Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ




ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ
Κόντρα για τις πτήσεις στο Αιγαίο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ


«Καταθέστε σχέδια πτήσεων για τις αεροπορικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και όλα θα λυθούν», είναι το μήνυμα -απάντηση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Τούρκο ομολογό του, ο οποίος επανήλθε στην πρόταση της Άγκυρας για πτήσεις όλων των αεροσκαφών χωρίς όπλα.

Συγκεκριμένα ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος ερωτηθείς σήμερα το πρωί στα Χανιά για πρόταση του στρατηγού Μπασμπουγ για πτήσεις μαχητικών αεροσκάφων πάνω από το Αιγαίο χωρις όπλα και οτι δήθεν ο Έλληνας Αρχηγός του είπε οτι «θα το σκεφθουμε», δηλωσε:

«Δεν έχω να σκεφτώ τίποτα γιατί οι θέσεις της χώρας είναι καθαρές και πάγιες. Το ζήτημα της πτήσης άοπλων μαχητικών στο FIR Αθηνων είναι πολύ απλό να λυθεί, αρκεί τα τούρκικα μαχητικά να καταθέτουν τα προβλεπόμενα από τον ICAO σχέδια πτήσεως πριν την είσοδό τους στο FIR ΑΘΗΝΩΝ».

Οπως ειναι γνωστο τα ελληνικα μαχητικα πετουν στο Αιγαιο οπλισμενα διοτι εκτελουν καθηκοντα αεραμυνας και ελεγχου εντος του FIR Αθηνων, ενω τα τουρκικα παραβιαζουν τους διεθνεις κανονες οταν μπαινουν στην περιοχη αυτη χωρις να καταθετουν σχεδια πτησεων. Κατα συνεπεια τα αεροσκαφη αυτα αντιμετωπιζονται ως αγνωστα ιχνη και αναγνωριζονται/αναχαιτιζονται με ολους τους κανονες ασφαλειας απο την ελληνικη αεραμυνα.

Ο κ. Μπασμπουγ

Νωριτερα ειχε μεταδοθει απο την Αγκυρα οτι ο κ. Μπασμπουγ στο περιθώριο εκδήλωσης για την 129η επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ επανελαβε δηλωση του οτι «πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα» και προσέθεσε ότι «σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο». Ο στρατηγός Μπασμπούγ επεμεινε στις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δύο ημέρες και προσεθεσε επίσης ότι «ερμηνεύονται λανθασμένα» οι πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο οι οποίες, όπως είπε, απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των πιλότων της.. Εντούτοις, στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μπασμπούγ δεν ανέφερε, σύμφωνα με τηλεγραφημα του ΑΠΕ, τον ισχυρισμό ότι ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος είχε δήθεν πει σε προσφατη συζητηση τους στο περιθωριο Συνοδου του ΝΑΤΟ ότι "θα το σκεφθούμε" όσον αφορά τις άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο. Ηδη το ΓΓΕΘΑ ειχε διαψευσει αυθημερον τον ισχυρισμο αυτον- σημερα το εκανε και ο ιδιος ο κ. Γιαγκος.

Σε άλλο σημειο των δηλωσεων του ο κ. Μπασμπουγ ανεφερε οτι '' ενα τμήμα της εκπαίδευσης βεβαίως την πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο, αλλά να κρατούμε σε υψηλό επίπεδο την εκπαίδευση των αεροπορικών μας δυνάμεων», υπογράμμισε. Όπως ακόμη διευκρίνισε, «εάν οι χειριστές δεν πετούν, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Πολεμική Αεροπορία. Όσοι λένε να μειώσουμε τις πτήσεις διότι έχουν κόστος, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα μειωθεί και το επίπεδο της ετοιμότητας των χειριστών». Και πρόσθεσε: «πραγματοποιούμε τον μικρότερο αριθμό πτήσεων», είπε.

Ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου επανέλαβε και τη πρόταση που διατύπωσε ό Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα. «Να καταργήσουμε τα όπλα. Έτσι θα μειώσουμε και το βαθμό απειλής», είπε., ενω σε αλλη ερωτηση επανελαβε οτι αν προσκληθει θα επισκεφθει την Αθηνα.

Η επισκεψη Γιαγκου

Οι δηλωσεις του Αρχηγου ΓΕΕΘΑ πτεραρχου Γιαγκου, εγιναν μετα την τελετη των αποκαλυπτηριων του μνημείου πεσόντων αεροπόρων Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της μάχης της Κρήτης, μετα απο πρωτοβουλια της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της Αεροπορίας.

Προηγουμενως o κ. Γιάγκος, επισκέφθηκε το Πεδίο Βολής Κρήτης όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, της δυνατότητες και το πρόγραμμα βολών του 2010. Επισης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σουδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου.
Διαφημίσεις από την Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου