Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 2010



ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

"Συγκρατημένες" τιμές για τη φοιτητική στέγη

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Συγκρατημένες παρουσιάζονται οι τιμές σε ότι αφορά τη φοιτητική στέγη στα Χανιά, καθώς εξαιτίας κρίσης δεν φαίνεται να παρουσιάζονται αυξήσεις σε γκαρσονιέρες και δυάρια τα οποία επιλέγουν κυρίως οι φοιτητές. Πολλοί εκ των τελευταίων που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα Χανιά για να βρουν σπίτι επιλέγουν και την συγκατοίκηση προκειμένου να μειώσουν το κόστος που επιβαρύνει την οικογένεια τους. Σύμφωνα με κτηματομεσητικά γραφεία της πόλης, υπάρχουν ευκαιρίες που οι σπουδαστές και οι γονείς τους μπορούν να εκμεταλευτούν προκειμένου να μην "εκτινάξουν" τον προυπολογισμό τους.
Στο δεύτερο έτος στο τμήμα ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκεται η Ματίνα Χουλιαρά από το Βόλο, που πριν από 1 χρόνο βρίσκονταν στην αναζήτηση σπιτιού. "Τότε προτίμησα το κέντρο των Χανίων για να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση την υπόλοιπη ημέρα καθως η Πολυτεχνειούπολη είναι λίγο απομονωμένη" αναφέρει η φοιτήτρια. Για τη δίχωρη γκαρσονιέρα που νοικιάζει δίνει ένα αρκετά υψήλό ενοίκιο, 400 ευρώ. "Γενικά τα Χανιά είναι ακριβή πόλη στα ενοίκια. Σε σχέση με το Βόλο όπου πιστεύω ότι βρίσκεις το ίδιο περίπου σπίτι 100 ευρώ πιο φτηνό. Ισως να οφείλεται στο ότι η πόλη έχει μια σχετική ευμάρεια σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας. Πάντως είναι πάρα πολλοί οι φοιτητές που εργάζονται προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων τους γιατί οι εποχές είναι δύσκολες " σημειώνει. Τον νέο φοιτητή η Ματίνα συμβουλεύει "να αναζητήσει καλύτερα σπίτι στο κέντρο της πόλης όπου οι μετακινήσεις με τα πόδια είναι πιο εύκολες. Επίσης όταν αποφασίσει να ενοικιάσει το σπίτι να διαβάσει καλά τα συμβόλαια και όλα όσα προβλέπουν."
Τριτοετής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δημήτρης Ζιώγκας από το Λουτράκι. "Οταν είχα πρωτομπεί δυσκολεύτηκα να βρω σπίτι. Εβρισκα κάτι παλιά σπίτια, τα συνιστούσαν ως ρετιρέ, και ήταν ένα αυθαίρετο στην ταράτσα με την τουαλέτα απέξω. Γενικά εκείνη την εποχή δεν έβρισκες εύκολα σπίτι και πολλά ενοικιαζόμενα είχαν προβληματικά υδρευτικά. Μπήκα τελικά σε ένα παλιό δυάρι 400 ευρώ. Μόλις τελείωσα το συμβόλαιο μπήκα σε ένα τριάρι καινούργια με 410 ευρώ. Ψάχνω να βρω συγκάτοικο ώστε να πέσει το κόστος" παρατηρεί. Ο ίδιος εκτιμά πως όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα για την εύρεση του σπιτιού καθώς "ο Αύγουστος δεν είναι κατάλληλη εποχή γιατί εκμεταλεύονται την ανάγκη και τη μαζική κάθοδο φοιτητών και κτυπάνε τις τιμές. Σε ένα νέο φοιτητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα έλεγα ότι υπάρχει θέμα με την στέγη καθώς οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν και από ότι διάβασα υπάρχει σχεδιασμός για όλη την Ελλάδα ώστε οι φοιτητές να δίνουν ένα ποσό περίπου 600 ευρώ κάτι απαράδεκτο. Επίσης στα Χανιά και τα εισιτήρια τα αστικά, αν επιλέξει να μείνει μακριά από την Πολυτεχνειούπολη, είναι ακριβά."
ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΗΤΙΚΑ:ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και παιδιά που έχουν περάσει στα Χανιά και διατίθεται πληθώρα διαμερισμάτων και επιπλωμένα και όχι. Οι τιμές είναι πολύ συγκρατημένες έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια προς τα κάτω και μπορεί να βρει κάποιος ευκαιρίες" αναφέρει ο κ. Γιάννης Κριαράς της "Κτηματεμπορικής" . Ο ίδιος επισημαίνει πως οι φοιτητές ζητούν περιοχές κοντά στο Πολυτεχνείο τον πρώτο χρόνο, ενώ στη συνέχεια επιθυμούν να μείνουν κοντά στην πόλη με πρωτεραιότητα τη Χαλέπα, τα Λενταριανά, τα Δικαστήρια. "Γκαρσονιέρες σε άριστη κατάσταση μπορείς να βρεις από 300 ευρώ, ενώ και ένα τριάρι μπορείς να βρεις με 400 ευρώ. Οι τιμές έχουν να κάνουν με την παλαιότητα. Οι ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαινήσει τα σπίτια σε ένα ποσοστό 65%. Πιστεύω ότι ο γονείς και τα παιδιά που θα έλθουν στην πόλη μας θα μείνουν ικανοποιημένα. Βλέπουμε ότι λόγω κρίσης πολλά παιδιά ζητάνε και συγκατοίκηση ενώ παλιότερα είχε εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Τώρα είναι πολλοί που προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα πάνε στη συγκατοίκηση ένα τριάρι δηλαδή 400-450 ευρώ το παίρνουν 2 ή και 3 άτομα και τους έρχετε φτηνότερα" τονίζει.
Από τη μεριά του κτηματομεσητικού γραφείου Μαντωνανάκη τονίζεται πως η προσφορά φοιτητικών κατοικιών είναι πολύ μεγάλη. "Η τιμή της γκαρσονιέρας έχει να κάνει με το αν είναι επιπλωμένη ή όχι, πόσο παλιά είναι. Μπορεί να ξεκινήσει από 200 ευρώ μια παλιά και να φτάσει τα 280, τα 300,τα 320 ή και παραπάνω μια καινούργια ειδικά αν είναι στο κέντρο των Χανίων ή στις δυτικές συνοικίες που είναι κοντά στο Πολυτεχνείο" αναφέρουν.






-----------------ΠΙΝΑΚΑΣ----------------------------------------




Χανιά Κουνουπιδιανά (Πολυτεχνειούπολη)
Παλιές γκαρσονιέρες 250 ευρώ 200 ευρώ
Νέες Γκαρσονιέρες 280-350 ευρώ 250-300 ευρώ
Δυάρια παλιά 320 ευρώ 300 ευρώ
Δυάρια νέα 400 ευρώ 350 ευρώ

Σ.Σ. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν εκτιμήσεις. Υπάρχουν ευκαιρίες σπιτιών που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές πχ. Καινούργιο τριάρι στα δικαστήρια 400 ευρώ, αλλά και πολύ πιο ακριβές τιμές όπως γκαρσονιέρα στο κέντρο με 420 ευρώ!




ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:

"Σημαντική η φοιτητική μέριμνα"

Για "σημαντική προσπάθεια πoυ γίνεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε θέματα φοιτητικής μέριμνας"κάνει λόγο ο αρμόδιος αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Πατεράκης. Οπως αναφέρει "η φοιτητική μας εστία μπορεί να φιλοξενήσει 75 φοιτητές. Τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα, με τηλέφωνο, μπάνιο, γρήγορη σύνδεση internet.. Είναι χωρισμένα σε 11 πυρήνες και κάθε πυρήνας διαθέται κοινόχρηστο χώρο, με τηλεόραση, ψυγείο πολυκουζινάκη. Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών που θα βρεθούν στην εστία είναι οικονομικά και κοινωνικά". Σε ερώτηση μας για τον μικρό αριθμό φοιτητών που δέχετε η εστία ο κ. Πατεράκης ανάφερε πως "πέρυσι είχαμε 112 αιτήσεις. Οι δικαιούχοι όπως είδαμε ήταν τελικά 85. Ωστόσο ορισμένοι εξ' αυτών εγγράφως απέσυραν το ενδιαφέρον τους με αποτέλεσμα να μπορούμε να καλύψουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και τους 75. Αυτό γινεται τα τελευταία χρόνια και για αυτό το λόγο δεν προχωρήσαμε στον σχεδιασμό για επέκταση της φοιτητικής εστίας. Πιθανόν οι περισσότεροι φοιτητές θέλουν να μείνουν στην πολη και όχι στην πολυτεχνειούπολη, γιατί είτε έχουν ΙΧ. είτε τους εξυπηρετεί το αστικό ΚΤΕΛ το εισητήριο του οποίου επιχορηγεί το ίδρυμα μας με 45.000 ευρώ από τον τακτικό του προυπολογισμό προκειμένου με μια κάρτα 15 ευρώ οι φοιτητές να μετακινούνται για ένα ολόκληρο μήνα".
Αναφορικά με τη σίτηση ο κ. Πατεράκης ανάφερε πως 460 φοιτητές σιτίζονται δωρεάν με βάση κοινωνικά και οικονομικά στοιχειά και οι υπόλοιποι που πληρώνουν δίνουν 1,3 ευρώ για το μεσημεριανό (σαλάτα, κυρίως πιάτο, φέτα, επιδόρπιο) και 87 λεπτά για βραδινό για τα ίδια περίπου πιάτα. Για το Διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό η σίτιση κοστίζει 1 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.tuc.gr/1044.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου