Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΕΜΠΟΡΙΟ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ TERRA VERDE ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο ; Απευθείας επαφή καταναλωτή- παραγωγού ; Μεγαλύτερες απολαβές για τον παραγωγό ; Χωρίς εκμετάλευση και χωρίς κερδοσκοπία ;
Ερωτήματα αλλά και απαντήσεις πάνω στη φιλοσοφία αυτής της νέας μορφής εμπορίου που βασίζεται στην οικοδόμηση ανθρώπινων και μη εκμεταλευτικών σχέσεων στην οικονομία και στην κοινωνία επιχερούν από τα μέλη της ομάδας Τerra Verde (Πράσινη γη) που λειτουργεί στα Χανιά και που από σήμερα θα έχει στη διάθεση των καταναλωτών ένα μικρό χώρο στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 στην περιοχή της Σπλάντζιας. Τα εγκαίνια του χώρου θα γίνουν στις 9 του βράδυ και εκεί ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει προϊόντα από το εξωτερικό, την Ελλάδα και τα Χανιά που διακινούνται με τη λογική του αλληλέγγυου εμπορίου. Οι Δημήτρης Ντούζγος- Μούρτζος και Νίκος Βακόνδιος, από την ομάδα Terra Verde, δίνουν απαντήσεις και μιλούν για την πρωτοβουλία αυτή.
Η TERRA VERDE ;
Μια ομάδα ανθρώπων, νέοι στην πλειοψηφία τους, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο της διακίνηση προϊόντων εναλλακτικού εμπορίου. Λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικό, συνελευσιακό χαρακτήρα κάθε Πέμπτη όπου αποφασίζεται η δράση της ομάδας και οι περαιτέρω στόχοι της.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ;
Δεν έχει στόχος το κέρδος. Βασικοί στόχοι είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών για τους παραγωγούς, μέσα από αλληλέγγυο δίκτυο διανομής και διακίνησης. Επίσης η βιωσιμότητα του δικτύου, η διασφάλιση της ποιότητας, η προστασία και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος και των όσο των δυνατών πιο χαμηλών τιμών για τον καταναλωτή.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;
Το κατάστημα επειδή θα λειτουργεί από εθελοντές, θα είναι ανοικτός για το πρώτο χρονικό διάστημα τις απογευματινές ώρες και τα πρωινά του Σαββάτου.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ;
Αυτό που επισημαίνουν τα παιδιά είναι η σημασία της διαφάνειας, που αποτελεί κεντρική επιδίωξη του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Κάθε δίμηνο θα βγαίνουν στη δημοσιότητα τα έσοδα και τα έξοδα της ομάδας, ώστε να είανι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε.
ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ;
Τα μέλη της ομάδας κάνουν εθελοντική εργασία, δεν αμοίβονται. "Ξεκινήσαμε ως απλοί πολίτες που λέγαμε παίρνουμε, που παίρνουμε καφέ ας πάρουμε καφέ από τους συνεταιρισμούς των Ζαπατίστας που και βοηθάμε μια συλλογικότητα και είναι και ποιοτικό προϊόν. Είδαμε ότι όλο και περισσότεροι ήθελα να έχουν αυτό το προϊόν αλλά και άλλα από ανάλογες πρωτοβουλίες συνεταιρισμών ή μεμονωμένων αγροτών. Αυτό που είχαμε στη σκέψη μας όλο ήταν "επιτέλους να γλιτώσουμε τους "μεσάζοντες" που βάζουν "καπέλο" στις τιμές και βγάζουν τεράστιες υπεραξίες από αυτά τα προϊόντα. Τώρα γίναμε και εμείς μεσάζοντες δημιουργώντας αυτό το κατάστημα με μια μεγάλη διαφορά ότι δεν βγάζουμε κέρδος, δεν βάζουμε τίποτα στην τσέπη μας" εξηγεί ο Νίκος.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ;
Ο καφές γαλλικός Μεξικάνικος απο τους συνεταιρισμούς των Ζαπατίστας κοστίζει όσο περίπου και ο αντίστοιχος καφές σε σούπερ μάρκετ. "Εμείς που έχουμε πολύ μικρές ποσότητες, το 1/100 αυτών που διακινούν οι πολυεθνικές καταφέρνουμε και έχουμε τις ίδιες τιμές με αυτές. Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι από το δικό μας πακέτο καφέ το 50% θα πάει στον παραγωγό, το 10% συσκευασία, 10% ΦΠΑ, 10% μεταφορικά, το υπόλοιπο στα λειτουργικά του καταστήματος. Το ποσοστό που παίρνουν οι παραγωγοί από το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δίνουν οι πολυεθνικές" αναφέρει ο Νίκος. Σε κάθε προϊόν θα υπάρχουν ταμπελάκια με την "διάφανη τιμή" όπου θα αναλύεται πως κατανέμονται τα χρήματα που δίνει ο καταναλωτής.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ;
Η ομάδα θα διαθέτει φυσικά και τοπικά προϊόντα παίρνοντας απευθείας από τους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς. "Τα μέλη της ομάδας δεν πληρωνόμαστε, αλλά επειδή δεν θέλουμε να έχουμε τιμές χαμηλότερες από τα άλλα μαγαζιά που δίνει προϊόντα πχ. ο συνεταιρισμός των Καράνου για να μην υπάρξει κάποια κόντρα, έχουμε πει ότι το επιπλέον που θα βγάζουμε εμείς αφού δεν έχουμε έξοδα μισθοδοσίας θα το επιστρέφουμε στον παραγωγό, στον συνεταιρισμό, ουσιαστικά δηλαδή θα αγοράζουμε ακριβότερα". Αρχικά το κατάστημα θα διακινει μια μεγάλη ποικιλλία προϊόντων από τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό Καράνου (ρακί, ελιές, γλυκά κουταλιού), χειροτεχνήματα από κρατούμενος φυλακών, ψυχικά πάσχοντες./
ΜΕΛΛΟΝ ;
Αν η πρωτοβουλία αγκαλιαστεί και στηριχθεί και το μαγαζάκι έχει κίνηση η ομάδα έχει αποφασίσει αν χρειααστεί κάποιο άτομο με έμμισθη εργασία να μην είναι μέλος της Terra Verde αλλά ΑμΕΑ ή ψυχικά πάσχοντας ώστε να καρπώνεται αυτός τον μισθό. "Ανάλογες ομάδες που υπάρχουν στην Ιταλία προσλαμβάνουν άτομα που απεξαρτήθηκαν από τα ναρκωτικά προκειμένου να έχουν εισόδημα και μισθό" υπογραμμίζει ο κ. Ντούζγος, συμπληρώνοντας πως "είναι μια νέα πρωτοβουλία. Σίγουρα θα κάνουμε λάθος, αλλά θέλουμε τις παρατηρήσεις και τη στήριξη του κόσμου ώστε να βελτιωθούμε και να προσφέρουμε όσο μπορούμε καλύτερα.Η ομάδα είναι ανοικτή στον οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει ή να καταθέσει απόψεις και συζητήσεις
ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ;
Το αλληλέγγυο εμπόριο αναπτύσεται συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το αντικείμενο. "Στην Αθήνα υπάρχει "ο σπόρος", επίσης η Fair Trade Hellas, τώρα στα Χανιά η Terra Verde και ετοιμάζονται και άλλες σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη. Επίσης ανάλογες πρωτοβουλίες είναι χιλιάδες σε όλο τον κόσμο"
ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ;
Διάφορες πολυεθνικές υιοθετούν και αυτές τη λογική του αλληλέγγυου εμπορίου παίρνοντας απευθείας από αυτόν τα προϊόντα." Διαφέρουν τελείως από εμάς. Οι πολυεθνικές που κάνουν αλληλέγγυο εμπόριο δεν εκμεταλεύονται τους παραγωγούς ωστόσο εκμεταλεύονται τους εργαζόμενους τους και οι τιμές που δίνουν το προϊόν δεν είναι προσιτές στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική λογική όπως και όλες οι αντίστοιχες ομάδες αφού δεν θέλουμε σε κανένα επίπεδο παραγωγού, τυποποίηση, εμπορία, καταναλωσή να υπάρχει εκμετάλευση" τονίζει ο κ. Δημήτρης.
ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ;
"Το εναλλακτικό εμπόριο αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο διακίνησης των προϊόντων που δεν έχει σχέση ούτε με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε με τον κρατισμό. Στόχο έχει να φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή. Για αυτό και σε όσους έρχονται στη Terra Verde θα διαθέτουμε στοιχεία παραγωγών που παράγουν ποιοτικά προϊόντα ώστε αυτοί οι ίδιοι να έλθουν σε επαφή μαζί τους. Δεν θέλουμε το αλληλέγγυο εμποριο να περιοριστεί μέσα σε 4 τοίχους αλλά να διαχυθεί στην κοινωνία. Από μόνος του ο καταναλωτής να αντιληφθεί ότι μπορεί να έλθει κατευθείαν σε επαφή με τον αγρότη, τον παραγωγό και να πάρει το προϊόν του".







8 λόγοι στήριξης του Εναλλακτικού εμπορίου


1. Διασφάλιση καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς.
2. Ενίσχυση ευπαθών ομάδων, παραγωγοί απομακρυσμένων περιοχών, φυλακισμένοι, ψυχικά πάσχοντες.
3. Ποιότητα.
4. Προώθηση της εναλλακτικής οικονομίας.
5. Οικολογία-φιλικό στο περιβάλλον.
6. Ενίσχυση τοπικών παραγωγών και προϊόντων.
7. Δημιουργία άμεσων δεσμών μεταξύ παραγωγού-καταναλωτή.
8. Μη κερδοσκοπική λειτουργία και αντίληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου