Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 2010



ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Αναπαράσταση Κρητικού γάμου
18.08.2010

Επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής του Νομού χθες η Κίσαμος με την αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου, που εδώ και δεκαετίες πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία ο πολιτιστικός σύλλογος η “Γραμβούσα”, στο πλαίσιο των “Γραμβουσίων 2010”.
Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι συμμετείχαν και φέτος στις εκδηλώσεις από τη γαμήλια πομπή μέχρι το γλέντι στην παραλία του Καστελλιού. Ενα γλέντι που συνεχίστηκε μέχρι το πρωί σε πάρα πολλά σημεία της κωμόπολης με πάμπολλα σχήματα Κρητικής μουσικής.
Συγγενείς και φίλοι του “γαμπρού” συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο “σπίτι” του, έξω από το δημαρχείο Κισάμου. Από εκεί σχημάτισαν πομπή που έφτασε στη συνοικία “Καμάρα”, όπου και ο πατέρας της “νύφης” την παρέδωσε στο “γαμπρό”. Με τη βοήθεια των μελών του Συλλόγου Φίλων Αλόγου Κισάμου “Τα γιοργαλίδικα”, η “νύφη” ανέβηκε στο άλογο που της πρόσφερε ο “γαμπρός” και μπήκαν στην κεφαλή της γαμήλιας πομπής, ακολουθούμενοι από μουσικούς, τους υπόλοιπους “αλογάρηδες” αλλά και τους ριζίτες, που τραγουδούσαν για γάμους και χαρές. Στο δρόμο η πομπή σταματούσε σε διάφορα σημεία για να κεραστεί τσικουδιές, για να ακούσει το “ζευγάρι” ευχές και για να αποσπάσει χειροκροτήματα από τον κόσμο, που συγκεντρώθηκε σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην παραλία στην εξέδρα του “Κισαμίτικου Αυγούστου”, όπου έγινε η αναπαράσταση της τελετής και ξεκίνησε ο χορός της νύφης.
“Ο Κρητικός γάμος είναι η κορυφαία, η πιο δημοφιλής εκδήλωση των Γραμβουσίων. Είναι δύσκολο να τη φέρεις σε πέρας γιατί είναι πολύπλοκη και λίγοι σύλλογοι μπορούν να τα καταφέρουν. Είμαστε περήφανοι που την πραγματοποιούμε εδώ και δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία χάρη στη στήριξη του κόσμου”, ανάφερε ο κ. Θανάσης Δεικτάκης πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Κισάμου “Η Γραμβούσα”. Οπως είπε ο κ. Δεικτάκης, οι εκδηλώσεις των Γραμβουσίων γίνονται με αφορμή “το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας της Κισάμου την άλωση του κάστρου της Γραμβούσας από τους επαναστατημένους Κρητικούς τον Αύγουστο του 1825”.
ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
Με “άγχος” στην αρχή, που το ξεπέρασαν όσο περνούσε η ώρα, ήταν το “ζευγάρι” Γιάννης Αποστολάκης και Ελένη Πατεράκη. Ο Γιάννης εμφανίσθηκε περισσότερο “τρακαρισμένος”, δε θέλησε να μας μιλήσει, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα έμπαινε όλο και περισσότερο μέσα στο κλίμα της εκδήλωσης και κέρδισε τα χειροκροτήματα για την παρουσία του. Πιο άνετη η “νύφη”, προβληματίσθηκε στο ανέβασμαά της στο άλογο, αλλά γρήγορα του πήρε τον “αέρα”και με το χαμόγελο στα χείλη χαιρετούσε τον κόσμο, που βρέθηκε για να παρακολουθήσει το δρώμενο. “Ο Κρητικός γάμος είναι το έθιμό μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας. Συμμετείχα κάθε φορά στις εκδηλώσεις ως μέλος του χορευτικού Συλλόγου και φέτος με πρότειναν για “νύφη”. Ελπίζω αυτό το έθιμο να συνεχιστεί”, ανάφερε η νεαρή κοπέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου