Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ




ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
“Γιατί τόση ατιμωρησία;”
Γιώργος Κώνστας | 01.04.2010

Πώς βλέπει ένας Γερμανός πολίτης την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα; Την καθημερινότητα, την εργασία, τον τρόπο ζωής του Ελληνα πολίτη; Πώς βίωσε την πρόσφατη πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών και τι πιστεύει για το αύριο; Αυτά τα ερωτήματα έθεσαν τα "Χ.Ν." σε Γερμανούς, μόνιμους κατοίκους των Χανίων, που απαντούν με ειλικρίνεια και παρρησία.
“Ποιον εξυπηρετεί η βουλευτική ασυλία;”
"Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλοί συμπατριώτες μου αλλά και εγώ, είναι όταν υπάρχουν τόσα σκάνδαλα, όταν η οικονομία της χώρας έχει πέσει έξω, γιατί κάποιος από τους πολιτικούς δεν τιμωρήθηκε, δεν πήγε φυλακή, ποτέ μα ποτέ;". Η κ. Λένα Γαρουφαλιά - Ντικλεφσεν ζει 22 χρόνια στα Χανιά, παντρεμένη με Ελληνα και μητέρα δύο παιδιών. Γνωρίζει καλά τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των ντόπιων και πιστεύει ακράδαντα ότι το "ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Οπως μάλιστα επισημαίνει, "δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται βουλευτική ασυλία; Ποιον εξυπηρετεί πραγματικά".
Η ίδια κάνει δύο δουλειές, είναι αρχιτέκτονας και εκμεταλλεύεται και ενοικιαζόμενα δωμάτια. "Στην Ελλάδα με μια δουλειά δεν ζεις, έτσι έχω και εγώ δύο. Σίγουρα δεν ισχύει ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες αφού οι περισσότεροι, από ανάγκη, έχουν πάνω από μια δουλειά. Για την Κρήτη που ζω μπορώ να πω ότι οι πολίτες δεν έχουν τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Το κράτος έχει ναι, σίγουρα και όταν το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις, να κάνει έργα, το πρόβλημα μεταφέρεται στον πολίτη. Αλλά όταν δεν τιμωρείται και κανένας από τους πολιτικούς, τότε και οι Γερμανοί πολίτες σκέπτονται ότι δεν μπορεί η χώρα τους να δώσει χρήματα σε αυτή τη χώρα", τονίζει μιλώντας για την οικονομική κρίση. Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου στη χώρα της, η συνομιλήτριά μας εκτιμά πως δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των Γερμανών. "Εβαλε το Focus το εξώφυλλο αυτό. Σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί το αποδέχονται, το πιστεύουν; Σίγουρα όχι. Από την άλλη ίσως είναι και υπερβολική η αντίδραση των Ελλήνων για ένα δημοσίευμα. Ωστόσο, ζώντας τόσα χρόνια στην Ελλάδα ξέρω ότι από πολύ νωρίς βάζουν στο μυαλό τους την αρχαία ελλάδα και ενοχλούνται όταν κάποιος την θίγει". Θα επηρεάσει τους Γερμανούς πολίτες, η κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να μην επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους; - είναι το τελευταίο ερώτημά μας. "Οχι, σίγουρα όχι. Θα επηρεάσει όμως η οικονομική κρίση που υπάρχει και εκεί. Ο εργαζόμενος στη Γερμανία θέλει να έλθει στην Ελλάδα αλλά έχει ένα συγκεκριμένο ποσό να διαθέσει· όταν μπορεί να βρει πιο φτηνά στην Τουρκία και στην Αλβανία, ή αλλού, τότε θα πάει εκεί. Ολα είναι θέμα οικονομίας", απαντά η κ. Ντικλεφσεν.

“Ισχυροί οι δεσμοί μας”

"Ελληνες και Γερμανοί έχουν ισχυρή φιλία" δηλώνει ο κ. Γ. Κέλερ, που φωτογραφίζεται μαζί με τα εγγόνια του. "Ελληνες και Γερμανοί έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Δεν μπορούν να τους διαταράξουν τα τελευταία γεγονότα", αναφέρει ο κ. Γκίντερ Κέλερ, μόνιμος κάτοικος του Γαλατά Ν. Κυδωνίας από το 1993. Παντρεμένος με Ελληνίδα εδώ και χρόνια, εμφανίζεται προβληματισμένος από πολλά πράγματα που βλέπει στη χώρα μας. "Στη Γερμανία είχα γνωρίσει πολλούς Ελληνες. Ολοι δούλευαν πάρα πολλές ώρες για να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες αλλά όταν βρέθηκα εδώ και είδα ότι μετά τις 2 το μεσημέρι η θερμοκρασία φτάνει στο 40 βαθμούς κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις. Οι Ελληνες δεν είναι καθόλου τεμπέληδες όταν θέλουν" αναφέρει με τη βοήθεια της συζύγου του, καθώς τα Ελληνικά του είναι πολύ... φτωχά. Ο κ. Κέλερ ενημερώνεται συνέχεια για τις πολιτικές εξελίξεις από τα Γερμανικά ΜΜΕ. Πώς κρίνει άραγε τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του; "Η Μέρκελ ήταν αυστηρή, πολύ αυστηρή αλλά αν βοηθούσε τους Ελληνες, πίσω είναι η Πορτογαλία, ακολουθεί η Ισπανία, η Ιταλία. Δεν μπορεί ένα κράτος να βοηθήσει όλες αυτές τις χώρες. Πάντως, το θέμα αφορούσε τους πολιτικούς και όχι τους λαούς. Κανένας Ελληνας φίλος μου ή Γερμανός δεν μου είπε άσχημα λόγια για τον άλλο λαό", αναφέρει.
Οσο για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, τις οποίες η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδίκησε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κέλερ είναι επίσης ενήμερος. "Δεν το βρίσω σωστό που πήραν οι Γερμανοί, το χρυσό της Ελλάδας, που επέβαλλαν αναγκαστικό δάνειο, αλλά ήταν πόλεμος. Η Γερμανία έχει δώσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα μέσω της Ε.Ε. Που πήγαν αυτά;" απαντάει με ερώτηση. Ο ίδιος δηλώνει ευχαριστημένος από τη ζωή του στην Ελλάδα, ωστόσο θα ήθελε να δει να αλλάζουν κάποια πράγματα. "Προχθές έβαλα 60 ευρώ βενζίνη. Δεν μου έδωσαν απόδειξη. Πας σε ένα γιατρό, κάνεις μια εξέταση. Σου λέει η εξέταση κάνει 300 ευρώ, σου λέει ο γιατρός δώσε μου 150 χωρίς απόδειξη. Ακούω πάλι ότι κάποιος βγήκε στη σύνταξη στα 45 και στα 50. Αυτά δεν συμβαίνουν στη Γερμανία. Ούτε ο πολιτικός, ο βουλευτής δεν διορίζει κόσμο ή κάνει ρουσφέτια, δεν κάνει αυτή τη δουλειά, δεν ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Aκούγονται τόσα άσχημα πράγματα για τους πολιτικούς αλλά δεν είδα ποτέ κανείς από αυτούς να πληρώνει για αυτά" αναφέρει. Στο τέλος ο κ. Κέλερ εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον Ελληνα πρωθυπουργό. "Συμπαθώ πολύ τον Παπανδρέου. Τώρα θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τα «σκουπίδια» που άλλοι άφησαν πίσω τους. Ελπίζω να υλοποιήσει αυτά που λέει".

“Θετική η άποψη για τους Ελληνες, αλλά...”
"Δεν μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να έρχεται στην Ελλάδα και να λέει ότι θα πρέπει να πάρετε σκληρά μέτρα για την οικονομία και στη συνέχεια να λέει ότι τα ελικόπτερα και τα τανκς μας, όμως, θα τα αγοράσετε. Για αυτό και η Γερμανία δεν θέλει να πτωχεύσει η Ελλάδα... να χάσει τον πελάτη;". Η γιατρός κ. Κίρστερν Γρηγοράκη ζει εδώ και 24 χρόνια στα Χανιά και γνωρίζει καλά τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων όσο και των Γερμανών. Η πρόσφατη κρίση την προβλημάτισε, ωστόσο εκτιμά και η ίδια ότι υπήρξαν πολλές υπερβολές ειδικά από τα Μέσα Ενημέρωσης."Οι Γερμανοί έχουν θετική άποψη για τους Ελληνες, παρότι πολλά πράγματα που γίνονται εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνονται. π.χ. γιατί για μια θέση που καταλαμβάνει ένας δημόσιος υπάλληλος στη Γερμανία, εδώ θα πρέπει να είναι τρεις, γιατί όταν αλλάζει μια κυβέρνηση πρέπει να αλλάζει όλος ο κρατικός μηχανισμός. Αυτό που δεν γνωρίζουν -ευτυχώς- είναι ότι για να μπεις στο δημόσιο αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα δεν μετράνε τα προσόντα σου αλλά οι γνωριμίες σου και το "μέσο" σου" επισημαίνει. Πολλοί Γερμανοί δεν ήταν καθόλου σύμφωνοι με όσα ανέφερε το περιοδικό Focus και γενικά τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. "Ξέρουν ότι οι Ελληνες δουλεύουν πάρα πολλές ώρες και έχουν και 3 δουλειές ακόμα για να τα βγάλουν πέρα. Δεν νομίζω ότι θεωρούν τους Ελληνες τεμπέληδες. Βέβαια τους σόκαρε ότι η Ελλάδα τόσα χρόνια είχε κρύψει τους αριθμούς της οικονομίας, ότι κατάφερε μια χώρα να επιβιώσει τόσα χρόνια και να μην γίνεται ζήτημα στην Ευρώπη με ψεύτικους αριθμούς", παρατηρεί η κ. Κίρστεν.
Για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων η κ. Γρηγοράκη είναι απαισιόδοξη. "Η Γερμανία έχει επίσης τώρα πολύ μεγάλη ανεργία, είναι δύσκολη η κατάσταση στην οικονομία. Δεσμευόμαστε ιστορικά και ηθικά για το θέμα των αποζημιώσεων, αλλά το να δώσουν τώρα ένα τόσο μεγάλο ποσό ως αποζημίωση για αυτά που έγιναν στον πόλεμο νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο".
Οσο για τα πράγματα που θα ήθελε και η ίδια να δει να αλλάζουν ή να παραμείνουν ίδια στην Ελληνική κοινωνία, καταθέτει πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. "Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη συλλογικότητα στο χώρο τη δουλειάς. Θα ήθελα τα μεγάλα εισοδήματα να φορολογούνται όπως πρέπει και να μην υπάρχει τόσο φοροδιαφυγή. Επίσης να ενισχυθούν τα μικρά κόμματα όπως οι Οικολόγοι, τα κεντρώα, οι φιλελεύθεροι ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να πάψουν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Οταν συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση περισσότερα από ένα κόμματα τότε αυτή λειτουργεί καλύτερα γιατί δέχεται περισσότερες πιέσεις. Από την άλλη θα ήθελα οι Ελληνες να κρατήσουν την φιλικότητα και τη φιλοξενία τους, και τις ανθρώπινες σχέσεις τους. Εχω μιλήσει με ανθρώπους που ήταν στο Νταχάου και περίμενα, ωχ τι θα ακούσω τώρα, τι θα μου πουν επειδή είμαι Γερμανίδα. Αλλά αντίθετα ήταν πολύ φιλικοί, γιατί καταλαβαίνουν ότι εμείς η νεότερη γενιά δεν έχουμε σχέση με τους ναζί" καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου