Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ
“Ναι” στη συνένωση με το Δήμο Χανίων
07.05.2010

Yπέρ της συνένωσης με το Δήμο Χανίων και τους υπόλοιπους περιαστικούς δήμους τάχθηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Κυδωνίας. Με την ψήφο και των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δύο συμβούλων που έχουν αποχωρήσει και έναν που παραμένει στην παράταξη του δημάρχου Μ. Σταματάκη το Δ.Σ. συμφώνησε με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ψηφοφορία έγινε μετά τη 1 το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί συζήτηση για πάνω από 5 ώρες στην οποία υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους και παριστάμενους δημότες.
Δύο προτάσεις κατατέθηκαν προς ψήφιση.
1. Η πρόταση της κ. Αλέκας Μαρκογιαννάκη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν σύμφωνη με τη συνένωση του Δ. Νέας Κυδωνίας με το Δήμο Χανίων και τους περιαστικούς δήμους (Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου, Σούδας, Ακρωτηρίου, Κεραμειών), όπως προβλέπει και η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πρόταση αυτή πήρε 10 ψήφους καθώς εκτός από την παράταξη της κ. Μαρκογιαννάκη (Θ. Αρώνης, Ι. Βαλίνης, Μ. Κοκκινάκη, Κ. Μαζανάκη-Λυτινάκη, Σ. Μπαλαδάκης) υπέρ ψήφισε ο κ. Ν. Νικηφοράκης της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Χρ. Θεοδωράκης και Γ. Τσαγκαράκης αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Λιτσάκης. Μάλιστα ο τελευταίος στην τοποθέτησή του επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνένωσης με τα Χανιά καθώς όπως ανέφερε αποτελεί έναν οργανωμένο Δήμο με τον οποίο η περιοχή της Ν. Κυδωνίας θα έχει προοπτικές.
2. Η δεύτερη πρόταση που πήρε 7 ψήφους κατατέθηκε από τον δημ. σύμβουλο της συμπολίτευσης κ. Γ. Σοϊλεντάκη ο οποίος και ζητούσε να μην διασπαστεί η τουριστική περιοχή που εκτείνεται από τον Κλαδισό ως τον Ταυρωνίτη. Με αυτήν την πρόταση συντάχθηκε ο δήμαρχος Μ. Σταματάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δ. Μπουρδάκης και οι σύμβουλοι Δ. Γραμβουσάκη-Ηλιάκη, Κ. Θεοδωράκη-Λουπασάκη, Μ. Καραγιαννάκης, Κ. Παρασκάκης, Γ. Σοϊλεντάκης και Γ. Σχοινοπλοκάκης. Σύμφωνη γνώμη, χωρίς να έχουν το δικαίωμα ψήφου εξέφρασαν και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Αγ. Μαρίνας κ. Κ. Καρατζάκης και Δαράτσου Κ. Τσισμενάκης.
Η πρόταση εστάλη στην ΤΕΔΚ Ν. Χανίων.

Παρασκήνιο για τη Ν. Κυδωνία

Tην ίδια ώρα που το Δ.Σ. αποφάσιζε για τη θέση του πάνω στην πρόταση του Υπ. Εσωτερικών βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαδικασίες αναφορικά με τη χωροθέτηση της Νέας Κυδωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρούν άλλοι μεν η πρόταση του Υπουργείου να μείνει ως έχει και άλλοι να ανατραπεί και η Ν. Κυδωνία να πάει με τον Δήμο Πλατανιά και τους υπόλοιπους Δήμους. Στη διαμάχη αυτή φέρονται να έχουν εμπλακεί κοινοβουλευτικοί πρώην και νυν, ανώτατα κομματικά στελέχη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου