Τρίτη 6 Απριλίου 2010

OΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ



ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Χιπ-χοπ για τον σκεπτόμενο ακροατή !



Αιχμηρός στίχος, λόγια και κουβέντες χωρίς φτιασιδώματα και ωραιοποιήσεις, δυναμική εμφάνιση πάνω στη σκηνή. Οι "Ορθολογιστές" το ελληνικό hip-hop σχήμα αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του χώρου, πολύ γνωστά για τις ζωντανές τους εμφανίσεις, τον αυθορμητισμό και το πάθος τους. Στα Χανιά θα βρίσκονται το Σάββατο 17 Απριλίου για να εμφανισθούνσ το 9ο αντιπολεμικό διήμερο στη Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πόλη μας είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε κουβέντα με τον Bayman, ένα εκ των μελών του σχήματος.
-         Δώσε μας το...βιογραφικό του σχήματος ;
-Το σχήμα αποτελεί την πραγμάτωση της ανάγκης μιας παρέας, από την ίδια γειτονία, με τα ίδια ακούσματα να εκφραστεί μέσω της μουσικής και συγκεκριμένα μέσω του Hip Hop. Οι ορθολογιστές ως γκρουπ δημιουργήθηκαν το 1999 με τα πρώτα τους δύο μέλη, τον SXO και τον Loop. Το 2004 άλλα 3 μέλη προστέθηκαν στο σχήμα, ο Ζωγράφος, ο Bayman και ο TNT. Μέχρι που το 2009 αποχωρεί ο Ζωγράφος και καταλήγει το συγκρότημα να έχει τη σημερινή του σύνθεση.
  -  Τι απήχηση είχαν τα δύο άλμπουμ που έχετε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα;
- Το πρώτο album κυκλοφόρησε το 2007 με τίτλο “Απ' το δρόμο”. Ουσιαστικά αποτέλεσε εκείνη τη δουλειά που που μέσω της οποίας μας πρωτογνώρισε ο κόσμος. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια να βγάλουμε προς τα έξω όσα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια από το 99 κρύβαμε μέσα στο κεφάλι μας και είχε ιδιαίτερη επιτυχία που ίσως δεν την περιμέναμε η οποία μας έδωσε την ώθηση να δουλέψουμε σκληρά αυτό που είχαμε αρχίσει και 3 χρόνια μετά να βγάλουμε την τελευταία μας δουλειά “Μια νύχτα μετά την τελευταία μέρα”.
 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
- Εχετε εμφανιστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν στα Χανιά, ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από το κοινό ;
- Ευτυχώς η επαρχία, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα, διψάει για μουσική, διψάει για συναυλίες, διψάει για Hip Hop... Αυτό το βιώνουμε σε κάθε εμφάνισή μας στην επαρχία. Ο κόσμος πραγματικά περιμένει με αγωνία να σε ακούσει και βλέπεις πραγματικά οτι γουστάρει! Αυτό ακριβώς συνέβη και τις 2 φορές στα Χανιά. Ελπίζουμε και την τρίτη!  
- Θα εμφανιστείτε στα Χανιά στο 9ο αντιπολεμικό διήμερο. Τι σημαίνει αυτό για σας ; Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται σημερα εκδηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο  ;
-Γενικά στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες με όποιον τρόπο μπορούμε. Συγκεκριμένα για το αντιπολεμικό της Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι ένα γεγονός που όποτε μπορέσαμε να συμβάλουμε το κάναμε και πρόκειται να το κάνουμε και στο μέλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σήμερα να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και ειδικά απο νέους ανθρώπους... Αποτελούν ένα μήνυμα οτι υπάρχουν φωνές οι οποίες αντιστέκονται και ορθώνουν το ανάστημά τους. Είναι όμορφο να πλαισιώνεις αυτές τις φωνές με τη μουσική σου!
 ΣΤΙΧΟΙ
- Ο στίχος σας είναι αιχμηρός και έντονα κοινωνικός. Ποιές είναι οι βασικές σας επιρροές  ;
Επιρροές; Η ίδια μας η ζωή! Η καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας και η οικογένειά του μας δίνει το ερέθισμα να γράψουμε και να εκφραστούμε. Από ένα σημείο και μετά αποτελεί και υποχρέωση στο κάτω κάτω. Δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης να βιώνει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα και να μη βγάζει άχνα. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε ο στίχος μας να αποτελεί τροφή για κοινωνικό προβληματισμό!
 
- Τι μπορεί να εξεγείρει ένα νέο άνθρωπο σήμερα   ;
-Σε μέρες που η αγανάκτηση τείνει να γίνει καθημερινό στολίδι στις ζωές μας, πιστεύουμε πως κάθε τι άδικο μπορεί να οδηγήσει τους νέους, αλλά και μεγαλύτερα άτομα σε εξέγερση..
   
"ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΝΕΙΡΑ" 
- ΧFactor, Greek idol, και  η ελληνίκή τηλεόραση είναι γεμάτη "διαγωνισμούς" και ρεάλιτι...πως αντιμετωπίζεται αυτήν την πραγματικότητα ως νέοι καλλιτέχνες ;
- Η ελληνική πραγματικότητα; Όχι μόνο! Έτσι είναι τα πράγματα, οτιδήποτε μπορεί το σύστημα να το εμπορευματοποιήσει, δίνει όλες του τις δυνάμεις για να το κάνει! Απο την άλλη είναι ευτυχές που υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα επιλέγουν να μην πουλάνε τα όνειρά τους σε κανένα και σε τίποτα. Το εκτιμάει αυτό ο κόσμος!
- Πείτε μας δύο λόγια για το βίντεο "μια νύκτα μετά την τελευταία ημέρα"  ;
- Είναι ένα κομμάτι που επίτηδες το κάναμε κλιπ αλλά και δώσαμε το όνομα του στη νέα μας δουλειά. Ουσιαστικά αποτελεί το στίγμα που αφήνουμε σήμερα ως γκρουπ στην ελληνική σκηνή, τόσο στο περιεχόμενο των στίχων, της μουσικής αλλά και της εικόνας που θέλουμε να αποτυπώσουμε. Το κλίπ ως κλίπ αποτελεί την πρώτη προσπάθειά μας για κάτι τέτοιο. Το καλό είναι οτι έιχε ιδιαίτερη απήχηση και λειτούργησε καταλυτικά ώστε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο τη νέα μας δουλειά...


Γ.ΚΩΝ.
 



ΙΝFO

www.myspace.com/orthologistes

http://www.youtube.com/watch?v=lhNMoF1_n8M
 
 
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου