Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ ΚΟΛΥΜΠΑ



ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ανεξέλεγκτη άντληση νερού
30-08-2010

Το 'θολό' και με μεγάλες ασάφειες νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι ελλειμματικοί έλεγχοι από πλευράς των αρμοδίων Υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη λειτουργία ιδιωτικών γεωτρήσεων στον κάμπο των Χανίων. Και όλα αυτά μάλιστα σε περίοδο λειψυδρίας, που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των επαγγελματιών διψάει, ιδιώτες εκμεταλλεύονται παλιές άδειες, αντλούν όσες ποσότητες νερού επιθυμούν και το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, μερικές φορές το εμπορεύονται κιόλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων από τις 70 γεωτρήσεις στον κάμπο των Χανίων οι περισσότερες είναι αρδευτικές. 'Στο παρελθόν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα για κάποιον που ήθελε να ανοίξει γεώτρηση στον κάμπο των Χανίων. Υπήρχαν περιοριστικά μέτρα για το Ακρωτήρι, τη Σούδα. Από το 89 η νομοθεσία αλλάζει και πλέον την αδειοδοσία για τις γεωτρήσεις την έχει ως αρμοδιότητα η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης', αναφέρει η προϊσταμένη της ΥΕΒ κα Σταυρούλα Κουγιάννη.
'Για να δοθεί άδεια γεώτρησης θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από την κοντινότερη και ο ιδιοκτήτης να έχει πολλά στρέμματα που να απαιτούν άρδευση. Το σύνολο σχεδόν των γεωτρήσεων γύρω από τα Χανιά είναι με άδειες πριν του 1989 καθώς έκτοτε λιγοστές νέες άδειες δόθηκαν σε ιδιώτες. Και μπορεί οι αποστάσεις να τηρούνται σε γενικές γραμμές, τίποτα όμως δεν διασφαλίζει ότι το νερό που λαμβάνουν είναι το επιτρεπόμενο σε ό,τι αφορά την ποσότητα.
Και αυτό γιατί δεν λείπουν οι καταγγελίες ότι ακόμα και μέσα στον Αύγουστο με το πρόβλημα της άρδευσης να είναι τεράστιο, ιδιώτες συνέχιζαν ανενόχλητοι να βγάζουν νερό, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και για εμπορικές δραστηριότητες. Η επιτρεπόμενη ποσότητα νερού βγαίνει ανά καλλιέργεια ανάλογα τα στρέμματα και το είδος', σημειώνει η κα Κουγιάννη. Στην ερώτησή μας αν υπάρχει έλεγχος των ποσοτήτων που αντλεί κάποιος ιδιώτης απαντά πως 'κανείς δεν διασφαλίζει την ποσότητα που αντλείται. Απαιτείται η ψήφιση ενός νέου νόμου, ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος που να αναγκάζει τους ιδιοκτήτες γεωτρήσεων να βγάλουν καινούργιες άδειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο τρόπος λειτουργίας τους'.
ΤΟΕΒ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ: 'ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΟΧΙ
ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ'
Την αντίθεσή του στην ύπαρξη ιδιωτικών γεωτρήσεων και επεκτάσεων του δικτύου άρδευσης του ΟΑΔΥΚ, όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί πρώτα οι ποσότητες του νερού που απαιτούνται, έχει εκφράσει ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου.
'Στην περιοχή μας δεν έχουμε ιδιωτικές γεωτρήσεις που να λειτουργούν. Μου ζήτησαν άδεια κατά καιρούς διάφοροι να ανοίξουν γεωτρήσεις στην περίμετρό μας αλλά δεν δώσαμε γιατί το νερό είναι λίγο και δεν φτάνει', ανέφερε ο κ. Παύλος Γιαννικάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ. Μάλιστα σημειώνει πως και για γεώτρηση που δόθηκε για εμπορική χρήση στην περιοχή του είχε εκφράσει την αντίρρησή του, ωστόσο δεν εισακούσθηκε.
'Ο ΟΑΔΥΚ μου έχει κάνει χαρτί και μου λέει ότι εφόσον παρουσιαστεί έλλειψη νερού θα τη σταματήσουν τη γεώτρηση και θα δώσουν το νερό σε εμάς. Ποτέ δεν έγινε αυτό. Αυτοί που άπλωσαν τα νερά, επέκτειναν το δίκτυο άρδευσης, χωρίς να έχουν κάνει μελέτη αυτοί πρέπει τώρα να κόψουν τον λαιμό τους να εξυπηρετήσουν τον κόσμο', σημειώνει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο ΤΟΕΒ με πολύ δυσκολία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των παραγωγών που αρδεύει. 'Αυτή τη στιγμή εμείς δεν εξυπηρετούμαστε. Κόβω αγωγούς, απομονώνω περιοχές για να έχουν όλοι οι αγρότες της περιοχή μας και πάλι δεν καταφέρνουμε τίποτα. Σε εμάς το πρόβλημα έχει χειροτερέψει γιατί μειώθηκε η παροχή της πηγής μας και δεν μου επιτρέπουν να πάρω και τίποτα από τη λίμνη. Η κατάσταση είναι άθλια στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε κυρίως εσπεριδοειδή, πορτοκαλιές, αβοκάντο. Ειδικά το αβοκάντο που θέλει συνέχεια νερό έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά', λέει ο κ. Γιαννικάκης.

'Αν δώσουμε νερό στερεύουμε εμείς'

'Περιφερειάρχης, βουλευτές, δήμαρχοι αποφάσισαν να ανοίξει και 4η γεώτρηση η ΔΕΥΑΧ στην Αγιά, ωστόσο ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν το επέτρεψε. Οι φορείς σας επιρρίπτουν ευθύνες για τη στάση σας...'. Θέσαμε το ζήτημα στον κ. Γιαννικάκη. 'Εμείς, η δική μας πηγή βρίσκεται 300 μέτρα από τη γεώτρηση που θα άνοιγαν. Αν γίνονταν αυτό θα ξεραινόμασταν τελείως, δεν θα υπήρχε ούτε μια σταγόνα για μας. Εχουμε την καλή διάθεση, θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί πλήρως η περιουσία του κόσμου. Προσωπικά σε εμένα πολλοί αγρότες της περιοχής επιρρίπτουν ευθύνες γιατί αφήσαμε να γίνουν τόσες γεωτρήσεις στην περιοχή μας και τώρα δεν μπορούν να αρδεύσουν. Αλλά το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι ο ΟΑΔΥΚ επέκτεινε το δίκτυο άρδευσής του χωρίς να έχει εξασφαλίσει το νερό. Από εκεί ξεκινούν όλα...' απαντά ο κ. Γιαννικάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου