Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2010


ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ

Τιμήθηκαν συνεργάτες του Ειρηναίου Γαλανάκη
Τους συνεργάτες και εκ των πρωτεργατών του λαικού κινήματος επιστροφής στη Μητρόπολη Κισάμου του Ειρηναίου Γαλανάκη "μιας εκ των σημαντικότερων μορφών της Ορθοδοξίας", τίμησαν χθες το βράδυ στο Νεροχώρι του Δήμου Φρε ο Σύλλογος των καταγόμενων από την πρώην κοινότητα Παιδοχωρίου "Η Παναγία". Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης και ο πρώην δήμαρχος Κισάμου Αντώνης Σχετάκης βραβεύτηκαν από τον σύλλογο στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ειρηναία 2010" που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό καταγωγής του σεβάσμιου ιεράρχη. Προηγήθηκε εσπερινός και στη συνέχεια τα τιμώμενα πρόσωπα αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες του αγώνα για την επιστροφή του Ειρηναίου στην μητρόπολη Κισάμου από τη Γερμανία όπου βρίσκονταν.
Αρχικά ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Πετρουλάκης έκανε μια αναφορά στη συμβολή των Αποκορωνιωτών στην επιστροφή του Ειρηναίου, ενώ ο κ. Π. Μαριακάκης πρόεδρος του Συλλόγου έκανε μια σύντομη παρουσίαση των τιμώμενων συνεργατών του πρώην Κισάμου και Σελίνου.
Στον δημοσιογραφικό αγώνα και στην προσπάθεια της δημοσιοποίησης της προθυμίας του συνόλου των Κισαμιτών και των Σελινιωτών για την επιστροφή του Ειρηναίου αναφέρθηκε ο κ. Δ. Κακαβελάκης. Ο κ. Κακαβελάκης αφιέρωσε την ομιλία του στον εκλιπόντα Δημήτρη Λαμπράκη ο οποίος με τα μέσα και το κύρος του, όπως τόνισε, κατάφερε η υπόθεση να μείνει ψηλά στον Αθηναικό τύπο. "Αν δεν ήταν ο Λαμπράκης δεν θα γύριζε πίσω ο Ειρηναίος" είπε και στη συνέχεια επισήμανε τη βοήθεια του τοπικού τύπου και των εφημερίδων "Χανιώτικα Νέα" και "Χρονικά Κισάμου". "Ο Ειρηναίος ήταν ένας παγκόσμιος ιεράρχης, μια εκ των σημαντικότερων μορφών της ορθοδοξίας, ανάλογη του Βενιζέλου για την πολιτική" υπογράμμισε υπογραμμίζοντας πως παρά "την αντίθετη άποψη της Ιεράς Συνόδου Κρήτης και του Πατριαρχείου, η αυθόρμητη κινητοποίηση του λαού της Κισάμου, του Σελίνου, των Χανίων συνέβαλλε τα μέγιστα στην επιστροφή του στο θρόνο του".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Αντώνης Σχετάκης, ο οποίος ως βασικό μέλος της εκτελεστικής επιτροπής αγώνα για την επιστροφή του Ειρηναίου παρουσίασε άγνωστες στιγμές των γεγονότων. Από τις επαφές του με την Σύνοδο των Ιεραρχών της Κρήτης, την απροθυμία της πλειοψηφίας της να δεχθεί την επιστροφή του Ειρηναίου και τη θέληση του κόσμου να τον δει στη θέση του, την προσπάθεια να δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, το ρόλο των κομμάτων και των πολιτικών παραγόντων της εποχής,ακόμα και τις εσωτερικές αντιπαλότητες των ανθρώπων που πάλεψαν για την υπόθεση αλλά και πολλές άλλες σημαντικές μαρτυρίες που δημιούργησαν αίσθηση. Στους δύο τιμώμενους προσφέρθηκαν από τον Σύλλογο από μια εικόνα, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκανα οι δήμαρχοι Φρε Ν. Γιαννούλης και Κρυονερίδας Γρηγόρης Μαρκάκης, δημοτικοί σύμβουλοι κα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου