Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
“Στέγνωσαν” τα πρατήρια
28.07.2010

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ - ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Λύση στο μείζον θέμα της τροφοδοσίας των καυσίμων αναμένεται να αναζητηθεί σήμερα στις εννέα
το πρωί, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων με πρωτοβουλία
του Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, καθώς τα πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού έχουν
στερέψει και δεν υπάρχει βενζίνη ούτε για... δείγμα.
Ήδη χθες, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, το 90% των πρατηρίων υγρών καυσίμων στα Χανιά είχαν μείνει χωρίς βενζίνη λόγω της επ' αόριστον απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.
Στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου κ. Φώτη Γεωργόπουλου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών του νομού Γιάννης Κουκουράκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την τροφοδοσία των καυσίμων.
Όπως ανέφερε στα "Χ.Ν." ο πρόεδρος των βενζινοπωλών κ. Κώτσος, στην σημερινή σύσκεψη θα προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των βυτιοφόρων που εφοδιάζουν καύσιμα το νομό έτσι ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.
Πάντως σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών κ. Γιάννης Κουκουράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών την χρησιμοποίηση βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης για τον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα.
ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Την ίδια στιγμή σε ένδειξη καλής θέλησης οι ιδιοκτήτες φορτηγών επέτρεψαν χθες σε 3 βυτιοφόρα των πετρελαικών εταιρειών να εφοδιάσουν βενζινάδικα στην πόλη των Χανίων. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους οδηγούς επικράτησε το αδιαχώρητο σε αυτά (πρατήριο Shell στην οδό Κισάμου) με αποτέλεσμα το καύσιμο να τελειώσει μέχρι το μεσημέρι. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών κ. Γιάννης Κουκουράκης "εφοδιάστηκε η αστυνομία, τα ΤΑΕ στο Ρέθυμνο, το αεροδρόμιο κανονικά καθώς και το Δασαρχείο, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΔΙΣΑ. Επίσης έχουμε διαθέσιμο καύσιμο για το τμήμα Υγιεινής σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη".
Ο κ. Κουκουράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών την χρησιμοποίηση βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης όπως τους ζητούν οι τοπικοί φορείς για τον ανεφοδιασμό της αγοράς κυρίως για την εξυπηρέτηση του τουρισμού.
"Ζητάμε συγγνώμη από τον κόσμο αλλά δεν φταίμε εμείς. Το Υπουργείο, μέσα σε δυο ημέρες, πάει να περάσει νόμο που μας καταστρέφει επαγγελματικά. Δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε".
ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
"Δεν είμαστε αντίθετοι στην απεργία, καθώς κάθε ο κλάδος έχει τα δικά του προβλήματα και διαλέγει τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται γι΄ αυτά. Από εκεί και πέρα επειδή βγαίνουν κάποια Ι.Χ. αυτοκίνητα εδώ στα Χανιά, φορτώνουν και κάνουν ένα δρομολόγιο, η πρόταση η δική μου θα είναι να έρθουν και άλλα 2-3 Ι.Χ αυτοκίνητα των εταιριών έτσι που να καλύπτονται όλα τα βενζινάδικα και όχι ορισμένα, έστω μία φορά την μέρα, σε όποια πάνε, σε διαφορετικά κάθε φορά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αποκλιμάκωση της κατάστασης που υπάρχει"τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων κ. Κώτσος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι:" σε συνομιλίες που είχαμε σήμερα (χτες) με τον κ. Κουκουράκη, δεν ήταν αντίθετος. Το πρόβλημα υπάρχει με τον πρόεδρο των Ι.Χ βυτιοφόρα στο Ρέθυμνο ο οποίος δεν αφήνει να έρθουν από το Ηράκλειο έστω και άδεια. Προσπαθήσαμε να έχουμε συνεννόηση μαζί του αλλά δεν κατέστη δυνατή".
"Στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη η κατάσταση με τα καύσιμα είναι τραγική, δηλαδή πάνω από το 90% των πρατηρίων έχουν στερέψει. Υπάρχει μόνο ένα 10% σε ορισμένες περιοχές όπως είναι και τα Χανιά, που 1-2 Ι.Χ. βυτιοφόρα κάνουν διανομή μία φορά την μέρα. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν διορθώνει σε καμία περίπτωση τίποτα, διότι και τεράστιες ουρές σχηματίζονται και δεν εξυπηρετεί την κατάσταση γιατί οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που μέσα σε λίγη ώρα η βενζίνη έχει τελειώσει. Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα σε όλο τον νομό, η έλλειψη καυσίμων στα βενζινάδικα είναι σχεδόν καθολική" τόνισε ο κ. Κώτσος.
Όπως επεσήμανε "είναι στην επιλογή των εταιριών καυσίμων ποια είναι τα βενζινάδικα που εφοδιάζονται κάθε πρωί. Εμείς δεν έχουμε ενημέρωση σχετικά με αυτό. Το σωστό όμως είναι ειδικά σε περιόδους κρίσεων να υπάρχει ενημέρωση. Γι΄ αυτόν τον λόγο κατά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σκοπεύω να ζητήσω να υπάρχει ενημέρωση για το ποια βενζινάδικα εφοδιάζονται όταν τα βυτιοφόρα κάνουν διανομή έτσι ώστε οι ποσότητες να διανέμονται δικαίως στα βενζινάδικα. Επίσης θα πρέπει οι εταιρίες να αναφέρουν τα βενζινάδικα που στέλνουν καύσιμα για να έχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης τα ονόματα και ο κόσμος να γνωρίζει που θα βρει βενζίνη. Αυτή θα είναι και η δική μου πρόταση".
Πάντως όπως φαίνεται, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της απεργίας των πρατηριούχων υγρών καυσίμων.
Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο" το Υπουργείο είναι ασυνεπέστατο όσον αφορά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες και το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, όπως επεσήμανα και στο Δ.Σ της ΠΟΠΕΚ, δεν πρέπει να κατέβουμε σε απεργία στην παρούσα φάση. Δεν θεωρώ ότι θα ήταν σωστό να κλιμακώσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε εκρηκτικό κλίμα που θα έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να απογοητευτεί ακόμα περισσότερο αλλά και να κάνουμε ζημιά εν μέσω της τουριστικής σεζόν".
ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΚΧΑΝ
Διάλογο με τους απεργούς, ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, προτείνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ), στην κυβέρνηση, με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά.
Σε επιστολή της ΕΠΚΧΑΝ, που υπογράφει η πρόεδρος Ιωάννα Μελάκη, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππα και τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνεται ότι «η μη εκτέλεση μεταφορικού έργου, αποδυναμώνει την τροφοδοσία των επιχειρήσεων με καύσιμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην αγορά "έμφραγμα" αλλά και αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και χάσιμο εισφορών στο Κράτος».
Μεταξύ άλλων η Ένωση αναφέρει ότι , «η χώρα μας περνάει δυσκολία, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά δεν μπορεί να την περάσει μόνη της χωρίς την στήριξη των πολιτών της, που είναι η μηχανής της. Η κοινωνική "ανακατωσούρα" μάλλον κάποια άλλα συμφέροντα εξυπηρετεί και 'όχι της ίδιας της πατρίδας μας που ζητά όλους τους πολίτες να συμβάλλουν για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει».
Η ΕΠΚΧΑΝ, τονίζει ότι η απεργία των βυτιοφόρων προκαλεί δυσλειτουργία σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και «επιδεινώνει την αρνητική εικόνα της χώρας μας "περί αξιοπιστίας" προς το εξωτερικό. Δεν θα πρέπει η διαχείριση του ανοίγματος του επαγγέλματος των διαφόρων κλάδων να δημιουργεί εικόνες χάους, και ανεξέλεγκτων καταστάσεων».
Βάσει των παραπάνω, η ΕΠΚΧΑΝ, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς «να έρθουν σε διάλογο με τους επαγγελματίες του κλάδου ,να ακούσουν τις θέσεις τους και να λάβουν υπόψη τους τις τυχόν προτάσεις τους».

Διαμαρτυρία τουριστικών φορέων

Την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην τροφοδοσία των καυσίμων, έχοντας πολλαπλές συνέπειες στον τουρισμό, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους: η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Χανίων, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: "Οι φορείς τουρισμού του Ν. Χανίων εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ήμερες στον τόπο μας. Οι εμμονές στη διενέργεια συντεχνιακών απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και καταλήψεων σε σημεία ιδιαίτερα νευραλγικά για τη λειτουργία των υποδομών που εξυπηρετούν και τον τουρισμό μας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών μας θεσμών, του συντάγματος μας αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων των λοιπών πολιτών.
Οι καιροί που διανύουμε έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει την οικονομία μας αλλά και τα οικονομικά όλων των κοινωνικών ομάδων.
Οι χειρισμοί της πολιτείας πρέπει να είναι προσεκτικοί και λελογισμένοι, ώστε να αποφεύγουν κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες".
"Οι κοινωνικές ομάδες αυτές πρέπει επίσης στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα των άλλων επιχειρηματιών αλλά και των λοιπών απλών πολιτών και να μην τους ισοπεδώνουν με ενέργειες άκρως εχθρικές αφού βρισκόμενοι άπαντες σε ένα στενό κοινωνικό χώρο, συσχετιζόμαστε, συνεργαζόμαστε, συνάπτουμε σχέσεις οι οποίες τώρα δοκιμάζονται σε απίστευτο βαθμό και ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε οριστική ρήξη", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου