Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΕΖΟΙ ΛΑΔΙ



ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ
Ενδιαφέρον για το χανιώτικο ελαιόλαδο
18-09-2010

Ενδιαφέρον για την τεχνογνωσία του Ινστιτούτου Ελιάς σε θέματα καλλιέργειας ελαιοδέντρων και παραγωγής ελαιολάδου δείχνει η επαρχία Jiangxi, μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσόμενες περιοχές της Κίνας. Αντιπροσωπεία από την επαρχία αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Chen Daheng, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον πρόεδρος της Εταιρείας "Green Food" κ. Li Bixia ξεναγήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.
Αυτό που επισήμαναν οι άνθρωποι του Ινστιτούτου στους Κινέζους ήταν ότι h όποια συνεργασία ανάμεσα τους θα πρέπει να είναι ανταποδοτική. Και αυτό γιατί εκτιμάτε ότι οι Κινέζοι εντείνουν τις προσπάθειες τους να παράξουν μαζικά ελαιόλαδο, καθώς οι πρώτες προσπάθειες που έγιναν σε περιοχές με κλίμα ανάλογο της Ελλάδας είχαν επιτυχία σε ότι αφορά την καλλιέργεια όμως δεν έδωσαν ανάλογα αποτελέσματα σε ότι αφορά τον καρπό.
Οπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Daheng μιλώντας στους δημοσιογράφους "θέλουμε να μάθουμε πως παράγεται το ελαιόλαδο και τις τεχνογνωσίες που διαθέτει το Ινστιτούτο." Ερωτηθείς από τα "Χ.Ν." για το αν ενδιαφέρεται για την τεχνογνωσία παραγωγής ελαιολάδου ή την αγορά ο αντιπρόεδρος της κινεζικής επαρχίας επισήμανε πως "η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με πάνω από 1.3 δις κατοίκους. Η αγορά της είναι πολύ μεγάλη και σιγά-σιγά οι Κινέζοι καταναλώνουν περισσσότερο λάδι και ξέρουν οτι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το κορυφαίο."
"To Ινστιτούτο είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι αποτελεί ένα πόλο αναφοράς για την ελιά και το ελαιόλαδο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο" υπογράμμισε
ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς κ. Κ. Χαρτζουλάκης, ο οποίος και ενημέρωσε την Κινεζική αντιπροσωπεία για τη δράση του ερευνητικού κέντρου. "Συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος καθώς αυτή είναι η πολιτική του Ινστιτούτου. Π λέον δεν δίνει τεχνικές συμβουλές αν δεν υπάρχει αμοιβαίος όφελος. Στόχος μας το τελευταίο διάστημα είναι πως θα προωθήσουμε το Κρητικό ελαιόλαδο και όχι να προσφέρουμε τεχνογνωσία σε αυτούς. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει το ελαιόλαδο αλλά και πως θα συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα".





5,5 ευρώ το λάδι στην Jiangxi

Στην τιμή των 5,5 ευρώ πωλείται το ένα λίτρο ελαιόλαδο στα super market της επαρχίας
Jiangxi, που έχει πληθυσμό 45.000.000. Οπως μας ανάφεραν οι Κινέζοι αξιωματούχοι οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι Ισπανικό λάδι και λιγοστό Ελληνικό. Οπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της επαρχίας κ. Daheng "έχω δοκιμάσει Ελληνικό και Κρητικό λάδι και είναι πραγματικά ξεχωριστό για την ποιότητα του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου