Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ



Προσιτά ενοίκια, κυρίως σε παλαιά διαμερίσματα, αναμένεται να βρουν φέτος οι φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν σε φοιτητικές εστίες. Αυτό εκτιμούν μεσίτες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

O πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών κ. Ιωάννης Ρεβύθης τόνισε στα «ΝΕΑ» ότι οι τιμές ενοικίασης φοιτητικής στέγης θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά όσον αφορά τα καινούργια διαμερίσματα (γκαρσονιέρες και δυάρια). Πιο προσιτές θα είναι οι τιμές για όσους προτιμήσουν να ενοικιάσουν παλαιά διαμερίσματα. «Σε αυτά τα σπίτια παρατηρείται πτώση τιμών της τάξης του 8%-10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό συμβαίνει στα παλαιά διαμερίσματα διότι υπάρχει μεγάλη προσφορά, διαθεσιμότητα παλαιών διαμερισμάτων. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα νέα διαμερίσματα αφού λόγω της ύφεσης δεν χτίζονται καινούργια», λέει ο κ. Ρεβύθης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς εκτιμά ότι φέτος πολλά σπίτια θα μείνουν ξενοίκιαστα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως υποστηρίζει, αυτή τη χρονιά «μεγαλύτερη θα είναι η αγωνία των ιδιοκτητών να βρουν ενοικιαστές, παρά των φοιτητών να βρουν σπίτι».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τονίζει επίσης πως ακόμη μία χρονιά δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από τα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. «Λίγα είναι τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες και προσφέρουν στους φοιτητές λίστα με τα διαθέσιμα σπίτια».

Τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι μεσίτες συμβουλεύουν τους φοιτητές, ειδικά τους πρωτοετείς, να μην καταλαμβάνονται από πανικό κατά την αναζήτηση στέγης, να έχουν υπομονή και να γνωρίζουν πως σπίτια υπάρχουν για όλους.

[ ΙΝFΟ ]

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ: Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, Χαρ. Τρικούπη 24, τηλ. 210-3621.930. www.e-akinita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Συγγρού 26, τηλ. 2310-525.423.
www. rea. org.gr

ΕΛΛΑΔΑ: Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, ευρετήριο διευθύνσεων μεσιτών σε όλη την Ελλάδα. www. omase.gr. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Σοφοκλέους 15 και Αιόλου Αθήνα, τηλ. 210-
3216.141. www. pomida.gr


Δέκα συμβουλές σε φοιτητές και γονείς

ΔΕΚΑ συμβουλές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους: 1Σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσουν κατοικία από την πρώτη στιγμή. Αλλωστε, τα μαθήματα δεν αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων. 2Λάθος, το συνηθέστερο των γονέων, η αναζήτηση στέγης έξω από το πανεπιστήμιο. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές.

3Οργάνωση της αναζήτησης. Φοιτητές και γονείς δεν πρέπει να σπεύδουν και να καταλήγουν στο πρώτο σπίτι που θα δουν. 4Η οργάνωση της συγκατοίκησης με άλλους γνωστούς φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικώς μεγάλα διαμερίσματα μπορεί να βοηθήσει. Και αυτό διότι σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. 5Προσεκτικός έλεγχοςκαι χωρίς βιασύνη- στο σπίτι που βρήκαν καθώς και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ να ζητήσουν οπωσδήποτε να το δουν και με το φως της ημέρας.

6Να μην καταβάλουν μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθούν ότι αυτός που τους τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

7Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους δοθεί κάποιο ποσό ως προκαταβολή θα βρουν αμέσως σπίτι... όπως το θέλουν οι φοιτητές. Γενικώς, δεν πρέπει να προκαταβάλουν σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψουν μισθωτήριο και παραλάβουν το σπίτι.

8Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου. 9Ελεγχος στην τοποθεσία του σπιτιού. Καλό είναι να διαπιστώσουν ποιες ευκολίες προσφέρει η γειτονιά (σούπερ μάρκετ, τράπεζα, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη).

1OΚαλός έλεγχος στο σπίτι προκειμένου να βρεθούν τυχόν βλάβες. Στη συνέχεια οι βλάβες πρέπει να επισημανθούν στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν εγκατασταθούν οι φοιτητές σε αυτό.


Οι παλιοί συμβουλεύουν τα πρωτάκια

Υπομονή και καλό ψάξιμο συνιστούν οι παλιοί στους πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν τις επόμενες ημέρες στέγη μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους.

Oπως λένε στα «ΝΕΑ», οι νέοι φοιτητές δεν πρέπει να δίνουν βάρος μόνο στην ποιότητα κατασκευής του σπιτιού και στο προσφερόμενο μίσθωμα αλλά και σε άλλες παραμέτρους εξυπηρέτησης, όπως απόσταση από μέσα μεταφοράς και γειτνίαση με αγορά. Η Ελίζα Μαυρομανωλάκη, πτυχιούχος Τμήματος Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Αθήνας, έχει μόλις επιστρέψει στο Ηράκλειο Κρήτης, τον τόπο μόνιμης κατοικίας της. Οσο σπούδαζε στην Αθήνα νοίκιαζε σπίτι όπως αναγκάζονται να κάνουν χιλιάδες φοιτητές λόγω έλλειψης φοιτητικών εστιών. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η νεαρή απόφοιτη, στο θέμα της στέγασης στάθηκε τυχερή διότι είχε έναν πολύ συνεργάσιμο ιδιοκτήτη. Φίλοι και συμφοιτητές της όμως ταλαιπωρήθηκαν πολύ αναζητώντας στέγη: αρκετοί πλήρωναν υπέρογκα ποσά για σπίτια- τρώγλες. Γι΄ αυτό η Ελίζα συμβουλεύει τους φετινούς πρωτοετείς οι οποίοι θα ψάξουν για σπίτι ή τους παλαιότερους που θα αναζητήσουν καινούργιο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ενα από τα μυστικά για να αποφύγουν παγίδες, λέει, είναι να αναζητήσουν βοήθεια από φίλους ή συγγενείς που ενδεχομένως κατοικούν στην ίδια περιοχή. Αν και ένα σπίτι κοντά στη σχολή είναι πάντοτε βολικό, τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν υπερβολικά τις τιμές όταν πρόκειται να νοικιάσουν τα σπίτια σε φοιτητές, τονίζει.

Επίσης οι φοιτητές πρέπει να προσέχουν και όταν κανονίζουν και διαπραγματεύονται την ενοικίαση ενός σπιτιού. «Πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα με ποιους μιλάνε. Να είναι συνεχώς καχύποπτοι, ώστε να μην εξαπατηθούν. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις, ενώ στην περίπτωση που απευθύνονται σε μεσίτες να αναζητούν αξιόπιστους επαγγελματίες». Σε ό,τι αφορά την περιοχή που θα επιλέξουν, η Ελίζα σημειώνει ότι καλή λύση για όσους σπουδάσουν στην Αθήνα είναι οι γειτονιές κοντά σε Ηλεκτρικό και Μετρό, αφού αυτά τα μέσα συγκοινωνίας έχουν συχνότερα δρομολόγια σε σύγκριση με λεωφορεία και τρόλεϊ.

ΒΟΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΟ

Αν και ένα σπίτι κοντά στη σχολή είναι βολικό, τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τις τιμές


«Ψάξτε καλά σε όλες τις περιοχές»

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 χρόνια η νεαρή Ελενα Αναστοπούλου, τραπεζική υπάλληλος σήμερα, σπούδαζε μακριά από την Αθήνα, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Με την εμπειρία ενοικίασης 3 σπιτιών στο νησί, η βασική συμβουλή που δίνει στους πρωτοετείς είναι «να ψάξουν πολύ καλά για το σπίτι που θα ενοικιάσουν». «Καλό είναι να αναζητήσουν και να δουν σπίτια τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και πιο περιφερειακά». Για παράδειγμα στη Μυτιλήνη, όπου φοιτούσε έως το 2006, λέει ότι στο κέντρο τα σπίτια ήταν λίγα και παλιά. Και οι τιμές που συνήθως ζητούσαν οι ιδιοκτήτες δεν ήταν αντίστοιχες της ποιότητας των σπιτιών. Σημαντικό είναι, τονίζει η απόφοιτη Κοινωνιολογίας, οι πρωτοετείς να αντλήσουν πληροφορίες για τα ενοίκια και τη στέγη από φοιτητές προηγούμενων ετών καθώς και από φίλους ή συγγενείς που ενδεχομένως σπούδαζαν στην ίδια περιοχή.

Ιδανική περίοδος για την αναζήτηση στέγης, αναφέρει η Ελενα, είναι ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος. «Τότε αδειάζουν αρκετά σπίτια από παλαιότερους φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή τελειώνουν τις εξεταστικές τους». Ακόμη είναι σημαντικό να βρουν σπίτι κοντά σε αγορά ώστε να μην αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς.

Η προσαρμογή
Και η άγνωστη πόλη, το καινούργιο περιβάλλον; Η κοινωνιολόγος λέει ότι αρκετοί φοιτητές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες προσαρμογής στην αρχή. «Ομως δεν πρέπει να απογοητευτούν και να σκεφτούν αυτόματα την επιστροφή στον τόπο τους. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να βρουν παρέες, να κάνουν φιλίες. Ακόμα κι αν δεν τους ικανοποιήσουν οι πρώτες, θα βρουν άλλες». Επιπλέον, συμπληρώνει, ο νέος τρόπος ζωής σε μια καινούργια πόλη έχει και τα θετικά του. Θα κάνει πιο υπεύθυνους τους νέους, εμπειρία που θα τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον.


«Να μη βιαστεί»

ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ του κάνει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Παναγιώτης Δημοβασίλης (φωτογραφία) που τελείωσε χημικός. Οταν το 2003 πήγε στα Ιωάννινα από τον Εμπεσό Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, αντιμετώπισε όπως και οι συμφοιτητές του σοβαρό πρόβλημα στέγης.

Βρήκε δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία του ΕΙΝ, αλλά οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν αφού το κτίριο παρουσίαζε προβλήματα, υπήρχαν κοινές τουαλέτες και η στέγη... έβαζε νερά. Στη συνέχεια νοίκιασε ένα δυάρι στον λόφο της ΕΗΜ όπου και παραμένει με ενοίκιο 250 ευρώ. «Σήμερα οι νέοι φοιτητές έχουν καλύτερες επιλογές διαμερισμάτων και τιμών...», δηλώνει στα «ΝΕΑ» και συνεχίζει: «... Εχουν κατασκευαστεί πολλές πολυκατοικίες ή συγκροτήματα όπου υπάρχει αφθονία διαμερισμάτων για φοιτητές, για κάθε βαλάντιο. Πιστεύω ότι κανένας δεν θα μείνει άστεγος, αλλά καλό θα είναι να μη βιάζονται να κλείσουν το πρώτο διαμέρισμα που θα δουν. Να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει στα οικονομικά τους και στην περιοχή που τους βολεύει καλύτερα».


«Μην κλείσει τηλεφωνικά το διαμέρισμα πριν το δει»

«ΠΡΩΤΑ ο νέος φοιτητής πρέπει να φροντίσει το σπίτι που θα επιλέξει να έχει εύκολη πρόσβαση σε αστική συγκοινωνία για τη μετάβασή του στο ΤΕΙ ή στο Πανεπιστή- μιο. Στη συνέχεια θα πρέπει να δει το διαμέρισμα και να μην το κλείσει τηλεφωνικά ή από φωτογραφίες που μπορεί να δει. Να προτιμήσει κάποιο με αυτόνομη θέρμανση ώστε να πληρώνει για τις ώρες που τη χρησιμοποιεί και να προσέξει, αν αποφασίσει να συγκατοικήσει, με ποιον θα είναι, να τον γνωρίζει καλά και να μπορεί να δεχτεί τα όσα συνεπάγεται η συγκατοίκηση...», λέει ο Κύριλλος Μπολασίκης (φωτογραφία), τριτοετής στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής των ΤΕΙ Λάρισας.


«Χρειάζεται προσοχή και όχι ενθουσιασμός»

«Η ΛΑΡΙΣΑ πριν από λίγα χρόνια είχε πολλά ελεύθερα διαμερίσματα για φοιτητές, αλλά τώρα είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς δεν γίνονται καινούρ- για και κάθε χρόνο έρχονται νέοι φοιτητές στην πόλη. Αν προσπαθήσει κάποιος όμως, θα μπορέσει να βρει αυτό που θέλει και στην τιμή που το θέλει. Χρειάζεται λίγη προσοχή και όχι ο ενθουσιασμός να σε οδηγήσει σε λάθη που θα πληρώσεις στη συνέχεια...», λέει ο Ντίνος Βαλαής (φωτογραφία), σπουδαστής στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής των ΤΕΙ Λάρισας.


«Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ»

«ΟΤΑΝ ήρθα για πρώτη φορά με τους γονείς μου, δυσκολεύτηκα αρκετά για να βρω σπίτι. Κι αυτό γιατί πολλά από τα διαμερίσματα που είδαμε ήταν σε κακή κατάσταση, για τα οποία μάλιστα οι ιδιοκτήτες ζητούσαν πάνω από 320 ευρώ. Κάποια στιγμή πήγα να δω μία γκαρσονιέρα στον δεύτερο όροφο και διαπίστωσα ότι ο ιδιοκτήτης εννοούσε... δεύτερο υπόγειο, και μάλιστα ζητούσε 300 ευρώ! Τελικά βρήκα γκαρσονιέρα στην Καραμανλή, όπου βολεύει και η συγκοινωνία» λέει η Δήμητρα Κατσιακούδη (αριστερά) που σπουδάζει στο 3ο έτος Φιλολογίας του ΑΠΘ.


«Αγχώθηκα και έκανα λάθος»

«ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ χρονιά στη Θεσσαλονίκη, επειδή είχα αγχωθεί, έκλεισα γρήγορα δωμάτιο σ΄ ένα δυάρι- με συγκάτοικο- στο κέντρο για να είμαι κοντά στο Πανεπιστήμιο. Αποδείχθηκε λάθος, αφού πλήρωνα 250 ευρώ για ένα σπίτι σκοτεινό, το οποίο επιπλέον δεν είχε θέρμανση. Την επόμενη χρονιά αποφάσισα να φύγω. Οι περισσότερες γκαρσονιέρες ήταν άθλιες. Ετσι, αποφάσισα να μείνω δυτικά, όπου βρήκα με τα ίδια λεφτά στούντιο σε καινούργια οικοδομή» λέει ο Δημήτρης Αργυράκης (δεξιά) που είναι τεταρτοετής στη Νομική του ΑΠΘ.


Δωρεάν μετακίνηση

«ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της Κομοτηνής είναι ότι όλα είναι συγκεντρωμένα γύρω από την πλατεία, με έντονη φοιτητική ζωή. Είχα μια επιφύλαξη για το τι θα συναντούσα, από όλα όσα άκουγα για τη μειονότητα και τα πολυπολιτισμικά της χαρακτηριστικά, αλλά με τον καιρό ξεπέρασα όλες τις επιφυλάξεις μου και πέρασα πολύ όμορφα και ήμουν πολύ δεμένη με τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου. Αλλωστε η Κομοτηνή είναι μια πόλη που μοιάζει με μια απέραντη φοιτητική παρέα.

Ο νέος φοιτητής, φθάνοντας για να εγγραφεί στη σχολή του, θα συναντήσει τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων που θα είναι πρόθυμα να του λύσουν κάθε απορία για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Υπάρχει σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με την πόλη με λεωφορεία που ξεκινούν μπροστά από την παλιά Νομική Σχολή, αλλά και την παλιά Πρυτανεία ανά μισή ώρα με δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών», λέει η Ελενα Σωτηροπούλου (φωτογραφία), 22 ετών, φοιτήτρια στη Νομική Κομοτηνής.


«Καλύτερα στο κέντρο της πόλης»

«ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ το κέντρο των Χανίων για να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση καθώς η Πολυτεχνειούπολη είναι λίγο απομονωμένη», λέει η Ματίνα Χουλιαρά από τον Βόλο που φοιτά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Για τη δίχωρη γκαρσονιέρα που νοικιάζει δίνει αρκετά υψηλό ενοίκιο, 400 ευρώ. «Γενικώς τα ενοίκια στα Χανιά είναι ακριβά». Τον νέο φοιτητή η Ματίνα συμβουλεύει «καλύτερα να αναζητήσει σπίτι στο κέντρο της πόλης, όπου οι μετακινήσεις με τα πόδια είναι ευκολότερες. Επίσης όταν αποφασίσει να ενοικιάσει το σπίτι να διαβάσει καλά τα συμβόλαια».


«Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα»

«ΟΤΑΝ είχα πρωτομπεί δυσκολεύτηκα να βρω σπίτι. Εβρισκα κάτι παλιά που τα διαφήμιζαν ως ρετιρέ και ήταν αυθαίρετα στην ταράτσα με την τουαλέτα απέξω. Τελικά, νοίκιασα ένα παλιό δυάρι με 400 ευρώ. Μόλις έληξε το συμβόλαιο μπήκα σε ένα τριάρι καινούργιο με 410 ευρώ και ψάχνω να βρω συγκάτοικο. Πάντως, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα για την εύρεση του σπιτιού, καθώς εκμεταλλεύονται τη ζήτηση από τη μαζική κάθοδο φοιτητών και ανεβάζουν τις τιμές» λέει ο Δημήτρης Ζιώγκας από το Λουτράκι, τριτοετής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου