Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ 5η ΜΑΙΟΥ



"Να παρθούν πίσω άμεσα τα αντιλαικά και αντεργατικά μέτρα" διαδήλωσαν χθες και στα Χανιά εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Και οι δύο συγκεντρώσεις και πορείς που έγιναν ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν δυναμικά χωρίς βίαιες ενέργειες ενάντια στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 10 το πρωί, η μια στην πλατεία Αγοράς από το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και η δεύτερη στην πλατεία 1866 από το ΠΑΜΕ.
Στην πρώτη συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, φοιτητών, συνταξιούχων, επαγγελματιών. Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν το Ε.Κ., το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι φοιτητών, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, εκπρόσωποι συνταξιούχων , μαθητές κα. Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως "Μάθαμε ποιές είναι οι ευπαθείς οι τάξει, τράπεζες, βιομήχανοι και εφοπλιστάδες", "Κάτω οι νόμοι της αγοράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς", "κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία" όπως και με συνθήματα ενάντια σε κυβέρνηση, ΝΔ, ΔΝΤ, Ευρωπαική Ενωση η πορεία κινήθηκε στους δρόμους της πόλης μέχρι το "Πανελλήνιο" στη συνέχεια μπήκε στην οδ. Κυδωνίας. Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πετάχθηκε μεγάλος αριθμός αυγών και γιαούρτια, ενώ γιαούρτι πετάχθηκε και στο δημαρχείο Χανίων. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών φώναξε και συνθήματα ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όπω "ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών", "ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ του Γιωργάκη μαγαζί". Από το μπλοκ των αναρχικών γράφηκαν συνθήματα σε τζαμαρίες και προστατευτικά τραπεζών, σε τείχους αλλά και σε καταστήματα πολυεθνικών.
Η πορεία έφτασε στη πλατεία Δικαστηρίων, και στο κτήριο της Νομαρχίας απλώθηκαν πανώ. Ενας διαδηλωτής κατέβασε τη σημαία της Ευρωπαικής Ενωσης που λίγο μετά παραδώθηκε στις φλόγες με τους υπόλοιπους να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Νωρίς το πρωί στα πλαίσια της απεργιακής περιφρούρησης της απεργίας εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε σχολεία προκειμένου να πείσουν καθηγητές να απεργήσουν.
Σημειώνεται ότι πάρα πολλά ήταν τα καταστήματα που έμειναν κλειστά.
ΤΟ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στην πλατεία 1866 και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησε και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Αχιλλέας Ζορμπάς μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε και ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης. Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της απεργιακής περιφρούσης είχαν προχωρήσει σε κινητοποίηση στον "Δαίδαλο", είχαν αποκλείσει το "ΙΝΚΑ" στα Νέα Καταστήματα, και το κατάστασημα Multirama. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε στο "Πανελλήνιο" και μέσω Κυδωνίας και γεφυροπλάστιγγας κατέληξε έξω από το super market "Μαρινόπουλος" όπου και έγινε κινητοποίηση για να μπορέσουν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου