Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΞΟΝΑ


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΞΟΝΑ

Αναγκαία η επέκταση



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Επιτακτική είναι η ανάγκη χρηματοδότησης των έργων επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του Βορείου Αξονα, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες για τις τουριστικά αναπτυγμένες (Ν. Κυδωνία- Πλατανιάς) και αναπτυσσόμενες περιοχές (Βουκολιές- Κολυμβάρι) είναι πολύ μεγάλες.
Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται μια μεγάλη εργολαβία που υλοποιεί η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) στο Δαράτσο, ωστόσο για την ΔΕΥΑΒΑ υπ' αριθμόν ένας στόχος είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης δύο μεγάλων μελετών για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους δικτύου της.
Εχουμε δύο έτοιμες μελέτες, τις οποίες και παρουσιάσαμε πρόσφατα στην Περιφέρεια, συνολικού προυπολογισμού 7.7 εκ. Ευρώ” αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ανδρέας Μαραμπουτάκης.
Οι δύο μελέτες αφορούν:
- Την επέκταση και συμπλήρωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της ΔΕΥΑΒΑ (αντλιοστάσια, εργοστάσιο κα.)
- Την επέκταση του δικτύου σε ακόμα περισσότερες περιοχές του κόλπου των Χανίων. “Η επέκταση αφορά την περιοχή από τον Κλαδισό μέχρι και το Κολυμβάρι όπου περιλαμβάνονται αρκετά δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής όπως η Σπηλιά. Επίσης είναι και το τμήμα από Ταυρωνίτη μέχρι Βουκολιές για το οποίο υπάρχει ανάγκη συλλογής των λυμμάτων αλλά και περιοχές στην Νέα Κυδωνίας όπως ο πάνω Δαράτσος αλλά και διάφορες περιοχές στον Πλατανιά. Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Συνολικά για έργα τέτοιου είδους θα δωθούν 24 εκ. Ευρώ για όλη την Κρήτη αλλά πιστεύουμε ότι θα πάρουμε το κομμάτι που μας αναλογεί” αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ.
ΣΤΟ ΔΑΡΑΤΣΟ
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη εργολαβία προυπολογισμού περίπου 550.000 ευρώ στην περιοχή του Δαράτσου. “Η εργολαβία για την επέκταση του βιολογικού στο Δαράτσο ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες. Το έργο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι και ήδη έχουν τελειώσει οι περιοχές όπου υπάρχουν τουριστικές μονάδες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την φιλοξενία των επισκεπτών μας. Είμαστε σε καλό δρόμο και πολύ σύντομα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί” αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Γ. Καβρουλάκης.
Ο ίδιος τονίζει πως η ΔΕΥΑΒΑ υλοποιεί έργα σε μια πολύ μεγάλη
γεωγραφικά περιοχή και προσπαθεί ότι κάνει να είναι ανταποδοτικό. “Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης το οποίο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και στους 4 δήμους που εξυπηρετούμε. Μόνο στη Νέα Κυδωνία μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αλλάξει αγωγούς ύδρευσης σε μια έκταση 22 χλμ. Πολλά από αυτά τα έργα είναι με αυτεπιστασία της ΔΕΥΑΒΑ με δικά μας συνεργεία” αναφέρει ο κ. Καβρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου