Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες
20.08.2010

Των ΓιΩργου ΚΩνστα - ΕλΕνης ΦουντουλΑκη
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών συνεχίζει να βρίσκεται
η Δημοτική Αγορά των Χανίων και τα γραφικά μαγαζιά της με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Δεκάδες επισκέπτες περνάνε καθημερινά από τα τα παντοπωλεία, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα καταστήματα λαχανικών και τα τουριστικά καταστήματα, που στεγάζει η Αγορά αναζητώντας δώρα ή τοπικά εδέσματα, που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τις προσιτές τιμές.
Το γεγονός ότι η Δημοτική Αγορά βρίσκεται στην καρδιά της πόλης την κάνει προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη, που θέλει να βρει συγκεντρωμένα Κρητικά προϊόντα, όπως ντόπια κρέατα, τυριά, γλυκά αλλά και τουριστικά σουβενίρ.
Αρκούν λίγες ώρες για να περιδιαβεί κανείς μέσα από τη Δημοτική Αγορά με τα ξεσηκωτικά αρώματα από τα αμέτρητα μαγαζάκια της, που, ως επί το πλείστον, πωλούν τρόφιμα, για να καταλάβει ότι δεν αποτελεί τυχαία μία από τις εντυπωσιακότερες των Βαλκανίων.
Οι περισσότεροι επισκέπτες, που συνομίλησαν χθες το πρωί με τα “Χ.Ν.” στο κέντρο της Δημοτικής Αγοράς, δήλωσαν ικανοποιημένοι τόσο από την ποιότητα όσο και από τις τιμές.
“Εδώ μπορείς να βρεις τα πάντα σε καλές τιμές και ποιότητα, όμως βλέπω ότι οι Χανιώτες καταναλωτές δεν έρχονται στη Δημοτική Αγορά και προτιμούν άλλες αγορές. Πρέπει να υποστηρίζουμε τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς. Εγώ όποτε μπορώ ψωνίζω από δω και παράλληλα βρίσκω ευκαιρία να κάτσω σε κάποια ταβέρνα και να πιω το κρασάκι μου”, ανέφερε ο κ. Μιχάλης.
“Ηρθα πιο πολύ για να κάνω βόλτα. Υπάρχει ωραιότερη αγορά από αυτή; Οι Χανιώτες πρέπει να έρχονται γιατί βρίσκει κανείς τα πάντα εδώ, υπάρχουν καλά προϊόντα και σε καλές τιμές. Εγώ έχω έρθει από την Αμερική, αλλά εδώ οι τιμές μου φαίνονται καλύτερες από τις Η.Π.Α.”, μας είπε ο κ. Μανώλης.
“Εχουμε έρθει κι άλλες φορές στην Αγορά των Χανίων και μας αρέσει πολύ. Ερχόμαστε από διακοπές στην Παλαιόχωρα και σταματήσαμε στα Χανιά μόνο και μόνο για να κάνουμε μια βόλτα στην Αγορά. Βρίσκουμε τα πάντα εδώ”, ανέφερε ο Δημήτρης, που επισκέπτεται με την οικογένειά του τα Χανιά.
“Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Δημοτική Αγορά, αλλά η πρώτη εντύπωση είναι πάρα πολύ καλή. Εχω έρθει από την Καβάλα, όπου και εκεί υπάρχει αγορά με παραδοσιακά προϊόντα, αλλά όχι σαν και αυτή. Οι τιμές, επίσης, μου φαίνονται πολύ καλές. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα πρέπει να στηρίζει αγορές με τοπικά προϊόντα”, τόνισε ο κ. Σταύρος.
“Πρώτη φορά ερχόμαστε στη Δημοτική αγορά, παρά το γεγονός ότι επισκεπτόμαστε τα Χανιά τα πέντε προηγούμενα χρόνια και τα τρία τελευταία μέναμε στο κέντρο. Είναι πάρα πολύ όμορφα εδώ, όμως νομίζω ότι χρειάζεται κάποια συντήρηση, κυρίως στα εξωτερικά κτήρια. Ηρθαμε να δούμε και να αγοράσουμε κυρίως τοπικά προϊόντα. Θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και συνεπώς τον τουρισμό μας”, μας είπε ο Μάρκος από την Αθήνα, που κάνει διακοπές στα Χανιά με την οικογένειά του.
“Εχουμε έρθει για διακοπές από την Αθήνα. Προτιμάμε τα Χανιά μιας και η καταγωγή μου είναι από εδώ. Η Αγορά ως τόπος για ψώνια είναι πολύ καλή, έχει ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα και βολεύει τους επισκέπτες, που θα έρθουν από ένα άλλο μέρος να βρουν μαζεμένα όλα αυτά που χρειάζονται. Η Δημοτική Αγορά των Χανίων συγκεντρώνει τα πάντα. Αυτό που θα ήθελα να δω ξανά, ήταν ένα περίπτερο με εφημερίδες και τσιγάρα, το οποίο υπήρχε κάποτε στο κέντρο της Αγοράς και λείπει αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που έχει μείνει στην παιδική μνήμη όσων θυμόμαστε παλιότερα την Αγορά των Χανίων”, ανέφερε ο Μάνος, που έκανε βόλτα στην Αγορά με την παρέα του.
“Νομίζω, ότι η Αγορά των Χανίων έχει μια διαφορετική γραφικότητα. Ακόμη κι αυτός ο χώρος όπου στεγάζεται αν και παλιός είναι προτιμότερος από το να ήταν ανακαινισμένος και μοντέρνος”, τόνισε.

Οι καταστηματάρχες

Φέτος, ενώ η επισκεψιμότητα της Δημοτικής Αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, λόγω κρίσης η αγοραστική κίνηση είναι αρκετά μειωμένη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς κ. Γιώργο Τραχαλάκη.
Ωστόσο Ελληνες και ξένοι επισκέπτες προτίμησαν για άλλη μια φορά τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως τα τυροκομικά, το μέλι, την τσικουδιά, τα ντόπια κρέατα.
Σύμφωνα με τον κ. Τραχαλάκη, για να διατηρηθεί ο γραφικός αυτός χώρος χρειάζεται καλύτερη συντήρηση, όπως βάψιμο των εξωτερικών χώρων, φωτισμός, περισσότερη καθαριότητα όσον αφορά στους κάδους σκουπιδιών και στις τουαλέτες αλλά και μέριμνα για την εξεύρεση χώρου πάρκινγκ.
“Επειδή η Δημοτική Αγορά αποτελεί την “εικόνα” του τόπου μας στους επισκέπτες, χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και συντήρηση από τη Δημοτική Αρχή”, επεσήμανε ο κ. Τραχαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου