Φέτος και τα ζώα ήταν λίγα, και ο κόσμος. Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη κίνηση" λέει. Απευθυνόμενος στους καταναλωτές τους επισημαίνει πως το καλό αρνί "είναι το παχύ, να μην είναι αδύνατο. Οπωσδήποτε θα το πάρετε από εδώ φτηνότερα από τον χασάπη", και μάλιστα προτείνει τις ντόπιες ράτσες γιατί "ποιοτικά είναι οι καλύτερες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου