Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"ΑΧ ΕΛΕΝΗ"


ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Μια “Ελένη”... αλλιώτικη από τις άλλες!
Γιώργος Κώνστας | 29.04.2010

Νεανικός λόγος, έξυπνες ατάκες που βγάζουν άφθονο γέλιο, παιδικός αυθορμητισμός... με μπόλικη επαγγελματική ευσυνειδησία. Ολα αυτά -και ακόμα περισσότερα- διαθέτει η θεατρική παράσταση “Αχ Ελένη” των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Kισάμου. Μια πρωτότυπη διασκευή στην κλασική τραγωδία του Ευριπίδη διανθισμένη με μουσική και χορό και με χαρακτηριστικά της Κρητικής ντοπιολαλιάς.
Λίγο πριν την πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια από τις τελευταίες πρόβες. Μέσα σε κλίμα άγχους για τις προετοιμασίες και πείσματος και αγωνίας, ώστε όλα να πάνε καλά, ξεκλέψαμε λίγο από τον χρόνο των παιδιών για μια πρώτη κουβέντα. “Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συγκεκριμένη παράσταση γιατί έχουμε κάνει μεγάλο κόπο και μεγάλο αγώνα”, μας εξηγεί ο Γιώργος Στρατάκης, που ενσαρκώνει τον Μενέλαο, έναν ρόλο βγαλμένο για τα... μέτρα του, όπως διαπιστώνουμε κατά τη διάρκεια της πρόβας. Πολύπλευρο ταλέντο ο Γιώργος, εκτός της πρωταγωνιστικής του εμφάνισης, τραγουδάει και στο τέλος με τη συνοδεία λαούτου. “Σε όποιον βρεθεί στις παραστάσεις μας ένα πράγμα υποσχόμαστε. Μια ευχάριστη παράσταη με πολύ γέλιο”, τονίζει.
Στο πλευρό του η Μαίρη Δερουκάκη στον ρόλο της Ελένης. “Παρόλο που είμαστε μαθητές και μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για άλλη μια παιδική παράσταση δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εχουμε κάνει πολύ σκληρή δουλειά και αξίζει να τη δει ο κόσμος”, αναφέρει. Πολλά από τα παιδιά ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο σανίδι για αυτό και είναι λογικό να υπάρξει ένα μικρό... κόμπιασμα. “Εχουμε κάποιο άγχος αλλά το ξεπερνάμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο αλλά και έχοντας τη στήριξη των καθηγητών μας”, αναφέρει η Τόνια Βερυκάκη, ένα από τα μέλη του χορού. Οσο για τις ιδιαιτερότητες της παράστασης μας εξηγεί ο Βασίλης Σημαντηράκης που παίζει τον ρόλο του Θεοκλύμενου. “Πέρα από τα θεατρικά στοιχεία, έχει χορευτικά, σύγχρονα και παραδοσιακά. Δεν είναι μια απλή παράσταση θεάτρου”, λέει.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
“Ψυχή” της θεατρικής ομάδας είναι οι εκπαιδευτικοί Πόπη Μαραθάκη και Αθηνά Καπνισάκη. Είναι οι εμνευστές και καθοδηγητές των παιδιών, που πρότειναν και το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης - παρωδία της τραγωδίας, που είχαν γράψει εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ελευσίνας. “Θέλαμε να κάνουμε κάτι με σύγχρονο και νεανικό λόγο, με μουσική και χορό από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο αλλά και πιο νέα θέματα”, αναφέρει η κα Πόπη Μαραθάκη, η οποία και διδάσκει την “Ελένη” στους ίδιους μαθητές.
“Υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που κάναμε μια... μικρή οντισιόν. Οι εθελοντές ήταν πάρα πολλοί”, αναφέρει η κα Καπνισάκη, που τονίζει πως “οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά αλλά ειδικά στον Γιώργο Στρατάκη - Μενέλαο και τη Μαρία Δερουκάκη - Ελένη γιατί παίζουν στις 9 από τις 11 σκηνές, χορεύουν, τραγουδάνε και ο καθένας έχει μάθει 10 σελίδες απέξω”.
Η παράσταση έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από τα παιδιά. “Παρατηρώ ότι τα παιδιά που μετέχουν στην παράσταση βλέπουν με διαφορετικό μάτι πλέον το μάθημα αλλά το βασικό είναι ότι έμαθαν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τους δασκάλους τους. Τα ίδια δέθηκαν μεταξύ τους περισσότερο”, υπογραμμίζει η κα Μαραθάκη, ενώ η κα Καπνισάκη συμπληρώνει πως “είδαμε παιδιά που ήταν ανήσυχα, που είχαν μερικές φορές κακή συμπεριφορά και ήταν και αδύνατοι μαθητές, να γίνονται πιο συνεργάσιμα, να αυξάνουν την απόδοσή τους και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο”.
Οι εκπαιδευτικοί καλούν τον καθένα από εμάς “να βρεθεί στην παράσταση, να καμαρώσει τα παιδιά μας, τη νέα γενιά, που αν εμείς οι μεγάλοι τους δώσουμε κίνητρα αυτά θα ανταποκριθούν. Πρέπει να τα στηρίζουμε και να τα βγάζουμε μπροστά δίνοντας την αγάπη μας”, καταλήγουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ελένη: Δερουκάκη Μαίρη. Μενέλαος: Στρατάκης Γιώργος. Τεύκρος: Γιαννενάκης Νίκος. Γερόντισσα: Σημαιάκη Καίτη. Αγγελιαφόρος Α’: Μαρκετάκης Γιώργος. Θεονόη: Αλυσσανδράκη Κάλλια. Θεραπαινίδες Θεονόης: Μαρεντάκη Κατερίνα, Μουλογιαννάκη Ιωάννα. Θεοκλύμενος: Σημαντηράκης Βασίλης. Αγγελιαφόρος Β’: Γιαννενάκης Νίκος. Διόσκουροι: Βογιατζάκης Δημήτρης, Μαρκετάκης Γιώργος. ΑΦΗΓΗΣΗ: Μαρεντάκη Κατερίνα. ΧΟΡΟΣ: Βερυκάκη Τόνια, Κουρτάκη Κλειώ, Μωραΐτάκη Ειρήνη, Τζανακάκη Μαρία, Ντουντουνάκη Ειρήνη, Σκαράκη Βαγγελιώ. ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Μουντάκης Στέλιος, Τσικλαούρι Μυριάνι. ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Στρατάκης Γιώργος, Βεστάκης Φειδίας, Αποστολάκης Τάσος. Σύμβουλοι καθηγητές: Πόπη Μαραθάκη - Αθηνά Καπνισάκη, Τόνια Μαζοκοπάκη - Κώστας Κυριτσάκης.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!
    Είμαι η Ναταλία Μαντικού, πρώην μαθήτρια του 3ου γυμνασίου ελευσίνας και μία από τις δύο σεναριογράφους του θεατρικού! Θα ήθελα να κάνω μία μικρή διόρθωση: Το σενάριο δεν γράφτηκε από εκπαιδευτικούς αλλά από δύο μαθήτριες, την Φωτεινή Πέππα και εμένα...! Αν και αργά (πωπω ένας χρόνος πέρασε) θα ήθελα πολύ να επικοινωνήσω μαζί σας και να δω κάποιο βίντεο τηε παράστασης, καθώς και να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να έρθουμε εμείς, τα παιδιά τηε ελευσίνας που έπαιξαν στην παράσταση σε επάφή με τα παιδιά από γυμνάσιο του Κισσάμου! Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου εαν είναι δυνατόν...!
    Με εκτίμηση, Ναταλία Μαντικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή