Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Εργαζόμενοι κατά δημάρχων για το θέμα της καθαριότητας
21.04.2010

Ευθύνες στους δημάρχους για τα προβλήματα της καθαριότητας επέρριψαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους των Χανίων. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων απάντησε στην τελευταία συνέντευξη Βιρβιδάκη και στις βολές σε βάρος τους από ορισμένους δημάρχους των Χανίων, υπογραμμίζοντας πως “εδώ και τρία χρόνια μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα αλλά δεν το έκαναν”.
“Εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος λάσπης και παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της καθαριότητας που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους των Χανίων. Δέχθηκαν μια αήθη επίθεση ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ κ. Μπαλασόπουλος και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από δημάρχους περιαστικών Δήμων”, ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου κ. Σ. Ζεκάκη.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ
Απάντηση στην επίθεση που δέκτηκε από τον δήμαρχο Χανίων για τα όσα ανέφερε σε επιστολή που δημοσίευσε στα “Χ.Ν.”, έδωσε ο κ. Ευτύχης Μιχελάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ. “Ο κ. δήμαρχος κάλεσε τα ΜΜΕ και εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση εναντίον μου. Είπε ότι είμαι σε διατεταγμένη υπηρεσία και πως ό,τι αναφέρω στο έγγραφό μου είναι ανακρίβειες. Σε ό,τι αφορά το 1ο σαφέστατα βρίσκομαι σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκτελώ εντολές των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της ΠΟΕ - ΟΤΑ, του Χανιώτικου λαού και επιπλέον υπερασπίζομαι και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και την ποιότητα ζωής των πολιτών, την οποία υπηρετούν καλύτερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Δεν εκτελώ εντολές από μεγαλοεργολάβους της καθαριότητας και από τα μεγάλα συμφέροντα που προσπαθούν να μπουν στο κομμάτι της πίτας που λέγεται σκουπίδι και που μεγαλοδήμαρχοι προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα στους εργολάβους, όπως ο Φασούλας στον Πειραιά. Για τις ανακρίβειες που λέει ότι υπάρχουν στο κείμενό μου εγώ τα αποδεικνύω με ντοκουμέντα, για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Αυτοδιοίκηση. Καλώ τον κ. δήμαρχο, αν έχει άλλα στοιχεία πέρα από αυτά, να τα παρουσιάσει. Και αν αποδείξει ότι είμαι λάθος εγώ θα παραιτηθώ από το Γενικό Συμβούλιο και θα ζητήσω και συγγνώμη από τον Χανιώτικο λαό”, ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι βολές στρέφονται σε βάρος του δημάρχου Χανίων καθώς έχει την ευθύνη για τον μεγαλύτερο Δήμο, είναι πρόεδρος της ΤΕΔΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ. Ζήτησε επίσης “να υπάρξει περισσότερη σοβαρότητα γύρω από το θέμα της καθαριότητας και να δούμε πώς θα το λύσουμε σε όφελος του δημότη”, ενώ παρατήρησε πως αυτά που ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης για συμβάσεις έργου που εγκρίθηκαν για τον Δήμο Ηρακλείου και όχι για τον Δήμο Χανίων δεν είχαν να κάνουν με την καθαριότητα αλλά με άλλες ειδικότητες (μουσικοί, γιατρός εργασίας κ.ά.).
ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους δημάρχους των Χανίων καθώς δεν προχώρησαν εδώ και τρία χρόνια “στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν πήραν ούτε τους ελάχιστους, ώστε να μετριάσουν το κακό, προσλαμβάνονται κάποια άτομα ανά έτος με αποτέλεσμα τώρα οι πόλεις και τα χωριά να παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα”, τόνισε ο κ. Νταγκουνάκης.
“Αναγκαζόμαστε και δίνουμε αυτή τη συνέντευξη γιατί έχουν ξεφύγει από κάθε όριο πραγματικότητας οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τις πιο χυδαίες εκφράσεις στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ σε βάρος των εργαζομένων”, σημείωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα περί “μαφίας” που επικρατεί στο θέμα της καθαριότητας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος και συμπληρώνοντας πως “τη μαφία να ψάξουν να τη βρουν στα κονέ που έχουν κάνει οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοπολιτικοί και οι δήμαρχοι. Τα παίρνουν απο τον χανιώτικο λαό, χοντρά και ακριβά για να του παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Από το 2006 που ισχύει ο κώδικας και λέει ότι η αρμοδιότητα της καθαριότητας ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους μπορούσαν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Δεν πήραν το 2007, 2008, δόθηκε παράταση το 2009 αλλά κανένας δεν συμμορφώθηκε και συνέχισαν τις εργολαβίες. Να πουν την αλήθεια στον Χανιώτικο λαό γιατί είναι ακάθαρτη η πόλη, οι συνοικίες, τα χωριά. Ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι. Τρία χρόνια τους προειδοποιούσαμε και δεν έκαναν τίποτα”.

Το κόστος της καθαριότητας

Τα όσα αναφέρουν οι δήμαρχοι ότι η καθαριότητα σε εργολάβους κοστίζει λιγότερο από ότι με μόνιμο προσωπικό, τέθηκαν στους εκπρόσωπους των εργαζομένων. Αυτοί τόνισαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι αντίθετα οι εργολάβοι επιβαρύνουν περισσότερο τους προϋπολογισμούς των Δήμων. “Ενδεικτικά αναφέρω τον Δήμο Χανίων που δίνει πάνω από 1,5 εκ. ευρώ ετησίως στους εργολάβους καθαριότητας. Ο πρωτοδιόριστος εργαζόμενος στην καθαριότητα παίρνει μεικτά (μισθό, επιδόματα, κρατήσεις) 1.442 ευρώ τον μήνα. Συνολικά τον χρόνο κοστίζει 19.000 ευρώ. Αυξήσεις παίρνει μόνο στον βασικό μισθό κάθε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε με το 1,5 εκ. ευρώ που δίνουν στον εργολάβο να είχαν 78 μόνιμους εργαζόμενους και η πόλη θα έλαμπε από το Βαρούσι μέχρι τον Κουμπελή” τόνισε ο κ. Νταγκουνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι εργαζόμενοι καθαριότητας σε εργολάβους δεν παίρνουν ούτε 700 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου