Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ



ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Η λειψυδρία εξαφανίζει την παραγωγή
Γιώργος Κώνστας | 14.08.2010

“Είχα βάλει 12.000 ρίζες υπαίθριες τομάτες. Υπολόγιζα να βγάλω γύρω στους 250 τόνους αλλά με τη λειψυδρία εδώ και ένα μήνα μακάρι να κόψουμε 15 τόνους”. Ο κ. Νίκος Φουντουλάκης παραγωγός από το Κοντομαρί του Πλατανιά είναι απογοητευμένος. Οι κόποι μιας χρονιάς πάνε στράφι καθώς εδώ και 30 ημέρες το πότισμα γίνεται με τεράστια εμπόδια. Τα “Χ.Ν.” έκαναν ένα οδοιπορικό στον κάμπο των Χανίων και κατέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος που καταταλαιπωρεί αγρότες και καλλιεργητές.
“Βάλαμε με το συνέταιρο μου 12.000 ρίζες, τις οποίες έχουμε υπό σκίαση, έχουμε κάνει δηλαδή 60.000 ευρώ έξοδα και οι τομάτες ελλείψει νερού έχουν γίνει σαν μπίλιες. Αν εισπράξουμε τα 10.000 θα είμαστε τυχεροί. Πάνω που είμασταν έτοιμοι να βγούμε στην παραγωγή, συνέβη αυτό το πρόβλημα με το νερό. Η συγκεκριμένη τομάτα θέλει νερό τρεις φορές την εβδομάδα και εδώ έχουμε 20 ημέρες να ποτίσουμε”, λέει.
Στο χώρο που συσκευάζει τις τομάτες βλέπουμε μεγάλες ποσότητες να στοιβάζονται σε τελάρα. Αυτές θα πάνε για τα ζώα γιατί είναι μικρές. Δεν ποτίστηκαν όσο θα έπρεπε, βγήκαν μικρές και τώρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην αγορά. Κανένας δεν τις αγοράζει. “Εκανα μια προσπάθεια να σώσω την κατάσταση. Για 12.000 ρίζες χρειαζόμαστε 3 βυτία, στοιχίζει 150 ευρώ το κάθε βυτίο δηλαδή θα μας κόστιζε 450 ευρώ. Πώς να ανταπεξέλθεις σε αυτό το κόστος; Εχουμε και 4 εργάτες που πρέπει και αυτοί να πληρωθούν”, υπογραμμίζει ο κ. Φουντουλάκης ο οποίος έχει φυτέψει και 16 στρ. καλαμπόκι, τα οποία επίσης έχουν καταστραφεί.
“ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΡΙΜΝΑ”
“Το πρόβλημα δεν είναι φετινό. Τώρα 30 χρόνια ήξεραν όλοι ότι θα έχουμε πρόβλημα με το νερό. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, καμία μέριμνα. Τώρα αν κάνουν σύσκεψη ο νομάρχης, με τους προέδρους, τον ΤΟΕΒ και τον ΟΑΔΥΚ δεν πλησιαίνει το νερό. Το φράγμα του Βαλσαμιώτη θα έπρεπε να είχε γίνει 5 χρόνια πριν, γιατί τώρα πλέον είναι αργά”, σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βαγγέλης Κτιστάκης. Το αυτοκίνητό του είναι γεμάτο τομάτες που πάνε για πέταμα. “Πάνε στα ζώα. Δεν πουλιούνται στην αγορά, δεν πιάνουν καμία τιμή. Το ίδιο συμβαίνει, δυστυχώς, με τις ελιές και τα πορτοκάλια. Εχω 500 ελιές στο Γεράνι και έχουν σχεδόν ξεραθεί από τη λειψυδρία.
ΣΤΟ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ
Ανάλογη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κ. Μανώλης Βαρουξάκης από το Ξηροκάμπι. Κάνουμε μια μικρή περίηγηση στην περιουσία του, στις καλλιέργειες με τα φασόλια, τις ελιές, τις πορτοκαλιές. Η ίδια εικόνα ξηρασίας παντού. “Είχα φυτέψει μεγάλη ποσότητα καρπούζια αλλά, ευτυχώς, τελείωσαν πριν δημιουργήθεί το πρόβλημα. Στα φασόλια, δυστυχώς, έπαθα μεγάλη ζημιά . Εκεί που το νερό ερχόταν ανά δύο ημέρες, πέρασε και μια εβδομάδα για να πέσει μια σταγόνα. Στην αρχή πότιζα με το βυτίο με τρακτέρ αυλάκι-αυλάκι μήπως και τα έσωνα αλλά... τίποτα. Θα έκοβα για ένα μήνα πάνω από 1 τόνο, τώρα αν κόψω 400 κιλά θα είναι... επιτυχία”, λέει. Ο κ. Μανώλης εκτιμά ότι φέτος τα πορτοκάλια θα έχουν κακή ποιότητα λόγω της ξηρασίας, ενώ και η μεγάλη παραγωγή που αναμενόταν για το λάδι θα πέσει πολύ. Ανάλογη είναι η ζημιά και στο τριφύλλι, που αρκετοί αγρότες φύτευαν ως ζωοτροφή. “Η ξηρασία είναι σε τέτοιο μέγεθος, που πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλα προβλήματα. Φέρουν ευθύνη οι φορείς και η πολιτεία γιατί θα ’πρεπε να το είχαν προβλέψει και να είχαν ενημερώσει τους παραγωγούς έτσι ώστε να κάνουν και εκείνοι το κουμάντο τους. Δυστυχώς, από τους αρμόδιους δεν υπάρχει προνοητικότητα”, αναφέρει.
Το τελικό χτύπημα για τους αγρότες θα έρθει με τους λογαριασμούς του νερού. “Εχουμε συνέχεια ανοιχτές τις βάνες μήπως έρθει το νερό, με αποτέλεσμα τα ρολόγια να γράφουν ... αέρα. Οταν θα έρθει ο λογαριασμός, θα τον κοιτάμε και δεν θα τον πιστεύουμε”, καταλήγει.

Μεγάλη η ζημιά στον Κάμπο
“Με μεγάλη αγωνία βλέπουμε εμείς οι αγρότες τη σοδειά μας να έχει χαθεί και τώρα βλέπουμε σε λίγες μέρες, αν δεν αλλάξει κάτι και τα δέντρα μας να ξεραίνονται”, αναφέρει ο κ. Γιώργος Πρεκατσάκης από την περιοχή του Πλατανιά, ο οποίος συμπληρώνει πως “με αγανάκτηση βλέπουμε όλους αυτούς τους τεχνοκράτες και τους πολιτικάντηδες να βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη σε μας τους αγρότες για την αλόγιστη χρήση του νερού και στο Θεό που δεν έβρεξε και στέρεψαν οι πηγές. Ε, όχι κύριοι φταίτε γι’ αυτήν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της περιοχής. Εσείς διαχειριστήκατε τα προγράμματα και τα χρήματα από το 1980 για μελέτες, φράγματα και ταμιευτήρες που θα μάζευαν τα νερά από διάφορα σημεία. Πρέπει, λοιπόν, να βγείτε και να παραδεχθείτε δημοσίως τις ευθύνες σας και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από τους ταλαιπωρημένους αγρότες της περιοχής που βρίσκονται σε απόγνωση”, καταλήγει.
Ενας άλλος κάτοικος της περιοχής από το Κοντομαρί ο κ. Σταύρος Δρακάκης υπογραμμίζει πως “τον τελευταίο καιρό η κατάσταση είναι απελπιστική. Υπάρχουν πολλοί αγρότες που παίρνουν και βυτία για να ποτίσουν την περιουσία τους. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και από όσο γνωρίζω ακόμα και η λίμνη της Αγιάς έχει αδειάσει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου