Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

haniotika-nea.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
haniotika-nea.gr

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 | 7:37:33 μ.μ.

* ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
* ΤΟΠΙΚΑ
* ΕΛΛΑΔΑ
* ΔΙΕΘΝΗ
* ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
* ΠΟΛΙΤΙΚΗ
* ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
* ΑΘΛΗΤΙΚΑ

* ΑΡΧΙΚΗ
* ΣΧΟΛΙΑ
* ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
* ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
* ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
* ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αποστείλετε το άρθρο με emailΕκτυπώστε αυτό το άρθροShare it... 0
ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Επιμονή σε ένα Δήμο Ν. Κυδωνίας - Πλατανιά
20.05.2010

Ανοιχτή έκκληση στους Χανιώτες βουλευτές να κουβεντιάσουν με τους φορείς του Βόρειου Άξονα για το ζήτημα της Νέας Κυδωνίας, απηύθυναν φορείς της αυτοδιοίκησης και του εμπορικού και τουριστικού τομέα σε μια ύστατη προσπάθεια ώστε Πλατανιάς και Νέα Κυδωνία να είναι μέρος του ίδιου δήμου. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι φορείς μίλησαν για ανάγκη "να μην διαρρηχθεί η τουριστική βάση του νομού", για "σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη που θα προκληθούν από μια τέτοια έκβαση", για "παντελή έλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες" κ.ά. Εξέφρασαν μάλιστα την εκτίμηση ότι, παρόλο που το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, υπάρχει περιθώριο ώστε να αλλάξει η διάταξη που αφορά τη Ν. Κυδωνία. Ειδικότερα:

Γ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ - δήμαρχος Πλατανιά
"Ο σκοπός του σχεδίου "Καλλικράτης" ήταν η επαναθεμελίωση της τοπ. αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους, κυρίαρχα όμως με ισχυρό κίνητρο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δήμων προς όφελος των συναλλασσόμενων δημοτών μας. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε στα Χανιά. Ξεκίνησε από μια δήθεν μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στην ουσία ήταν μια "υπεργολαβία" του πολιτικού δυναμικού. Και οι 5 δήμοι, όλοι οι φορείς τουριστικοί, αγροτικοί ή ίδια η ΤΕΔΚ με σχετική πλειοψηφία πρότειναν να έλθει η Ν. Κυδωνία προς την μεριά του Πλατανιά για να μην διαρρηχθεί ο τουριστικός κορμός που έχει σχέση με την τουριστική ανάπτυξη του Νομού που στηρίζεται κατά 57% στο τουριστικό εισόδημα. Η βιωσιμότητα των 5 δήμων που έχουν όλοι τους συγκριτικά πλεονεκτήματα είτε παραλίες, είτε παραγωγική γη, είτε ορεινούς όγκους, με τη βιωσιμότητα των φόρων της παραλίας θα μπορούσε να υπάρξει σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Αυτά δεν αξιολογήθηκαν κατάλληλα ούτε από το πολιτικό δυναμικό του νομού μας αλλά κυρίως από το Υπουργείο που είχε και την υποχρέωση. Προσωπικά, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στους κατοίκους της Ν. Κυδωνίας που θέλουν τη συνένωση με το Δ. Χανίων. Θα δουν αρνητικά αποτελέσματα από τη συνένωση αυτή. Τους προτείνουμε να έλθουν μαζί μας και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια. Θα καλέσω το πολιτικό δυναμικό της πόλης να αντιληφθεί ότι δεν αλλάζει τίποτα με την αποκοπή της Ν. Κυδωνίας. Καλώ επίσης και τους βουλευτές μας, που πιστεύω στην εντιμότητα και στην προσφορά τους. Να κάνουμε ένα διάλογο που έλειψε αυτές τις ημέρες, να αναθεωρήσουμε αν χρειαστεί και τις απόψεις μας. Απλά ζητάμε να ακούσουν και τα δικά μας επιχειρήματα. Να γίνει ένας διάλογος και μετά θα μπορούν οι βουλευτές μας στη Βουλή να καταθέσουν κάποια τροπολογία. Είναι έκκληση όλων μας".

Ρ. ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΗΣ - πρόεδρος Ομοσπονδίας τουριστικών παραγωγικών επιχειρήσεων Ν. Χανίων
και Εμπορικού Συλλόγου Β. Αξονα
Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του Εμπορικού συλλόγου του βορείου άξονα και σημείωσε πως ήταν τόσο αδιάρρηκτη η περιοχή Πλατανιά - Ν. Κυδωνίας που οι έμποροι και οι καταστηματάρχες δημιούργησαν τον δικό τους φορέα και δεν εντάχθηκαν στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων ο κ. Κρασουδάκης επισήμανε πως "όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η περιοχή αυτή στήριξε και στηρίζει την οικονομία των Χανίων. Δεν μπορεί να διασπαστεί."

Χ. ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΚΗΣ -
επικεφαλής αντιπολίτευσης Δ. Πλατανιά
"Ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική και να κυριαρχήσει η σωφροσύνη. Εχουμε μια βιομηχανία σε αυτόν τον τόπο που ονομάζεται τουρισμός. Για να έχουμε τουρισμό θα πρέπει ν ακάνουμε πολλά. Και προπάντων ένα σχέδιο ανάπτυξης. Να «παντρέψουμε» τον κόλπο των Χανίων με το φαράγγι της Σαμαριάς και αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν έχουμε τη συνένωση των 5 δήμων (Ν. Κυδωνίας, Πλατανιά, Μουσούρων, Βουκολιών, Κολυμβάρι). Αν αυτό δεν συμβεί η αποτυχία θα είναι δεδομένη και θα την πληρώσει και ο τουρισμός και ο τόπος και οι άνθρωποι του. Το μεγαλύτερο έργο που έγινε στο νομό τα τελευταία 10 χρονια, η ΔΕΥΑΒΑ που επετεύχθη με την κοινή προσπάθεια των δήμων. Μέσα στη ΔΕΥΑΒΑ ζυμώθηκε η ιδέα και η προοπτική για νέους, υψηλότερους στόχους. Και ενώ περιμέναμε το κράτος να το επιβραβεύσει αυτό, έρχεται να διασπάσει την προσπάθεια αυτή και να ακυρώνει το στόχο. Είναι σαν να έχουμε μια οικογένεια και να έρχεται το κράτος και να παίρνει ένα από τους δύο γονείς και να αφήνει την οικογένεια ορφανή. Αυτό γίνεται σήμερα." Ο κ. Πραματευτάκης δήλωσε πως προτίθεται να παραιτηθεί από σύμβουλος αν δεν εισακουσθεί η έκκλησή του.

Α. ΜΑΡΑΜΠΟΥΤΑΚΗΣ - πρόεδρος ΔΕΥΑΒΑ
"Αυτήν την ύστατη στιγμή θα ήθελα να παρακαλέσω τους βουλευτές του Νομού να έλθουν και να κάνουμε διαβούλευση. Ενα ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας. Εστω και αυτή τη στιγμή να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στο να αποφύγουμε την διχοτόμηση του τουριστικού κορμού και να προκαλέσουμε προβλήματα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της περιοχής. Γεγονός που μπορεί να γίνει άμεσα με τη Ν. Κυδωνία στο δικό μας κομμάτι. Ενα σημαντικό έργο όπως είναι η ΔΕΥΑΒΑ με προοπτικές και ουσία ανακόπτεται και διχοτομείται. "Ο κ. Μαραμπουτάκης ρωτήθηκε αν η ΔΕΥΑΒΑ θα συνεχίσει τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης στη Ν. Κυδωνία, αν τελικά ενταχθεί στο Δ. Χανίων και απάντησε πως "βεβαίως δεν μπορεί η ΔΕΥΑΒΑ να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα όταν γνωρίζουμε ότι από την 1η του 2011 δεν θα μπορούμε να εισπράττουμε από τη Ν. Κυδωνία. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Δ.Σ."

Ν.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ - δημ. σύμβουλος Πλατανιά
"Οσο είνα καιρός ας διορθώσουμε το λάθος που έχει γίνει και ας φέρουμε τη Ν. Κυδωνία προς τον Πλατανιά. Διαφορετικά η περιοχή οδηγείται με βίαιο τρόπο προς τον μαρασμό."

Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- πρόεδρος Ξενοδόχων
Ν. Κυδωνίας - Πλατανιά
"Ακούσαμε μετά λύπης μας ότι ο Δ. Νέας Κυδωνίας αντί να πηγαίνει με τον Πλατανιά, ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, πηγαίνει με τα Χανιά. Κατόρθωσαν ορισμένοι άνθρωποι, είτε από Αθήνα, είτε από Χανιά να δημιουργήσουν προβλήματα. Ιδιαιτέρως οι πολιτικοί δεν σκέφθηκαν πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια περιοχή. Λυπούμαστε για αυτό που πάει να συμβεί στην περιοχή μας. Θα πρέπει οι πολιτικοί και όσοι έχουν δημιουργήσει τον «Καλλικράτη» να προσέξουν, γιατί ο τουρισμός χάνεται. Να προσέξουν τα αιτήματα των δημάρχων."

Γ. ΣΧΟΙΝΟΠΛΟΚΑΚΗΣ - δημ. σύμβουλος Ν. Κυδωνίας
"Θέλω να εκφράσω την άποψη του κόσμου, ειδικά της Αγ. Μαρίνας όπου και διαμένω, και που πουθενά δεν προβλέπει το σχέδιο. Επρεπε να το προβλέψουν όμως οι βουλευτές και αν έβλεπαν πως κάνει λάθος ο κόσμος να του εξηγήσουν που κάνει λάθος. Κανείς από την πολιτική εξουσία του τόπου δεν βρέθηκα να εξηγήσει γιατί έγινε αυτό το πράγματα. Από την Αγία Μαρίνα ένα ποσοστό 90% των κατοίκων, θέλει να προσανατολιστεί .έτσι ώστε ο Δήμος Ν. Κυδωνίας να προσανατολιστεί δυτικά. Κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν τον κόσμο. Μια περιοχη που έχει δώσει τη πιο μεγάλη ανάπτυξη στο Νομό Χανίων δεν ακούγεται. Κάνω μια έκκληση με τον κόσμο να κουβεντιάσει με τον κόσμο να δει τα προβλήματα, να μας ενημερώσουν και αν δουν ότι αυτοί κάνουν λάθος να το παραδεχθούν. "

Γ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ - π. δήμαρχος Πλατανιά, γρ. ΤΕΔΚ
"Για τον «Καλλικράτη» ζητήματα όπως η διαβούλευση, η διαφάνεια, η δημοκρατία και η προοπτική για ανάπτυξη βαθμολογούνται με το απόλυτο «0», ενώ άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το «κρυφτούλι» που παίζουμε όλοι οι παράγοντες και δεν καθόμαστε σε ένα τραπέζι να δούμε ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο βαθμολογούνται με άριστα. Ολα αυτά τα θέματα της δημοκρατίας βαθμολογούνται με «0»."

ΣΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ
Συνεδρίαση Δ.Σ.
Ακρωτηρίου

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 24 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Ακρωτηρίου με 32 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου