Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΕΛΕΠΑΠ- Αναστολη λειτουργίας


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ


Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας ;





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μπροστά στον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του βρίσκεται το παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ το οποίο εδώ και 30 χρόνια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες για την περίθαλψη και αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρίες.
Είναι η πρώτη φορά που η μείωση των δωρεών και προσφορών πολιτών, στις οποίες και βασίζεται η λειτουργία της ΕΛΕΠΑΠ, έχει πέσει κατά περίπου 1/3 "κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου" για γονείς και προσωπικό.
"Το άγχος και η αγωνία μας είναι να ξεπεράσει η ΕΛΕΠΑΠ τη δύσκολη αυτή περίοδο κυρίως για τα πολλά παιδιά που εξυπηρετούμε. Αν η ΕΛΕΠΑΠ εκλείψει από την πόλη θα εκλείψει ένα μεγάλο κομμάτι βοήθειας για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία" δηλώνει στα "Χ.Ν." ο κ. Γιώργος Μανουσέλης υπεύθυνος του παραρτήματος Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Στην ΕΛΕΠΑΠ απασχολούνται 23 άτομα (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, διοικητικό προσωπικό και γιατροί) είναι κέντρο ανοικτής περίθαλψης παιδιών με αναπηρία που λειτουργεί από το 1980 στα Χανιά και ασχολείται με παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες. Αυτή τη στιγμή στα προγράμμα της απασχολούνται 143 παιδιά, ενώ το 2009 πέρασαν συνολικά 210 παιδιά και από καταβολής της πάνω από 1000 παιδιά. Το έργο της είναι ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία και έχει αναγνωρισθεί ποικιλλοτρόπως. Ωστόσο τα προβλήματα επιτείνονται.
"Κάθε μήνα δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στην πληρωμή των μισθών του προσωπικού. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, πολύ ψυχοφθόρο δεν είναι είναι δυνατόν να υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι στο τέλος του μήνα" τονίζει ο υπεύθυνος, συμπληρώνοντας πως:" Υπάρχει ένα σταθερό μηνιαίο έλλειμα που αυξάνεται ανάλογα με τη μείωση των δωρεών και υποχρεούται να μας το καλύψει η ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών που είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Απλά επειδή η ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα είναι ένα πολύ μεγάλο κέντρο και τα χρήματα που απαιτούνται για μας είναι σχετικά λίγα για αυτούς μπορούν ακόμα να μας τα καλύπτουν. Οταν κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να γίνει αυτό δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Οι δωρεές έχουν μια πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 κατά 27,1%".
Οι πηγές της χρηματοδότησης της ΕΛΕΠΑΠ προέρχονται:
- Σε ένα ποσοστό περίπου 30% του προυπολογισμού της από τις εισφορές ασφαλιστικών ταμείων.
- Υπάρχει μια μικρή κρατική χρηματοδότηση στην κεντρική ΕΛΕΠΑΠ από την οποία ένα ποσοστό πηγαίνει στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων που δεν καλύπτουν ούτε τις εισφορές του παραρτήματος στο ΙΚΑ.
ΔΩΡΕΕΣ
Οι υπεύθυνοι του παραρτήματος αντιλαμβάνονται πως "είναι απολύτως λογικό και κατανοητό οι Χανιώτες που μας στηρίζουν 30 χρόνια και είναι η βασική αιτία που υπάρχει η ΕΛΕΠΑΠ, στην πολύ δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο να μειώνουν τις δωρέες τους, αλλά σε εμάς αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα.
Πιθανότητα να αναλάβει το κράτος αυτήν την υποχρέωση δεν φαίνεται να υπάρχει. Στα Χανιά το μοναδικό κέντρο που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές χωρίς το κόστος ενός ιδιωτικού κέντρου που είναι πολλαπλάσιο είναι η ΕΛΕΠΑΠ. Ακόμα και οι χρεώσεις που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι χαμηλότερες και δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, πέρα από τη λογοθεραπεία, εδώ και χρόνια, ενώ πολύ χαμηλά είναι και τα κόστη για θεραπείες που δεν είναι εγκεκριμένες από τα ταμεία. "



ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

"Δεν ξέραμε τι θα κάναμε χωρίς την ΕΛΕΠΑΠ"

"Γίνεται τόσο σοβαρή και τόσο εμπεριστατωμένη δουλειά στην ΕΛΕΠΑΠ που είναι κρίμα να την στερήσουμε απο τα παιδιά μας" δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της ΕΛΕΠΑΠ κ. Κώστας Κουμπιάδης. Οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις τελευταίες εξελίξεις και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.
"Η ΕΛΕΠΑΠ είναι για τα Χανιά το πιο πρωοθημένο θεραπευτικό τμήμα για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπηρίες. Οι υπηρεσίες της είναι οι κατά το δυνατόν οι καλύτερες που μπορεί να έχουμε στα Χανιά. Ο όγκος των απαιτήσεων είναι τεράστιος, τα παιδιά αυξάνονται συνεχώς παρότι το προσωπικό και οι υποδομές παραμένουν ίδιες. Eγώ που έχω το παιδί μου 16 χρόνια βρήκα πολύ μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση. Δεν θέλω να σκεφθώ τι θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η ΕΛΕΠΑ, υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο" τονίζει ο κ. Κουμπιάδης. Και ο κ. Κουμπιάδης υπογραμμίζει ότι το ιδανικό θα ήταν το κράτος να αναλάβει αυτές τις κοινωνικές υποχρεώσεις. "Ετσι όπως λειτουργεί το κράτος σήμερα είναι σαν να σου λέει "γεννήθηκε κάποια παιδί με κινητικά προβλήματα, του προκλήθηκαν μετά απο κάποιο ατύχημα ; Θα το πληρώσεις γονέα". Σου δίνουν ένα υποτυπώδες επίδομα και σου λένε ζήσε. Πως θα ζήσει και θα έχει ίσες ευκαιρίες στη ζωή αυτό το παιδί όταν δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε δίνονται οι δυνατότητες ; "
Παράλληλα ο κ. Κουμπιάδης επισημαίνει πως η ίδια η κοινωνία αναλάμβάνοντας εθελοντική δράση, δημιουργώντας πυρήνες αλλυλεγγύης θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των Κέντρων που προσφέρουν τόσες μεγάλες υπηρεσίες. Το ίδιο και οι επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φόρεις, το ΕΒΕΧ, το ΤΕΕ καθώς αυτές οι δράσεις εκπίπτουν σε μεγάλο βαθμό από την φορολογία.
Σε μια προσπάθεια στήριξης των οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΛΕΠΑΠ θα ξεκινήσει μια λαχειοφόρο αγορά και παράλληλα στα πλαίσια των 30 χρόνων από την ίδρυση της θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις που αξίζει να στηριχθούν από την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου