Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΕΣΠΕΡΙΟΔΕΙΟΕΙΔΗ ΗΜΕΡΙΔΑ


ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΟΔΟΕΙΔΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Λύση η τουριστική αγορά ;

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΣΚΙΝΕ

"Να στραφεί η παραγωγή εσπεριδοειδών σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Κρήτης, καθώς τα περιθώρια εξαγωγών είναι μειωμένα εξαιτίας κυρίως του μεταφορικού κόστους". Αυτό μεταξύ άλλων επισήμαν εξαγωγείς εσπεριδοειδών στα πλαίσια ημερίδας για τα προβλήματα του συγκεκριμένου τομέα που πραγματοποιήθηκε στον Σκινέ του Δήμου Μουσούρων. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση καλλιεργειών των πορτοκαλιών και να μπουν νέες ποικιλλίες που να καλύπτουν τη ζήτηση όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Από μεριάς πάντως των παριστάμενων αγροτών εκφράσθηκαν κατά τη συζήτηση και επιφυλάξεις για τα όσα ανακοινώθηκαν καθώς σημειώθηκε πως οι παραγωγοί "γίνονται έρμαια των διαθέσεων των μεγάλων βιομηχανικών και των εξαγωγικών εταιρειών".
"Η Κρήτη δέχετε πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών από τον υπόλοιπο κόσμο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Αρα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών θα πρέπει να βλέπουν πως θα ικανοποιήσουν αυτήν την πελατεία, τους καταναλωτές δηλαδή που επισκέπτονται το νησί"
ανάφερε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικων, Χυμών. Ο κ. Πολυχρονάκης μίλησε για ανάγκης αναδιάρθρωσης ή εμπλουτισμού των εσπεριδοειδών και με άλλες ποικιλλίες ώστε "να επεκτείνουν την παραγωγή από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Αύγουστο, κυρίως επιτραπέζιων ποικιλλιών. Οι καταναλωτές και στη διεθνή αγορά και στη χώρα μας προτιμούν και χυμούς, όχι συμπυκνωμένους, αλλά φυσικούς, νωπούς. Εχουμε τη δυνατότητα να τη προσφέρουμε και έχετε εδώ μια βιομηχανία χυμών που μπορεί να μετατραπεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να επεκτείνουημε καιν α εμπλούτίσουμε ποικιλλίες με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης όπως τα late". Ο ίδιος υποστήριξε πως τα Κρητικά πορτοκάλια είναι δύσκολο να συναγωνισθούν άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού στο θέμα των εξαγωγών. "Λόγω και της απόστασης τα Κρητικά πορτοκάλια έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητα τους και στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά λόγο κόστους. Λόγω και της διεθνούς κρίσης έχουμε μια προτίμηση των καταναλωτών πανευρωπαικά στο φτηνό και όχι στο ποιοτικό. Επομένως τα πλεονεκτήματα να προσαρμόσουμε τον παραγωγό στο τι θέλει η αγορά και ο καταναλωτής" ανάφερε.
Από τη μεριά του ο καθηγητής κ. Γιάννης Κριτσωτάκης εξέφρασε μια σειρά από προβληματισμούς. "Έρχομαι 25 χρόνια στα Χανιά τα ίδια πράγματα λέμε συνέχεια αλλά τίποτα δεν γίνεται. Προϊόν που δεν μπορεί να πουληθεί στην ουσία δεν έχει παραχθεί ποτέ. Το μικρόβιο της επιδοτοφιλίας μας άγγιξε και εμάς. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να αξιοποιούμε τον τουρισμό. Δεν έχουμε μάθει ότι αντί για κόκα κόλα θα πρεπε να προωθούμε τους χυμούς μας, στο αεροδρόμιο όταν έρχομαι βλέπω διαφημίσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αλλά πουθενά τοπικών προϊόντων, πήγα σε πέντε μαγαζιά και ζήτησα σαλάτα αβοκάντο δεν είχε κανείς. Γιατί να το πάρει ο τουρίστας λοιπό το αβοκάντο που παράγεται αφού δεν τον τρώτε ούτε εσείς. "
Το παρών στην ημερίδα έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Μαρκογιαννάκη αφού παρατήρησε πως η μικρή συμμετοχη των παραγωγών αποτυπώνει "την απογοήτευση τους που οφείλεται στο ότι υπάρχει καλή παραγωγή στο Νομό Χανίων αλλά δυστυχώς υπάρχει αδυναμία διάθεσης. Oλοι πρέει να κάνουν την αυτοκριτική και εμείς οι πολιτικοί κυρίως γιατί αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να αυτοσχεδιάζουν. Δεν υπάρχει δυστυχώς κεντρική καθοδήγηση και οι άνθρωποι που θα τους καθοδηγήσουν με αποτέλεσμα το μέλλλον να είναι πολύ αβέβαιο".
Ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση στα εσπεριδοειδή που είχε ξεκινήσει η Νομαρχία είχε ξεκινήσει καλά αλλά δεν προχώρησε καθώς "δεν είναι εύκολο πράγμα, απαιτεί σοβαρές μελέτες και είναι μια κουβέντα το να το κάνεις, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου