Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΩΤΙΑ ΚΑΛΑΜΙ



ΣΕ ΦΟΥΡΝΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΙ
Εμπρηστές πίσω από τις φωτιές
03-09-2010

Εργο εμπρηστών, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν oι φωτιές χθες και προχθές σε Φουρνέ και Καλάμι αντίστοιχα. Ειδικά η δεύτερη αποδείκτηκε ιδιαίτερα σοβαρή και απείλησε τόσο κατοικίες και τουριστικά καταλύματα όσο και την καντίνα που βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν επέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία χθες τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε.
'Η πρώτη φωτιά στο Καλάμι ξέσπασε στις 9.20 και έκαψε μισό στρέμμα. Η Πυροσβεστική επενέβη άμεσα και την κατέσβησε. Μισή ώρα αργότερα όμως ξέσπασε και δεύτερη σε μικρή απόσταση. Κινητοποιήθηκαν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού, ήλθαν ενισχύσεις από Ρέθυμνο, από τους γειτονικούς Δήμους, τον Ναύσταθμο, την 115 ΠΜ, τον Ερυθρό Σταυρό και πετύχαμε ώστε η φωτιά να μην περάσει την εθνική οδό', ανέφερε ο αντινομάρχης και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Χ. Κουκιανάκης.
Ο ίδιος δήλωσε απόλυτα βέβαιος ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών και ότι τελευταία μετά τις συνεχείς πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Νομού έχει ζητήσει από Πυροσβεστική και Αστυνομία να λειτουργήσουν προληπτικά.
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Κάτοικοι της παραλιακής ζώνης του Καλαμίου εξέφρασαν έντονα παράπονα για τη μη έγκαιρη προστασία των σπιτιών τους και των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής καθώς όπως επεσήμαναν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εθνική οδό και στην καντίνα. Τόνισαν χαρακτηριστικά μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ότι παρότι ένα μέτωπο κατέβαινε προς τη θάλασσα όπου υπήρχαν σπίτια και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους υπήρξε καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την Πυροσβεστική με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει σε απόσταση δεκαπέντε μέτρα από τις οικίες.
Απαντώντας στα παράπονα των κατοίκων ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε πως 'οι άνεμοι που έπνεαν ήταν βορειοδυτικοί. Η πυρκαγιά δεν απειλούμε άμεσα τα σπίτια. Η φωτιά κινούνταν προς τον δρόμο και υπήρχε ο κίνδυνος να περάσει απέναντι και να την χάσουμε για αυτόν τον λόγο όλη η δύναμη χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το μέτωπο. Η Πυροσβεστική γνωρίζει και πως πνέουν οι άνεμοι και ποιες περιοχές απειλούνται περισσότερο και γνωρίζει καλύτερα'.
Ο αντινομάρχης με έγγραφο του προς τον Δήμο Σούδας ζητάει την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, αφού αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της πλαγιάς και εγκυμονεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Η περιοχή ηλεκτροδοτήθηκε κανονικά το μεσημέρι καθώς είχαν καεί στύλοι της ΔΕΗ, ενώ πρόβλημα υπήρξε και με τα σταθερά τηλέφωνα. Κοντά στο σημείο του συμβάντος παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις.
ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΕ
Δύο μικρές φωτιές στα νοτιοανατολικά του Φουρνέ του Δήμου Μουσούρων προκάλεσαν την κινητοποίηση των αρχών. Και οι δύο ήταν σε δύσβατη περιοχή που δύσκολα προσεγγίζονταν από οχήματα ή πεζοπόρα τμήματα. Για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιήθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Συνολικά υπολογίζεται ότι κάηκαν 2 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ:
'Εμπρησμός στο Καλάμι'

Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά που προκλήθηκε προχθές το βράδυ στην περιοχή του Καλαμίου, όπως τόνισε χθες ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια «όλους αυτούς που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση και βοήθησαν έτσι ώστε να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
«Η φωτιά ήταν σίγουρα εμπρησμός», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης. «Ήταν σε δύο εστίες με μία διαφορά περίπου μισής ώρας η μία από την άλλη. Η πρώτη εστία ήταν αρκετές εκατοντάδες μέτρα πριν από την καντίνα της εθνικής οδού και μετά από μισή ώρα δημιουργήθηκε μία δεύτερη εστία, δίπλα, περίπου, στην καντίνα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «για όσους πήγαν στην περιοχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Θα μπορούσε η φωτιά να έχει περάσει απέναντι, πάνω από τον εθνικό δρόμο. Πιστεύω ότι η στήριξη όλων των εμπλεκόμενων απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο».

ΣΤΙΣ ΣΙΣΣΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στάχτη 350 στρέμματα

ΡΕΘΥΜΝΟ
Περισσότερα από 350 στρέμματα γεωργικής, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης αποτεφρώθηκαν στις Σίσσες, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, που ξεκίνησε προχθές τα ξημερώματα, τέθηκε αρχικά υπό έλεγχο, και ο μεσημέρι, λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στις 3.45 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στο σημείο έσπευσε δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, που κατάφερε λίγες ώρες αργότερα να τη θέσει υπό έλεγχο, αφού είχε κάψει 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στο σημείο παρέμεναν δύο οχήματα της Π.Υ., και χθες γύρω στις 12 το μεσημέρι οι πυροσβέστες αντιλήφθηκαν ότι οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί.
Έτσι, το σύνολο της δύναμης της Π.Υ. Ρεθύμνου έσπευσε εκ νέου στο σημείο. Δεκαοκτώ άντρες και οκτώ οχήματα από το Ρέθυμνο, δύο πεζοπόρα τμήματα με 12 άτομα από το Ηράκλειο και το ελικόπτερο επιχειρούσαν επί ώρες, κόντρα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που έκαναν το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο. Την επιχείρηση συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Χρήστος Μπουραντάς.
Τελικά, αργά το βράδυ η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις υπό το φόβο νέας αναζωπύρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου