Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΔΙΑΚΟΜΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Φιλοξενία χωρίς σύνορα με ένα... κλικ
Διακοπές με δωρεάν διαμονή σε όλον τον κόσμο μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας Εύη Σαλτού


«Είναι καταπληκτικό να υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άγνωστοι σε εσένα, που να είναι πρόθυμοι να σε φιλοξενήσουν σπίτι τους και να σε ξεναγήσουν στις ομορφιές του τόπου τους».

Η 19χρονη Ανίκα Λίντενμαν και η συνομήλικη φίλη της Λουίζ Μαρί Πέτερ, που κατάγονται από την Εσθονία, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη. Τα δύο κορίτσια, όπως και αρκετοί νέοι σε όλο τον κόσμο, κάνουν διακοπές εκμεταλλευόμενες το Διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Φτιάχνεις έναν λογαριασμό σε μία από αυτές τις ιστοσελίδες και στη συνέχεια επικοινωνείς με ανθρώπους που επιθυμούν να σε φιλοξενήσουν. Ανταλλάσσεις ηλεκτρονικά μηνύματα, συζητάς και βλέπεις τι έχουν πει γι΄ αυτόν άνθρωποι που επίσης έχει φιλοξενήσει, αν είναι ευγενικός, καλός. Αν όλα λοιπόν είναι εντάξει, απλά κάνεις το ταξίδι», λέει στα «ΝΕΑ» η Ανίκα.

«Διακοπές χωρίς κόστος»: Η νέα αυτή μόδα αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον πλανήτη, κυρίως βέβαια νέους ανθρώπους. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να το πετύχει είναι να σερφάρει στο Ιντερνετ και να κανονίσει τα σχετικά με τις διακοπές του σε διάφορες περιοχές της χώρας ή του κόσμου. Οχι όμως σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά στο σπίτι κάποιου φιλόξενου χρήστη. Ετσι, σε ιστότοπους όπως το hospitalityclub.org, αλλά και αρκετούς άλλους, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους άτομα ή και παρέες. Τα στοιχεία τους διατίθενται στους ενδιαφερομένους, όπως και τα σχόλια που έχουν κάνει άλλα μέλη τα οποία φιλοξενήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Οι δύο κοπέλες από την Εσθονία πριν βρεθούν στα Χανιά είχαν φιλοξενηθεί πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια ο προορισμός τους ήταν η Ανατολική Κρήτη. «Το πρώτο μου ταξίδι με αυτόν τον τρόπο το έκανα πριν από δύο χρόνια στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Μαζί με τη Λουίζα έχουμε πάει επίσης στην Αγγλία», αναφέρει η Ανίκα. Τι λένε όμως για όλα αυτά οι γονείς και οι φίλοι τους; «Οι γονείς μου δεν ξέρουν ακριβώς τον τρόπο διακοπών που επιλέγω, οι φίλοι μας όμως το βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελαν να το κάνουν κι εκείνοι», λέει η Λουίζ.

«Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά»
Εδώ και πολλά χρόνια ο Κώστας Τζωρτζάκης από τα Χανιά υποδέχεται νέα παιδιά, τα οποία θέλουν να γνωρίσουν την πόλη του. Ετσι, φέτος φιλοξενεί τις δύο νεαρές Εσθονές. Οπως εξηγεί ο Κώστας, ο τρόπος αυτός τουρισμού επιλέγεται από αρκετό κόσμο, «που επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τους τόπους που επισκέπτεται, κάτι που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αν έρχονταν με κάποιο γκρουπ ή μόνοι τους. Τους πηγαίνω, για παράδειγμα, στα παραδοσιακά στέκια της πόλης. Δεν το κάνουν μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί ξέρουν ότι θα βρουν κάποιον που θα τους ξεναγήσει στον τόπο τους. Τα περισσότερα παιδιά δε εί ναι φοιτητές και έρχονται την εποχή που κλείνουν οι σχολές τους.

Ακόμη και για τον Κώστα, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του εναλλακτικού αυτού τρόπου διακοπών, δεν είναι πάντα εύκολο να πει το ναι. «Το να βάζεις έναν ξένο άνθρωπο στο σπίτι σου είναι κάτι που σίγουρα θέλει προσοχή. Το τσεκάρω αρκετά, κοιτάζω τις πληροφορίες για τον καθένα, τι λένε αυτοί που τον έχουν φιλοξενήσει, βλέπω τα ενδιαφέροντά τους, αν έχουν σπουδάσει. Το καλοκαίρι παίρνω μέχρι και 15 μηνύματα την εβδομάδα για να φιλοξενήσω κάποιον, γιατί όλοι θέλουν να γνωρίσουν την Κρήτη. Φυσικά δεν μπορώ να τους φιλοξενήσω όλους, είμαι προσεκτικός και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για να έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να γνωριστούν καλύτερα, να μάθουν καλύτερα τον τόπο που επισκέπτονται», καταλήγει.

ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δύο φίλες από την Εσθονία γνώρισαν ανθρώπους πρόθυμους να τις φιλοξενήσουν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Αγγλία και Ελλάδα


Πολύτιμες πληροφορίες τα σχόλια των άλλων χρηστών

ΤΟ ΠΡΩΤΟ πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός ουδέτερου παρατηρητή είναι κατά πόσον αυτός ο τρόπος διακοπών είναι ασφαλής. Υπάρχει ασφάλεια όταν φιλοξενείσαι από κάποιον που δεν γνωρίζεις; Στο ερώτημα απαντούν καθησυχαστικά οι ειδικοί, αφού όπως υπογραμμίζουν η έρευνα είναι η βασική δικλίδα ασφαλείας των χρηστών και όσων θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακοπές.

«Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, ωστόσο σε κάθε ιστοσελίδα υπάρχουν σχόλια από τους άλλους για τη συμπεριφορά, τον τρόπο που ζει και τι άνθρωπος είναι αυτός στον οποίο θα μείνεις. Από εκεί παίρνεις καλές πληροφορίες. Μέχρι τώρα στα ταξίδια μας δεν είχαμε κανένα πρόβλημα», λέει η Αννίκα.

Η καλύτερη πιστοποίηση και εξασφάλιση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γι΄ αυτόν που θέλει να δοκιμάσει τέτοιες διακοπές είναι τι γράφεται στο Ιντερνετ κάθε φορά, λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Βασιλάκος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ ΝΟW! «Η μόνη απαίτηση είναι να γίνεται έρευνα από τον χρήστη, να διαβάζει κριτικές και τι λένε οι άλλοι πριν από την άφιξή του.

Αυτή είναι η καλύτερη βαθμολογία και η άριστη μεθοδολογία. Οι διαδικτυακοί τόποι, οι οποίοι προσφέρουν στους επίδοξους τουρίστες δυνατότητα φιλοξενίας, περνούν κυριολεκτικά από κόσκινο όσους δηλώνουν δυνατότητα φιλοξενίας. Η μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας είναι με το που συμβαίνει κάτι να ειδοποιούμε και τα υπόλοιπα μέλη για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές».


Επόμενος σταθμός ο... καναπές

«ΤΟ CΟUCΗSURFΙΝG είναι το εισιτήριό σου για να ανακαλύψεις τον κόσμο»: Οι δωρεάν διακοπές του...

καναπέ είναι, όπως φαίνεται, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη τα μέλη του οργανισμού couchsurfing.org ξεπερνούν παγκοσμίως το 1,4 εκατομμύριο σε 231 χώρες! Στη χώρα μας φτάνουν τα 9.490.

Όπως λέει ο κ. Στέλιος Λογοθέτης, ένα από τα πιο παλιά μέλη του couchsurfing στη χώρα μας, η κεντρική ιδέα είναι η εξυπηρέτηση και η φιλοξενία των ταξιδιωτών, με σκοπό την επικοινωνία. «Αυτό πλέον έχει εξελιχθεί και κάποιοι έχουν δει τον καναπέ ως τον τόπο διαμονής τους». Ο ίδιος έχει φιλοξενήσει από το 2007 περίπου 20 πολίτες του κόσμου, με καταγωγή από τη Γαλλία ώς την Κίνα.

Πώς όμως μπορεί κανείς να μείνει στον καναπέ σας; Οπως λέει ο κ. Λογοθέτης, απλώς χρειάζεται να εγγραφεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού και να επιλέξει τον προορισμό στον οποίο θα κατευθυνθεί. «Αφού κοιτάξει τα προφίλ των μελών στην πόλη όπου θα πάει, στέλνει σε κάθε μέλος μία αίτηση φιλοξενίας».


«Θέλετε το σπίτι μας; Εμείς θα λείπουμε!»

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ανταλλαγής εξοχικών σπιτιών είναι μόδα στο εξωτερικό τα τελευταία 50 χρόνια. Στην Ελλάδα η μόδα ήρθε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Οπως εξηγεί η υπεύθυνη της ιστοσελίδας www.elladahomeexchange.gr κ. Χαρούλα Τσάλιου κάθε μέλος μπορεί να απολαμβάνει τις διακοπές του στο εξοχικό κάποιου εντός των συνόρων ενώ εκείνος μένει στο δικό του. «Κι όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος». Αρκεί να γίνει μέλος και να ενημερώσει τους υπόλοιπους χρήστες για το πότε το σπίτι είναι διαθέσιμο, παραθέτοντας φωτογραφίες και πληροφορίες για την κατοικία.

Αν και αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς τρόπους διακοπών, φαίνεται ότι στη χώρα μας η ανταπόκριση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη αυτός ο δισταγμός και ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί στο σπίτι, όταν οι οικοδεσπότες δεν είναι εκεί. Ωστόσο, περιμένουμε ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα προτιμήσουν την ανταλλαγή», λέει η κ. Τσάλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου