Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ



ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Κρητική πίτσα
Γιώργος Κώνστας | 22.04.2010


“Aξιοποιώντας τοπικά υλικά φτιάξαμε μια πίτσα... made in Crete”. Οι μαθητές του Τμήματος Μαγειρικής της Σχολής του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη, δουλεύοντας με πάθος και πολύ μεράκι, έφτιαξαν τη δική τους πίτσα, αποκλειστικά με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.
Η στάκα (υποπροϊόν του γάλακτος) αντικατέστησε το βούτυρο, το απάκι το ζαμπόν και το μπέικον, η “μαλάκα” (τοπικό τυρί) τη μοτσαρέλα.
“Ολοι που τη δοκίμασαν μας ζητούσαν τη συνταγή”, αναφέρει ο κ. Κλεόβουλος Κλεοβούλου, σεφ και καθηγητής του τμήματος. “Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κρητικό ζυμάρι με παραδοσιακά αλεύρια ολικής άλεσης και τα υλικά που χρησιμοποιούμε να είναι Κρητικά. Π.χ. βάλαμε στάκα αντί για βούτυρο ή λάδι, σάλτσα ντομάτας, απάκι, καπνιστό λουκάνικο, αγκινάρες, τυρί «μαλάκα» σε ανάμιξη με άλλα μαλακά τυριά ώστε να λειώνουν πάνω στο ψήσιμο. Προσπαθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα μέσα από ένα φαγητό που έχει διεθνή απήχηση όπως είναι η πίτσα”, τονίζει κ. Κλεοβούλου.
“Η δουλειά του μάγειρα χρειάζεται φαντασία, δημιουργικότητα και καλή συνεργασία με τους συναδέλφους σου. Και σε αυτήν την περίπτωση της Κρητικής πίτσας πιστεύουμε ότι δείξαμε όλα τα παραπάνω”, λέει ο Λευτέρης Τζανιδάκης, σπουδαστής μαγειρικής, ενώ η συμφοιτήτριά του Ευτυχία Παπαρδουκάκη σημειώνει πως “η συνταγή και η παρασκευή της συγκεκριμένης πίτσας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και την κάνει διαφορετική”.
“Στη σχολή μας δουλεύουμε πάνω στη χρήση κυρίως τοπικών προϊόντων και για αυτό σκεφθήκαμε τι μπορούσε να έχει μια πίτσα με Κρητικά προϊόντα και το υλοποιήσαμε”, αναφέρει ο Γιάννης Φραντζεσκάκης.
Τα παιδιά είναι αισιόδοξα ότι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο μέλλον στον τομέα της μαγειρικής. “Ηταν το χόμπι μου και είμαι χαρούμενη που θα το κάνω επάγγελμα” λέει η Ευτυχία, ενώ ο Γιάννης συμπληρώνει πως “κακά τα ψέματα ο κόσμος πάντα θα πεινάει και θα θέλει να βάλει κάτι στο στόμα του. Για αυτό και ίσως το επάγγελμά μας να μην πληγεί από την κρίση”. Η Κρητική πίτσα προσφέρθηκε σε μαθητές, τουρίστες και ντόπιους στο πλαίσιο της 4ης γιορτής ψωμιού, που πραγματοποιείται στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Οι μαθητές της Σχολής του ΟΑΕΔ έχουν κερδίσει πρόσφατα το χάλκινο βραβείο σε διαγωνισμό αρτοποιίας στη Θεσσαλονίκη δείχνοντας την αξία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου