Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ



ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Φωτιά στην Ψυχιατρική Κλινική
18-09-2010

Ενα τσιγάρο που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, άφησε ασθενής πάνω στο στρώμα δωματίου της Ψυχιατρικής Κλινικής και η μικρή, ευτυχώς, φωτιά που προκάλεσε, ήταν αρκετά προκειμένου να τεθούν εκ νέου ερωτήματα για τη λειτουργία της Μονάδας στο Νοσοκομείο Χανίων.
Η πυρκαγιά μπορεί να αντιμετωπίσθηκε άμεσα ωστόσο τα προβλήματα ασφάλειας, το ζήτημα του συστήματος πυρόσβεσης αλλά και η υπερσυγκέντρωση εργαζομένων και ασθενών στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να απασχολήσουν άμεσα τη διοίκηση του Νοσοκομείου.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Σε δωμάτιο του νότιου τμήματος της Ψυχιατρικής Κλινικής κάποιος ασθενής που κάπνιζε άφησε το τσιγάρο του πάνω στο στρώμα. Οι καπνοί που προκλήθηκαν έγιναν αντιληπτοί από ασθενείς και εργαζομένους με τους δεύτερους να επεμβαίνουν άμεσα να απομακρύνουν τους ψυχικά πάσχοντες και να σβήνουν τη μικρή φωτιά. Επειδή όμως κάηκε και μέρος του πλαστικού δαπέδου η συγκεκριμένη πτέρυγα εκκενώθηκε άμεσα καθώς η ατμόσφαιρα εντός του χώρου ήταν αποπνικτική. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσπευσε με δύο οχήματα και μεγάλο αριθμό ανδρών άνοιξε κάποια παράθυρα προκειμένου ο χώρος να αεριστεί.
Μέχρις ότου μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί η λειτουργία της Μονάδας περιορίστηκε στη βόρεια πτέρυγά της.
'Ενας ασθενής του τμήματος άφησε ένα αναμμένο τσιγάρο πάνω στο στρώμα και από εκεί εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η φωτιά σβήστηκε άμεσα από το προσωπικό του ψυχιατρικού τμήματος αλλά την ίδια στιγμή αποδείχθηκαν μια σειρά από αδυναμίες και επαληθεύσεις των όσων έχω δηλώσει παλιότερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που έγινε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στα Χανιά', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Δουλγεράκης.
Ο κ. Δουλγεράκης τόνισε πως εργαζόμενοι και ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Ψυχιατρείο Σούδας, που έκλεισε, σε έναν χώρο του Νοσοκομείου 'που ήταν κατασκευασμένος για εντελώς διαφορετικές ανάγκες, που είχε προδιαγραφές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων AIDS και λοιμωδών νοσημάτων. Κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον καταστρέψουν και να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου στοίβαξαν ασθενείς και εργαζομένους χωρίς να έχουν καν τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης Ψυχιατρικής Κλινικής. Το θέμα είναι να δούμε τι μπορεί να γίνει με μια σύγχρονη Ψυχιατρική Κλινική. Δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κομμάτι το σύνολο των ασθενών και το στοίβαγμά τους', είπε ο διοικητής, συμπληρώνοντας πως ο τρόπος που έγινε η μεταφορά ήταν σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων αλλά και του Νομού γιατί καταστράφηκε μια μονάδα (AIDS, λοιμωδών νοσημάτων) απαραίτητη για τα Χανιά.
Ερωτηθείς για το αν υπήρξε στη Μονάδα σύστημα πυρόσβεσης ο κ. Δουλγεράκης ανέφερε πως υπάρχει αλλά ήταν θερμικό, δηλαδή ενεργοποιείτο με την αύξηση της θερμοκρασίας και όχι με τον καπνό. Ο λόγος που δεν ενεργοποιείται με τον καπνό είναι ότι αρκετοί ψυχικά πάσχοντες καπνίζουν και επομένως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα που θα τον ανιχνεύει. 'Αυτή τη στιγμή ένα τμήμα για 12 ασθενείς, με 2 χώρους απομόνωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αρα ενημερώνεται άμεσα ο εισαγγελέας ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους ασθενείς από αυτούς που δεχόμαστε', ανέφερε ο διοικητής.
Σύμφωνα με αναφορές εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική έχουν γίνει δεκάδες έγγραφα προς τον εισαγγελέα Χανίων για την αδυναμία της μονάδας να δεχθεί οξέα περιστατικά καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι.

4 στρεμ. κάηκαν στις Καρές
Φωτιά ξέσπασε τις βραδινές ώρες προχθές στις Καρές του Δήμου Αρμένων. Η πυρκαγιά έκαψε τέσσερα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και απείλησε το γειτονικό κυπαρισσόδασος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου