Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 2




ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ
Ο σεφ προτείνει... ομελέτα με πανσέδες
Κρητικά πιάτα με λουλούδια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Χρησιμοποιώ λουλούδια για αρκετά σκευάσματα όπως, για παράδειγμα, στη μαρουλοσαλάτα. Στο πικρό του μαρουλιού το λουλούδι δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και μια ελαφριά γλυκάδα», λέει ο Γιάννης Αποστολάκης του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
«Ποιος λέει ότι τα λουλούδια είναι μόνο για το άρωμα; Υπάρχουν λουλούδια που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα, ειδικά σε σαλάτες, αλλά ακόμα και σε μαγειρεμένα φαγητά».

Ο κ. Γιάννης Αποστολάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), χρησιμοποιεί πολύ συχνά λουλούδια στα φαγητά που μαγειρεύει, ειδικά στις σαλάτες. Πολλές φορές μάλιστα, έχει προκαλέσει τον θαυμασμό προσφέροντας στα συνέδρια που πραγματοποιούνται στο Ινστιτούτο εποχικές πράσινες, βιολογικές σαλάτες που φτιάχνει μαζί με άνθη παπαρούνας, μαργαρίτας, πανσέ, δίνοντας εκτός από χρώμα και μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση στο κάθε πιάτο.

«Χρησιμοποιούμε το λουλούδι όταν είναι φρέσκο. Αν είναι από γλυκό χόρτο προσφέρει μια γλυκάδα, αν είναι από πικρό μια πικράδα, οι γεύσεις κυριολεκτικά ανεβοκατεβαίνουν. Χρησιμοποιώ λουλούδια για αρκετά σκευάσματα όπως, για παράδειγμα, στη μαρουλοσαλάτα. Στο πικρό του μαρουλιού το λουλούδι δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και μια ελαφριά γλυκάδα» εξηγεί ο κ. Αποστολάκης.

Συλλέγει τα λουλούδια από χωράφια της περιοχής του προσέχοντας να απέχουν αρκετά από τους δρόμους. Αφού τα πλύνει καλά τα τοποθετεί στη σαλάτα σαν πραγματικό μπουκέτο, ξεχωριστή ανθοδέσμη στο κάθε πιάτο, όμως ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά νόστιμα. «Σε πολύ κόσμο- επισημαίνει - φαίνεται περίεργο κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι. Εδώ και χρόνια τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, στη Γερμανία π.χ., υπάρχουν καλλιέργειες λουλουδιών μόνο για την κουζίνα. Γιατί να μην το κάνουμε, όταν επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε τον γαστρονομικό μας πήχυ; Η χρήση των λουλουδιών δίνει αρώματα και γεύσεις στη σαλάτα και μας ανεβάζει τη διάθεση. Τα άνθη πρέπει να είναι πάντα από την εξοχή και όχι από τους δρόμους γιατί είναι μολυσμένα από το καυσαέριο. Τα άνθη από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια είναι σχεδόν πάντα ραντισμένα με φάρμακα και δεν είναι καλή επιλογή. Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση. Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια είναι καθαρά από έντομα, ξεπλένετέ τα σε κρύο νερό, τινάξτε τα ελαφριά για να στεγνώσουν και απλώς απολαύστε τα!».


Πράσινη σαλάτα

ΥΛΙΚΑ
Μαρούλι 1 τεμ.

Ρόκα 1 ματσάκι Φρέσκα κρεμμυδάκια Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο 60 γρ.

Χυμό από 1-2 λεμόνια Ανηθο 1 ματσάκι, αλάτι Διάφορα άνθη: 2-3 πέταλα από διάφορα λουλούδια, όπως πανσέδες, μαργαρίτες, παπαρούνες, μολόχες ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, αναμειγνύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τα άνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου