Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΟΑΔΥΚ


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Θα μείνουμε από νερό;
Γιώργος Κώνστας | 20.05.2010


Χαμηλότερος κατά δύο μέτρα σε σύγκριση με το 2009 -που ήταν η πιο ξηρή χρονιά της 15ετίας- είναι ο υδροφόρος ορίζοντας του Νομού Χανίων, κάτι που αυτόματα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των γεωτρήσεων, παρατηρείται μεγάλη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων ενώ, την ίδια ώρα, οι απώλειες νερού είναι αυξημένες.
Σε χθεσινή συνάντηση στον ΟΑΔΥΚ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των ΔΕΥΑ Χανίων, Βορείου Αξονα, Ακρωτηρίου, τον ΤΟΕΒ και άλλων αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής που θα καταθέσει άμεσα μια σειρά από προτάσεις εξοικονόμησης νερού.
"Διανύουμε μια πολύ ξηρή χρονιά, ακόμα χειρότερη με την περυσινή που ήταν η χειρότερη της 15ετίας. Οι στάθμες του υδροφόρου ορίζοντα είναι τουλάχιστον δύο μέτρα πιο χαμηλές σε σύγκριση με πέρυσι", τόνισε ο αναπληρών γεν. διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης. Ο ίδιος μάλιστα βρέθηκε χθες και προχθές στη λίμνη της Αγιάς προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος και να εξετασθούν οι δυνατότητες "ώστε να αποκατασταθεί η στάθμη και να μην έχουμε ζημιά στο περιβάλλον. Παράλληλα οι τρεις ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ, η Νομαρχία και η Περιφέρεια πρέπει να συσκεφθούμε και να βρούμε πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα, να μοιράσουμε δίκαια το νερό και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ φορέων ή κατοίκων και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πορευτούμε με λιγότερους υδατικούς πόρους", τόνισε ο κ. Πατρελάκης.
Για το μέγεθος του προβλήματος μίλησε και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ν. Νικολαΐδης, ο οποίος και σημείωσε πως "τα χιόνια στα Λευκά Ορη έχουν λιώσει από τις αρχές Μαρτίου. Η στάθμη στις γεωτρήσεις της Αγιάς είναι 50-80 cm χαμηλότερες, η εκφόρτιση των πηγών του Στύλου έχει μειωθεί σημαντικά και οι πηγές των Μεσκλών τείνουν να στερέψουν... Αν δεν προβούμε σε άμεσες δράσεις προβλέπουμε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι".
Στα πλαίσια της συζήτησης σημειώθηκε πως οι απώλειες νερού απο τα θυροφράγματα στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Αγιά φτάνουν τα 1.500 κυβικά την ώρα, ενώ άλλα 3.000 κυβικά χάνονται προς τον ποταμό Πλατανιά. Την ίδια στιγμή, χάνεται νερό από την περιοχή του Φουρνέ, ενώ ο κίνδυνος της λειψυδρίας επιτείνεται εξαιτίας της μη αξιοποίησης -λόγω ενστάσεων- του αντλιοστασίου του Στύλου. Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στον κεντρικό και δυτικό νομό Χανίων, καθώς το ανατολικό τμήμα (Γεωργιούπολη) βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
Μετά από προτάσεις του συμβούλου του γ.γ. κ. Ξυνίδη, του προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ κ. Στεργιάννη, και των προέδρων των ΤΟΕΒ αποφασίσθηκε να γίνουν μια σειρά από προσπάθειες εξοικονόμησης ή αξιοποίησης υδάτων όπως:
- Αμεση στεγανοποίηση θυροφραγμάτων στη λίμνη της Αγιάς και θέσπιση χαμηλότατης στάθμης.
- Να κληθεί σε συζήτηση ο ΤΟΕΒ Φουρνέ για την απώλεια υδάτων στα όριά του και για την ανάγκη δημιουργίας δεξαμενής συγκέντρωσης νερού στη συγκεκριμένη περιοχή.
- Να επιχειρηθεί μια προσπάθεια για να μπει ένα πρόγραμμα στην παροχή νερού απο τους ΤΟΕΒ. Ανάλογες προσπάθειες είχαν παρθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως επιτυχία.
- Προσπάθεια για άμεση λειτουργία του αντλιοστασίου στο Στύλο.
- Αξιοποίηση δύο πηγαδιών προκειμένου να μπει στο σύστημα υδροάρδευσης μια ποσότητα νερού περίπου 500 κυβικών την ώρα.
Τις παραπάνω προτάσεις και άλλες ακόμα θα αξιοποιήσει μια επιτροπή που θα αποτελείται από τον ΟΑΔΥΚ, την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, την ΔΕΥΑΧ και την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να καταθέσει ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Τα στοιχεία της λειψυδρίας

Μείωση στάθμης νερού σε γεωτρήσεις..... 2 μέτρα.
Μείωση στάθμης σε γεώτρηση Αγιάς..... 50-80 cm.
Aπώλειες νερού από λίμνη Αγιάς.... 1.500 κυβ. την ώρα
Απώλειες νερού - ποταμός Πλατανιάς.... 3.000 κυβ. την ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου