Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Δεκαπενταύγουστου 2010


Αδεια δωμάτια ακόμη και στο παρά πέντε του Δεκαπενταύγουστου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ, ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ, ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ, ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κρατήσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή μπορούν να κάνουν όσοι σκοπεύουν να φύγουν για διακοπές, καθώς άδεια δωμάτια υπάρχουν και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Σημαντική μείωση καταγράφει η τουριστική κίνηση, παρά τη συγκράτηση των τιμών και τα πακέτα προσφορών στα οποία προχωρούν οι ξενοδόχοι. Στροφή στις ολιγοήμερες διακοπές ή στις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου έχουν κάνει οι Ελληνες, ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, 3 στους 10 Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές, 4 στους 10 αναζητούν σπίτι για να φιλοξενηθούν και 1 στους 4 θα κάνει διακοπές μέχρι μία εβδομάδα.
Οικονομική κρίση, απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και οι τσουχτερές τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πλήξει περιοχές σε όλη τη χώρα και είναι χαρακτηριστικό πως βάσει της ίδιας έρευνας, φέτος η συντριπτική πλειονότητα δεν θα επιλέξει τον Αύγουστο για διακοπές, αλλά τον «φθηνότερο» Σεπτέμβριο.

«Φέτος υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, ενώ άλλες εποχές όλα ήταν κλεισμένα. Τέτοια εποχή είχαμε για τον Αύγουστο εξασφαλισμένη πληρότητα 90%, ενώ τώρα η εκτίμησή μου είναι ότι θα κυμανθεί στο 50%- 60%» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων κ. Νίκος Κόρακας και προσθέτει: «Δυστυχώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις έχουν παγώσει την αγορά. Δουλεύουμε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Μειωμένη κατά 15% είναι η κίνηση και στη Χαλκιδική. «Δωμάτια υπάρχουν και για τον Δεκαπενταύγουστο. Οι έλληνες επισκέπτες είναι λιγότεροι κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απώλειες Γερμανών, Βρετανών και Ρουμάνων είναι επίσης σημαντικές» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Οσοι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και την Ιερισσό Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο, αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο, μπορούν άνετα να βρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αγίου Νικολάου Σιθωνίας Αθανάσιος Ευαγγελινός, για ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, με δύο δωμάτια και κουζίνα, οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ τη βραδιά. Η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική φθάνει αυτή την περίοδο το 70%, ενώ οι τιμές είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.

Ούτε στα ξενοδοχεία της Πιερίας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι επισκέπτες του Αυγούστου, όπου η κίνηση είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Οσοι αναζητήσουν δωμάτια στην Πιερία μπορούν να βρουν ενοικιαζόμενα στούντιο ακόμα και μπροστά στη θάλασσα, καθώς η κίνηση είναι μειωμένη μέχρι και 30%, σε σχέση με πέρυσι.

«Η πληρότητα φθάνει το 75% και σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ πιο κάτω. Δωμάτια υπάρχουν. Ο τουρισμός της Πιερίας είναι κυρίως οδικός. Το πρόβλημα με τα Τέμπη και οι απεργίες μας στοίχισαν ακριβά», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γιώργος Μπούρος.

6.000 άδειες κλίνες. Αλλά και τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου έχασαν έσοδα από τις περίπου 6.000 άδειες κλίνες λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης, πρόεδρος ξενοδόχων Μαγνησίας. Οπως αναφέρει, η αναμενόμενη πληρότητα ήταν 85% πριν από την απεργία, αλλά έπεσε στο 50% λόγω των ακυρώσεων. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι υπολογίζοντας ότι θα έχουν και πάλι 85% πληρότητα το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, λέει ο κ. Λεβέντης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Εύβοια. Η κίνηση στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι 20% χαμηλότερη σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2008, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θεόδωρος Βενέρης, αντιπρόεδρος ξενοδόχων Εύβοιας. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί έχουν 20%30% απώλειες. Το δικό μου, για παράδειγμα- που διαθέτει συνολικά 550 δωμάτια- έχει αυτή τη στιγμή 120 ελεύθερα δωμάτια», αναφέρει.

Οπως εξηγεί, οι ξενοδόχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να κατεβάσουν περισσότερο τις τιμές, προσφέρουν πλέον στους πελάτες δύο γεύματα, αντί για ημιδιατροφή.

Από τα 110 ευρώ στα 75. Απώλειες παρατηρούνται και σε μεγάλα νησιά. Δύο ταχυτήτων είναι συγκεκριμένα η τουριστική κίνηση στην Ανδρο. Τα Σαββατοκύριακα η πληρότητα στο νησί είναι 80%, ενώ τις καθημερινές πέφτει στο 40% λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Μανούσος, πρόεδρος ξενοδόχων Ανδρου. «Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται από τις ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες- ελλήνων αλλά και ξένων ιδιοκτητών- οι οποίες ενοικιάζονται σε τουρίστες για καλοκαιρινές διακοπές», συμπληρώνει.

Από την αρχή της σεζόν η τιμή για ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Ανδρο άλλαξε 4 φορές (άρχισε από τα 110 ευρώ και έπεσε στα 75 ευρώ με πρωινό), αναφέρει ο κ. Μανούσος. «Περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για να ανακάμψει η αγορά» λέει και συμπληρώνει ότι προσφορές όπως 4 διανυκτερεύσεις με 250 ευρώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Δύσκολη είναι η φετινή σεζόν για τη Σαντορίνη παρ΄ όλες τις προσπάθειες των ξενοδόχων του νησιού να αποφύγουν τις απώ λειες λόγω της οικονομικής κρίσης μειώνοντας τις τιμές έως 10%.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης κ. Ευάγγελος Φύτρος εκτιμά ότι οι απώλειες μετά τις 15 Αυγούστου θα είναι μεγαλύτερες με την πληρότητα να είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Από τη γενικότερη κρίση δεν εξαιρέθηκε η Νάξος. Η εικόνα του νησιού δείχνει ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου η πληρότητα δεν θα ξεπεράσει το 70%- μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%. Οπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γιώργος Κάβουρας, «τη φετινή σεζόν θα έχουμε απώλειες που θα φτάσουν το 30%. Σε αυτό, εκτός από την οικονομική κρίση, συντελεί και το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά έχουμε οκτώ δρομολόγια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι». Μείωση στον τουριστικό τζίρο θα παρουσιάσει και η Πάρος, αφού στους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού σημειώθηκε πτώση που άγγιξε το 30%. Οπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Τάκης Αμπατζής, «περιμένουμε μεγαλύτερη πτώση το δεύτερο δεκαπενθήμερο και φυσικά ακόμη μεγαλύτερη τον Σεπτέμβριο». Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται φέτος ο εσωτερικός τουρισμός, σύμφωνα με τους φορείς, και στη Λέσβο. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Περικλής Αντωνίου, «η οικονομική κρίση που πλήττει τους καλύτερους πελάτες του Αυγούστου- τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έγιναν η αιτία να μειωθεί αισθητά η κίνηση σε μακρινούς προορισμούς όπως η Λέσβος».

Λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο τα ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές του νησιού όπως ο Μόλυβος δεν έχουν τις πληρότητες που είχαν προηγούμενες χρονιές. «Η πληρότητα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου θα φθάσει μέχρι το 80%- 90%, ενώ άλλες χρονιές ήταν 100%. Φέτος μπορεί κάποιος και την τελευταία στιγμή να βρει δωμάτιο» λέει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Δημήτρης Τεκές, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχείο στον Μόλυβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουριστικές περιοχές του νησιού κάποια ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ανοίγουν τον Αύγουστο ελπίζοντας να πάρουν μερίδιο από την τουριστική κίνηση που πάντα είναι πιο αυξημένη τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Αυτοί πάνε καλά... Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ρόδο και Φολέγανδρο. «Δεν μας έχει πάρει ακόμα ο φτηνός κατήφορος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ευτυχώς, η πληρότητα είναι ακόμα στο 80% και από τον Μάιο έχουμε κατά μέσο όρο 150.000 τουρίστες τον μήνα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Οπως αναφέρει, οι τιμές είναι μεν χαμηλότερες από πέρσι κατά 5%-10%, αλλά οι ξενοδόχοι δεν κάνουν καμία ειδική προσφορά. «Είμαστε πλήρεις και δεν υπάρχει μέση τιμή. Ολα εξαρτώνται από τις παροχές των ξενοδοχείων» λέει ο κ. Γαλιατσάτος.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η τουριστική κίνηση και στη Ρόδο, όπου η πληρότητα στα ξενοδοχεία κυμαίνεται γύρω στο 90%.

Στη Φολέγανδρο. Μικρές απώλειες θα έχει φέτος η Φολέγανδρος όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία. Στη χώρα της Φολεγάνδρου η τουριστική κίνηση κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα και η πληρότητα φτάνει το 100% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ στην περιφέρεια η μείωση των κρατήσεων φτάνει το 10%. «Για μας φέτος είναι μια καλή χρονιά σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση. Ρίξαμε τις τιμές, με αποτέλεσμα να πέσει ο γενικότερος τζίρος, όμως είχαμε αρκετές κρατήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού κ. Ιωάννης Παρασύρης.


Εκπληξη από το Ισραήλ

Η κρίση στις διακρατικές σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, μετά την αιματηρή επίθεση στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ευνοεί τους... ξενοδόχους της Χαλκιδικής. Μεγάλος τουρ οπερέιτορ του εξωτερικού «στέλνει» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής τουρίστες πρώτης κατηγορίας από το Ισραήλ, οι οποίοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία της Τουρκίας. Από τα τέλη του περασμένου μήνα έφτασαν στην περιοχή περίπου 2.000

ισραηλινοί τουρίστες. «Είναι καλοί πελάτες και αισιοδοξούμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί από του χρόνου. Αποτελούν ευχάριστη έκπληξη μέσα στις φετινές ατυχίες», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.


Εως και 20% πτώση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πτώση στη ζήτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καταγράφεται φέτος το καλοκαίρι. Οπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής εταιρείας Τravel Ρlan, υπολογίζεται πως η μείωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κυρίως για τις Κυκλάδες- για τους δημοφιλείς μάλιστα προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη- φτάνει ακόμη και το 20%.

«Πέρυσι τέτοια εποχή εισιτήρια για τις Κυκλάδες δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Οι ναυτιλιακές δέχονταν τηλεφωνήματα για εύρεση εισιτηρίων υπό την πίεση της πληρότητας 100%», λέει στα «ΝΕΑ». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ήδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αρχίζουν νωρίτερα τις προσφορές τους.

«Ενώ μέχρι πέρυσι η τουριστική κίνηση έπεφτε μετά τις 20 Αυγούστου οπότε και άρχιζαν οι προσφορές εταιρειών, φέτος αρχίζουν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου». Εξαιρετικά μειωμένες είναι και οι εισπράξεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που πηγαίνουν Κρήτη και Ρόδο, και αυτό γιατί «υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις γραμμές αυτές, με τις εταιρείες να κονταροχτυπιούνται κάνοντας προσφορές».

Φέτος η πτώση σημειώνεται από τις αρχές του καλοκαιριού. «Από τη μια τα ακριβά εισιτήρια, από την άλλη η επιλογή των περισσότερων να κάνουν διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες». Το εξωτερικό. Και η αγορά των ταξιδιών του εξωτερικού είναι μειωμένη κατά 30%, παρότι έχουν γίνει πολύ καλές τιμές. «Στη δική μας περίπτωση οι δελεαστικές τιμές αλλά και η διευκόλυνση που προσφέρουμε στους πελάτες, οι οποίοι μπορεί να φύγουν για ταξίδι με 0 προκαταβολή και με έως 12 άτοκες δόσεις, μας έχουν δώσει την ευκαιρία να γεμίζουμε τα γκρουπ για ταξίδια του εξωτερικού», λέει ο κ. Δασκαλάκης. Κωνσταντινούπολη, Σκανδιναβία, Κύπρος, κρουαζιέρα στη Μεσόγειο αλλά και εξωτικοί προορισμοί φαίνεται πως έχουν ζήτηση αυτή την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου