Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΝΕΡΟ



ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ
Περικοπές τέλος
31-08-2010

Περικοπές στην ύδρευση τέλος καθώς η μείωση των επισκεπτών και η πτώση της θερμοκρασίας ελάττωσε την κατανάλωση νερού, λέει ο ΟΑΔΥΚ, που εκτιμά ότι με την καλύτερη λειτουργία των έργων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα φετινά προβλήματα δεν θα επαναληφθούν.
Παράλληλα ο αν. γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, κ. Μάρκος Πατρελάκης, στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης της ΤΕΔΚ για το θέμα του νερού, επεσήμανε πως είναι ρεαλιστικός στόχος η λειτουργία του φράγματος του Βαλσαμιώτη στις αρχές του 2012 λύνοντας το πρόβλημα της άρδευσης για ένα μεγάλο μέρος του Νομού.
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποφάσισε στο χθεσινό του Δ.Σ. να ζητήσει την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης και τη λειτουργία θεσμών όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων.
Αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας ο κ. Πατρελάκης σημείωσε:
- ΥΔΡΕΥΣΗ: Από την περασμένη εβδομάδα σταματήσαμε να κάνουμε περικοπές στην υδροδότηση της Σούδας και τη Δευτέρα συνεννοηθήκαμε με τη ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου να σταματήσει να κάνει τις περικοπές που έκανε και από εδώ και στο εξής εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε προγραμματισμένες διακοπές στις υδρεύσεις.
- ΑΡΔΕΥΣΗ: Οι στάθμες των δεξαμενών μας δείχνουν ότι και η ζήτηση στις αρδεύσεις έχει μειωθεί. Δεν θα αλλάξουμε το πρόγραμμα απλά οι περιοχές που επλήγησαν θα πλήγονται λιγότερο. Δεν λύνεται απολύτως το πρόβλημα αλλά μειώνεται. Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, το γεγονός ότι μικραίνουν οι ημέρες, ότι πέφτει η θερμοκρασία, οι ανάγκες των καλλιεργειών μειώνονται έτσι και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.
ΔΙΚΤΥΑ - ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗΣ
Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες που εξαπολύουν φορείς και αγρότες σε βάρος του ΟΑΔΥΚ για ανεξέλεγκτη επέκταση των δικτύων άρδευσης χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί οι υδατικοί πόροι ο κ. Πατρελάκης απάντησε πως 'φτάσαμε στο σημείο της λειψυδρίας φέτος γιατί είχαμε τη χειρότερη χρονιά της 50ετίας, όμως τα αρδευτικά έργα σχεδιάζονται με τη μέση ξηρή χρονιά και στις συνηθισμένες χρονιές το νερό είναι υπέρ επαρκές για το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί. Τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των έργων, θα τα διαχειριζόμαστε καλύτερα γιατί έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια να βελτιωθούμε και ο ΟΑΔΥΚ και οι υπόλοιποι χρήστες'. Παράλληλα επεσήμανε πως σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει η αναζήτηση υδροφορέων πλούσιων σε νερό.
Τέλος, ερωτηθείς για το φράγμα του Βαλσαμιώτη επεσήμανε πως 'το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει ένα χρονοδιάγραμμα που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε. Το ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2012 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος'.
Δριμύ κατηγορώ εναντίον του ΟΑΔΥΚ εξαπέλυσε ο δήμαρχος Μουσούρων κ. Ξ. Αρναντωνάκης λέγοντας πως 'έχει κάνει ιδιοκτησία του τα νερά και κόβει τιμολόγια', ενώ εξέφρασε τα έντονα παράπονά του 'για τα ανύπαρκτα αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Δήμο Μουσούρων από τον οποίο αντλεί το νερό αλλά και κατασκευάζει το φράγμα Βαλσαμιώτη'.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κ. Βιρβιδάκης παρατήρησε πως 'το πρόβλημα είναι ότι ενώ η νομοθεσία σαφέστατα ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης που θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο υδάτων μέχρι τις 22-12-2009 ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων έχει συσταθεί ούτε σχέδιο διαχείρισης υπάρχει ούτε προοπτική να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης με ενημέρωσαν ότι η Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας είναι υποστελεχωμένη και ουσιαστικά δεν ασκεί τις αρμοδιότητές της. Δεν μπορεί το νερό να το διαχειρίζονται αναρμόδιοι ή κατά περίπτωση εκ των ενόντων'. Ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να τακτοποιηθούν τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τη διαχείριση υδάτων, ώστε να μην έχουμε ξανά προβλήματα όπως τα φετινά.
Το Δ.Σ.της ΤΕΔΚ ενημερώθηκε για τη συζήτηση που ανοίγει η ΚΕΔΚΕ για τις περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ. Ο κ. Βιρβιδάκης έκανε λόγο για 'δεινή θέση των δήμων καθώς οι πόροι της αυτοδιοίκησης έχουν περικοπεί δραματικά'.
Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με συνέντευξη της κας Μπακογιάννη σε παγκρήτιο κανάλι, στο οποίο ανέφερε πως πρόθεσή της είναι να στηρίξει τον κ. Βιρβιδάκη, ο τελευταίος ανέφερε πως 'η στήριξη από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο είναι αποδεκτή'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου