Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΥΒΑ ΕΝΤΑΣΗ


ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒΑ
Ενταση - καταγγελίες
29-09-2010

Σε συνθήκες μεγάλης έντασης, με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς και να φτάνουν ακόμα και σε ύβρεις, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα, στην οποία μετέχουν αυτοδιοικητικοί από Πλατανιά, Ν. Κυδωνία, Βουκολιές και Κολυμπάρι.
Με αφορμή το αίτημα 10 συμβούλων για να γίνει συζήτηση για το θέμα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για τα έτη 2006 - 2007, η κουβέντα επεκτάθηκε στα οικονομικά και στα τεχνικά έργα και κυριολεκτικά ξέφυγε από κάθε όριο.
'Πολιτικοί απατεώνες', 'άθλιοι', 'ανεπαρκή ζόμπι της Αυτοδιοίκησης' ήταν ορισμένοι απο τους οξείς χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν, παρά τις παρεμβάσεις των πιο ψύχραιμων.
Αρχικά ο πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Ν. Κυδωνίας κ. Μ. Σταματάκης, εξέφρασε την απορία του για το αίτημα των συμβούλων επισημαίνοντας πως προέρχεται εκ του πονηρού καθώς πολλοί εξ αυτών ήταν παρόντες στην παρουσίαση της έκθεσης και την είχαν εγκρίνει.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Κολυμπαρίου κ. Μ. Ροζμαρή. Ο κ. Ροζμαρής έκανε λόγο για 'παράνομη και επιζήμια διαχείριση' της ΔΕΥΑΒΑ από τη διοίκησή της και αναφέρθηκε στη συνέχεια σε 'τεράστιο αριθμό κατατμήσεων και απευθείας αναθέσεων'. 'Εβαλαν στο πρόγραμμα έργων 350 έργα, ώστε να πουν ότι επειδή δεν έχουμε χρήματα να τα κάνουμε όλα θα κάνουμε τα 100 και αυτά να τα μοιράσουν με ρουσφετολογικά κριτήρια. Για αυτό και έκανα και την αναφορά στην Περιφέρεια που δεν ενέκρινε το πρόγραμμα έργων και τον προϋπολογισμό του 2009'. Ο κ. Ροζμαρής άφησε αιχμές και για τις αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου. Για προσπάθεια 'δημιουργίας εντυπώσεων με ψευδή στοιχεία' κατηγόρησε τον Ροζμαρή ο κ. Μ. Σταματάκης.
Ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Τσαγκαράκης, τόνισε πως όλες οι κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του γ.γ. της Περιφέρειας προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου και ότι έγιναν με το τιμολόγιο του ΟΑΔΥΚ και σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών και ήταν επωφελής για τη ΔΕΥΒΑ. Για τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΒΑ σημείωσε ότι είναι σύμφωνες με τον νόμο και το καταστατικό της Επιχείρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Α. Μαραμπουτάκης, που μίλησε για 'ψεύδη του κ. Ροζμαρή'. Σημείωσε πως η Περιφέρεια ενέκρινε τον προϋπολογισμό και τα έργα του 2009 μόλις δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις από την Επιχείριση και τόνισε πως οι αναθέσεις των έργων έγιναν με απόλυτη διαφάνεια. Αναφορικά με τις αμοιβές του ίδιου, του αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. επεσήμανε πως είναι σύμφωνες με τον νόμο και από 1-1-2010 είχαν μείωση φτάνοντας στα 1.246 ευρώ τον μήνα για τον πρόεδρο.
Ο Γ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
'Και ο κ. Ροζμαρής και ο κ. Κοτσιφάκης με ένα κυριολεκτικά αχταρμά διαφόρων περικοπών από διάφορα σημεία προσπαθούν να κατηγορήσουν τη ΔΕΥΑΒΑ και ειδικά εμένα για προφανής λόγους', υπογράμμισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Τσαγκαράκης σε δήλωσή του συμπληρώνοντας πως: 'Ομως τους διαψεύδει η ιστορία και η πορεία, τα αποτελέσματα της ΔΕΥΒΑ. Είναι ίσως η μοναδική ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα που δεν χρωστάει, έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Κρήτη, τα καλύτερα βιολογικά αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα. Αν ένα τέτοιο έργο νομίζουν ότι μπορούν να το ακυρώσουν με τις μεμψιμοιρίες του κ. Ροζμαρή ή του κ. Κοτσιφάκη με την εμπάθεια που έχει σε βάρος της ΔΕΥΑΒΑ, που πολλές φορές προσπάθησε να τη σαμποτάρει, είναι γελασμένοι. Η ΔΕΥΑΒΑ είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και θα προχωρήσει στον στόχο της που είναι η απορρύπανση του κόλπου των Χανίων'.
Ο Γ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ
Αναφορικά με τις καταγγελίες του κ. Ροζμαρή ο κ. Κοτσιφάκης σημείωσε πως 'είναι πάγια και γνωστή η τακτική του κ. Τσαγκαράκη να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Κάθε φορά το κάνει με σκοπό να σαμποτάρει, να πυροδοτεί την κάθε συνεδρίαση. Επίσης καταγγέλλω τη δικτατορική του λογική που δεν δέχεται την κριτική από τα θεσμοθετημένα όργανα και την κατ’ επιλογή αντίληψη περί νομιμότητας και παρανομίας. Οσον αφορά τις καταγγελίες του κ. Ροζμαρή οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ ήταν στο μεγαλύτερο μέρος σωστές και διευκρινιστικές, ωστόσο σε κάποια σημεία ήταν στρογγυλοποιημένα και με ασάφειες και αναφέρομαι στους μισθούς του Δ.Σ.'.
Τέλος ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε πως 'κάποιοι ήθελαν να αποκρύψουν την έκθεση των ορκωτών λογιστών για το 2006 -2007. Αποδείχθηκε ότι στην πρόσκληση της συνεδρίασης του διαδημοτικού οργάνου στις 3 Μαρτίου δεν αναφερόταν πουθενά ότι θα παρουσιαστεί η έκθεση των ορκωτών λογιστών. Οπως αποδείχθηκε από τη συνάντηση στον φάκελο της συγκεκριμένης συνεδρίασης δεν υπήρχε η έκθεση και υπήρχε η τάση να την περάσουν στα ψιλά'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου