Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ανάπλαση δρόμων
11.05.2010

Τρεις μελέτες του Δήμου Χανίων για ανάπλαση οδικών δικτύων της πόλης στα πλαίσια του προγράμματος "Προσπελασιμότητα" προχώρησαν στη δεύτερη φάση από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την Κρήτη το πρόγραμμα προβλέπει περίπου 20 εκατ. ευρώ, και οι πρώτες μελέτες που πέρασαν από την αξιολόγηση φτάνουν στα 26 εκατ. ευρώ.
Οι προτάσεις του Δήμου Χανίων, που πέρασαν στη δεύτερη φάση αφορούν τους παρακάτω δρόμους:
- Ανάπλαση οδού Πειραιώς. Προβλέπεται πλήρη αποκατάσταση, επίστρωση πεζοδρομίων με φυσική πέτρα, φωτισμός, προστατευτικό κιγκλίδωμα, ποδηλατόδρομος.
- Οδός Εθν. Αντιστάσεως (παράλληλη στην Ακρωτηρίου): Διάνοιξη του δρόμου αυτού, υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ, δημιουργία πεζοδρομίων με φυσικό υλικό, ράμπες για ΑμΕΑ
- Οδός Καντάνου: Γίνεται η διάνοιξη προς την οδό Περιβολίων και παρέμβαση σε κάθετους δρόμους όπου θα γίνουν αντίστοιχα πεζοδρόμια, με φωτιστικά σώματα, πράσινο, εγκοπές για κάδους.
"Κατατέθηκαν 31 προτάσεις από 19 Δήμους. Σε πρώτη φάση έγινε μια επιλογή ανάλογα με την πληρότητα του φακέλου, αν υπάρχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αν επί της ουσίας έχει τηρηθεί η νομοθεσία για τις μελέτες. Οσες προτάσεις δεν είχαν αυτές τις βασικές προϋποθέσεις αποκλείστηκαν και συνεχίζουν οι υπόλοιπες στη δεύτερη φάση", ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και οι 3 μελέτες θα ενταχθούν. "Οι μελέτες που πέρασαν στη Β΄ φάση είναι στα 26 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των χρημάτων θα είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Οι προδιαγραφές του ΕΣΠΑ είναι αυστηρές. Είναι ξεκάθαρο ότι αν σε ένα χρόνο δεν υπάρχει απορρόφηση χρημάτων το έργο απεντάσσεται και το λέω γιατί το έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές, να μην πω σχεδόν πάντα, τα έργα να μην τελειώνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα και να υπάρχουν αιτήσεις για παρατάσεις. Η περίοδος των παρατάσεων έχει λήξει", τόνισε ο δήμαρχος.
Αναλυτικότερα οι μελέτες που κατατέθηκαν ανά νομό:
- Ν. Χανίων: Είχαν κατατεθεί 10 προτάσεις από τους Δήμους Χανίων, Ελ. Βενιζέλου, Ινναχωρίου, Κολυμβαρίου και Πλατανιά. Πέντε προχωρούν και ανάμεσά τους και οι 3 του Δήμου Χανίων.
- Ν. Ηρακλείου: Εγκρίθηκαν 3 απο τις 10 μελέτες που κατατέθηκαν.
- Ν. Ρεθύμνου: Από τις 11 προτάσεις προχώρησαν 7.
- Δυστυχώς, ο Ν. Λασιθίου δεν κατέθεσε καμία πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου