Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΙΜΕΣ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Αναμένεται μείωση τιμών στα φάρμακα
26.04.2010

Τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, που έχει εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο, αναμένουν οι φαρμακοποιοί, την ίδια στιγμή που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία.
Τα παραπάνω φάνηκαν κατά τη χθεσινή παγκρήτια σύσκεψη των φαρμακοποιών στα Χανιά με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκου Θεοδοσιάδη.
“Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και με την κατάσταση τη δημοσιονομική της χώρας και την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης προβλέπεται ραγδαία υποχώρηση των παροχών στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Πέρα από την ποσοστιαία υποχώρηση των οικονομικών δεδομένων, προβλέπονται και σε επίπεδο ποιότητας και εξυπηρέτησης ραγδαία επιδείνωση σε βάρος των ασφαλισμένων”, ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Θεοδοσιάδης συμπληρώνοντας πως “οι φαρμακοποιοί, που για τους ασφαλισμένους είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και καθημερινά ζουν το πρόβλημα κάθε ασθενούς, καλύπτοντας ιδίως στην περιφέρεια τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μπορούν να εκτιμήσουν τι σημαίνει η περαιτέρω επιδείνωση του τομέα των παροχών στην Υγεία και την Πρόνοια”.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ερωτηθείς αναφορικά με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επανακοστολόγησής τους, ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε πως η εξαγγελία αυτή “είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου και συνεχώς αναβάλλεται. Εμείς είχαμε απευθύνει και στη σημερινή και στην προηγούμενη κυβέρνηση υπόμνημα και είχαμε προτείνει τη μείωση τιμών υποδεικνύοντας συγκεκριμένα φάρμακα, που είχαν πάρει πολύ υψηλές τιμές με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισακουσθεί. Είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας οι προτάσεις μας που δεν θα βλάψουν τον ασφαλισμένο και τα ταμεία, θα βλάψουν το μεγάλο κεφάλαιο και τη φαρμακοβιομηχανία. Από τα μέτρα που προτείνουμε δεν έχει γίνει τίποτα και αυτός είναι ο καημός και ο φόβος μας”.
Ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε πως στη χώρα μας υπάρχουν και φτηνά και ακριβά φάρμακα αλλά “με την επιθετική πολιτική που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες, που σε συνεργασία με γιατρούς υποκαθιστούν επιτυχημένες θεραπείες με καινούργια και ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή νομότυπα να χάνονται τεράστια χρήματα και ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά είναι δεδομένα που τα ζούμε καθημερινά δουλεύοντας στον πάγκο του φαρμακείου και έχουμε κουραστεί να τα λέμε στην κα Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Αβραμόπουλο αλλά κανένας να μην καταλαβαίνει”.
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών των Χανίων κ. Βάμβουκας σημείωσε πως “έχει προαναγγελθεί μια μείωση των τιμών των φαρμάκων, που σε πρώτη φάση θα είναι 25%. Ακουσα ότι 1.500 φάρμακα θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν. Αυτό φυσικά είναι θετικό αλλά πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μην χαθούν από την αγορά πολύτιμα φάρμακα γιατί τα πολύ φτηνά φάρμακα σταματάνε να τα παράγουν ή να τα εισάγουν οι εταιρείες”.
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής και γραμματεάς Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Σκουλάκης. “Πολύ μιλάνε για περικοπές εγώ μιλάω για νοικοκύρεμα. Οσο και αν δοκιμάζεται η οικονομία μιας χώρας το τελευταίo που κόβεις είναι η περίθαλψη. Λέμε ναι λοιπόν στο νοικοκύρεμα ούτε ένα ευρώ περικοπή αλλά ούτε και ένα ευρώ σπατάλη. Εχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάω για υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες για τις οποίες δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί που προσφέρουν ένα λειτούργημα”, τόνισε ο βουλευτής αναφέροντας πως η μείωση των τιμών μέσω της επανακοστολόγησης των φαρμάκων θα ισχύσει απλά υπάρχει μια καθυστέρηση λόγω ενός θέματος που υπάρχει με τον υπολογισμό των κατώτερων τιμών των φαρμάκων στις τρεις πιο φτηνές χώρες της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου