Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

TOYR OPERATOR ΣΤΟΙΧΕΙΑ



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ TOUR OPERATOR

"Προβληματική" η φετινή τουριστική χρονιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μείωση των αφίξεων-διανυκτερεύσεων κατά 8-10% και ανάλογη πτώση στα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες που έρχονται στα Χανιά διαπιστώνουν για την high season της περιόδου τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στο Νομό.
Πρόκειται για την επιβεβαίωση των στοιχείων που έδιναν από τον χειμώνα τα τουριστικά γραφεία. Η προβληματική για φέτος χρονιά οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των γραφείων καλώντας τους ξενοδόχους να είναι συγκρατημένοι και να προσπαθήσουν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές των υπηρεσιών τους προκειμένου το τουριστικό προϊόν να παραμείνει ελκυστικό.
TO THOMAS COOK
"Η εκτίμηση που είχαμε κάνει το χειμώνα για μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 8% επιβεβαιώνεται. Αυτό απορρέι και από το ότι ξεκίνησαν αργά τα αεροπλάνα, θα σταματήσουν νωρίς και είχαμε και κάποιες ακυρώσεις. Αυτό το ποσοστό βέβαια αφορά τα Χανιά γιατί για την υπόλοιπη Κρήτη τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο άσχημα ειδικά στο Λασίθι" δηλώνει ο Αντρέας Αυγουστινάκης υπεύθυνος του Thomas Cook, ενός εκ των μεγαλύτερων γραφείων που δραστηριοποιείται στα Χανιά. Η μείωση της τουριστικής κίνησης όπως εκτιμά ο κ. Αυγουστινάκης οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. " Είναι η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ευρωπαικές χώρες, όπως και το ότι έχουν μπει στην αγορά δυναμικά οι φτηνότεροι προορισμοί. Εμείς στα Χανιά δεν είμαστε ο πιο ακριβός προορισμός αλλά σε σχέση με Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία είμαστε ακριβότεροι. Δεν νομίζω ότι έχουν κάτι καλύτερο από εμάς, ούτε καλύτερες υπηρεσίες απλά έχουν φτηνότερες παροχές. Το ίδιο ξενοδοχείο 4 αστέρων που υπάρχει στα Χανιά υπάρχει και στην Τουρκία, μόνο που το τελευταίο είναι κατά 20% φτηνότερο ".
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς έχει προκαλέσει και η κινητοποίηση των φορτηγών και των βυτιοφόρων. " Τα rent a car δεν δουλεύουν, το ίδιο πρόβλημα θα είχαμε και με τα τουριστικά λεωφορεία. Ευτυχώς την Παρασκευή πήραμε καύσιμα γιατί διαφορετικά την Κυριακή δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ούτε τους τουρίστες από το αεροδρόμιο εδώ" αναφέρει ο κ. Αυγουστινάκης.
TO TUI
Ανάλογα είναι τα στοιχεία του TUI, εκ των μεγαλύτερων tour operator που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και όχι μόνο. Η μείωση στις κρατήσεις φτάνει στο 10%, όπως προβλέπονταν και το χειμώνα, ενώ διαπιστώνεται ότι έχουν πέσει κατά 15% οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων. "Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά αυτή που διανύουμε. Παρουσιάζεται μια μείωση των επισκεπτών σε όλο το νησί και έχουμε μείωση των χρημάτων που δαπανούν" αναφέρει ο διευθυντής της TUI κ. M. Μαρινάκης συμπληρώνοντας πως "το -10% που είχαμε κάνει ως πρόβλεψη ως όμιλος επιβεβαιώνεται, και δεν αποκλείεται να ανέβει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο."
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη οι φορείς θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην βελτίωση της εικόνας της χώρας και στη διαφημιστική της προβολή καθώς τα τελευταία γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά και αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για όσους επιθυμούν να βρεθούν στην Ελλάδα και στην Κρήτη. " Οι δημοσιογράφοι του εξωτερικού διψούν για αρνητική πληροφόρηση για την Ελλάδα και θα πρέπει οι φορείς και το Υπουργείο να κινητοποιηθούν. Να δείξουν ότι η ζωή στη χώρα μας έχει το κανονικό της ρυθμό, δεν πεινάει ο κόσμος τα ξενοδοχεία εφοδιάζονται. Είναι σημαντικό να μην έχουμε άλλα δυσάρεστα γεγονότα και να υπάρξει σοβαρής διαφημιστική προβολή της χώρας. Δυστυχώς πολλά από τα πράγματα που γίνονται είναι για εσωτερική κατανάλωση. πχ. το σποτ που έβγαλε πρόσφατα το Υπουργείο και ειπώθηκε ότι θα παρουσιαστεί σε εκθέσεις. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι εκθέσεις έχουν ολοκληρωθεί...πότε θα παρουσιαστεί ;".
Αναφορικά με το ζήτημα με τα καύσιμα ο υπεύθυνος της TUI λέει ότι " καταρρακώνεται η εικόνα της χώρας, η τελευταία απεργία έχει φέρει ακυρώσεις κρατήσεων ειδικά από επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν αυτοκίνητα και να περιηγηθούν το νησί".



ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

Σταθερή η γραμμή των Χανίων

Μέση μείωση 20% κατέγραψε τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα, επηρεαζόμενη άμεσα από την υποχώρηση της τουριστικής κίνησης. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 η επιβατική κίνηση έτρεξε με ρυθμούς μειωμένους κατά 15%, ενώ σε κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές η κίνηση κατέγραψε μείωση έως και 30%.
Με εξαίρεση τη γραμμή των Χανίων, όλες οι άλλες γραμμές του Αιγαίου εμφανίζουν σημαντική πτώση της επιβατικής κίνησης. Οι γραμμές της Κρήτης κινούνται σταθερά αφενός λόγω του μεγέθους και του χαρακτήρα τους αφετέρου λόγω του έντονου ανταγωνισμού στις τιμές μεταξύ των εταιρειών.
Σύμφωνα με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών ενδεικτικό της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος είναι ότι στα μέσα Ιουλίου υπήρχαν στη μαρίνα Ζέας επαγγελματικά τουριστικά σκάφη από 20 έως 40 μέτρα που δεν είχαν ναυλωθεί ούτε για μια ημέρα, ενώ στη μαρίνα Ζέας και στη μαρίνα Αλίμου παραμένουν για μήνες αρκετά πλεούμενα όλων των ειδών που έχουν δεσμευτεί από τραπεζικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου