Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές πληθαίνουν οι διακηρύξεις των καθεστωτικών κομμάτων ότι οι δημοτικές εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπεράνω κομματικών και πολιτικών ανταγωνισμών. Έτσι αναπτύσσεται μια ρητορεία του στυλ «θέλουμε υποψηφίους αυτοδιοικητικούς όχι πολιτικούς, δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση αλλά όρεξη και όραμα για την πόλη». Βέβαια όλοι την επαύριο των εκλογών θα ξαναθυμηθούν τις κομματικές τους ταυτότητες και θα μετρήσουν τα κέρδη τους για να τα επενδύσουν στο πολιτικό παιχνίδι.
Θα έλεγε κανείς πως τα Χανιά είναι ένα μικρό «γαλατικό χωριό» το οποίο είναι ανεπηρέαστο από την κρίση και την μεγαλύτερη επίθεση από μεριάς ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ στα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα των τελευταίων δεκαετιών.
Κι όμως
και εδώ καταργούνται επιδόματα και συλλογικές συμβάσεις, και εδώ μειώνεται ο εργατικός μισθός, και εδώ η ανεργία γίνεται εφιάλτης για χιλιάδες νέους και εδώ αυξάνονται οι φόροι και εδώ επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Στο αποτέλεσμά των δημοτικών εκλογών θα αποτυπωθεί το εάν η κυβέρνηση και το μπλοκ εξουσίας θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο την επίθεσή του ή αν θα βγει από την μάχη αυτή σοβαρά αδυνατισμένο, αν θα εκφραστεί η οργή του κόσμου σε αριστερή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αν θα προκύψουν συσχετισμοί που θα «σταθεροποιούν» το πολιτικό σύστημα και την επίθεσή του ή θα αναδειχθεί η δυνατότητα και η τάση για ένα νέο συσχετισμό που θα το κλονίσει, θα το αποσταθεροποιήσει, οξύνοντας τις δυσκολίες για την συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης. Επομένως ο χαρακτήρας της μάχης είναι καθαρά πολιτικός.

Ο πολιτικές του μνημονίου θα εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του προγράμματος Καλλικράτης ο οποίος αποτελεί το ΔΝΤ στους Δήμους και το οποίο:

-Στο όνομα της «αποκέντρωσης» θωρακίζει την τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και δικαιώματα. Διαμορφώνει ένα πολιτικό σύστημα στο τοπικό επίπεδο κάθε άλλο παρά αποκεντρωτικό, διαμορφώνοντας γεωγραφικές και διοικητικές ενότητες με ισχυρή συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγους αιρετούς.
-Ολοκληρώνει την μετατροπή της Τ.Α. σε μακρύ χέρι του κράτους ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις εισβολής της αγοράς στην καρδιά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν (υγεία, πρόνοια, προστασία της οικογένειας κτλ). Παράλληλα δημιουργεί νέους όρους επιχειρηματικοποίησης με τη δημιουργία Περιφερειακών και Δημοτικών επιχειρήσεων με τη μορφή Α.Ε. και συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου.
-Ευθυγραμμίζει το μοντέλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Οι αιρετές περιφέρειες ειδικά αποκτούν άμεση πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση η οποία θα αποτελέσει σοβαρότατο μοχλό παραπέρα επιχειρηματικοποίησης, ειδικά των δήμων.
-Διευρύνει τη σφαίρα της ανταποδοτικότητας. Οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να πληρώνουν για όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Οι δήμοι αποκτούν ένα πολύ μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων με την χρηματοδότησή τους ωστόσο να μειώνεται στα πλαίσια εξάλλου και της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει το Π.Σ.Α.
-Ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο φοροεπιδρομής, αυτή τη φορά στο τοπικό επίπεδο. Ωθεί στην αύξηση των δημοτικών τελών και στην επιβολή νέων φόρων, την ίδια στιγμή που ψηφίζεται το κεντρικό φορολογικό νομοσχέδιο, δρομολογώντας μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος.
-Δρομολογεί μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα ενώ αποτελεί το προανάκρουσμα δεκάδων χιλιάδων απολύσεων. Ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο για τις αντιδραστικές αλλαγές που θα προωθήσει το Δ.Ν.Τ. με την προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό «στήριξης» Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.

«Το μνημόνιο και ο Καλλικράτης θα εντείνουν τις αλλαγές στην πόλη εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου της νεολαίας και των εργαζομένων.»

Οι αλλαγές στην πόλη ακολουθούν με την σειρά τους την γενικότερη αντιδραστική εξέλιξη της κοινωνίας. Η πόλη και ο χώρος, οι φυσικοί πόροι και ο αέρας μετατρέπονται σε εμπορεύματα. Εντάσσονται βαθύτερα στην διαδικασία της εκμετάλλευσης, μαζί με όλη την κοινωνική λειτουργία, την ανθρώπινη ζωή και την φύση συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό οι πόλεις σχεδιάζονται συνολικά όχι με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για να γίνουν ‘πόλος έλξης’ επενδύσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων, τουρισμού. Και ενώ αυτά προβάλλονται σαν η ‘πανάκεια’ για την ‘βελτίωση της πόλης’ στην πραγματικότητα αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη υπονομεύει το μέλλον και την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μιλώντας για τις πόλεις μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
- οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται και εμπορευματοποιούνται κάνοντας την κατάσταση ασφυκτική.
- οξύνονται στο έπακρο και παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις τα προβλήματα των κοινωνικών υποδομών και της διαχείρισης της πόλης, λόγω της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού και της ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισής τους. (λυματολάσπη, σκουπίδια, αλλά και υδρεύσεις, αποχετεύσεις κλπ)
- οι συγκοινωνιακοί άξονες δεν σχεδιάζονται για να ενώσουν τις γειτονιές και να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους στις μετακινήσεις για την δουλειά ή την επικοινωνία και την διασκέδασή τους. Αντίθετα σχεδιάζονται τεράστιοι συγκοινωνιακοί άξονες για: να διευκολύνουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, την πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης
- Οι γειτονιές, σαν κοινωνικές οντότητες, σαν χώρος ζωής και κοινωνικοποίησης των ανθρώπων θυσιάζονται στο βωμό των «ιδιωτικών έργων» που κάθε άλλο παρά τις λαϊκές ανάγκες εξυπηρετούν βιώνοντας μια πολύπλευρη και πρωτοφανή εγκατάλειψη και καταστροφή. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται, οι συντελεστές δόμησης όλο και αυξάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες γειτονιές να μετατρέπονται σε απρόσωπες τσιμεντουπόλεις. Το εμπορικό κεφάλαιο και οι εταιρείες της ‘ψυχαγωγίας’ επεκτείνονται στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων και την περιφέρεια, και μαζί τους επεκτείνεται ένας τυποποιημένος, εφήμερος, πλαστικός πολιτισμός με την πλήρη συνενοχή και των δημοτικών αρχόντων ακόμα και των περισσότερων αριστερών.

«Τα Χανιά δεν αποτελούν εξαίρεση από τα παραπάνω.
Αυτή η πόλη είναι μακριά από τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας. Δεν μας αρέσει.»

Μία πόλη που επεκτείνεται συνεχώς, χάνει τα χαρακτηριστικά της και ασφυκτιά μέσα από τις τεράστιες πολυκατοικίες -δώρο της δημοτικής αρχής στους κάθε λογής εργολάβους.
Μία πόλη που πλατείες και δρόμοι είναι ιδιοκτησία του κάθε μικρού ή μεγάλου μαγαζάτορα, που στην κεντρική πλατεία σε λίγο ο μόνος ελεύθερος χώρος θα είναι τα σιντριβάνια.
Μια πόλη με τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Μία πόλη που οι εργαζόμενοι, στις υπηρεσίες, στα μαγαζιά αλλά και στο Δήμο βιώνουν τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, τις ελαστικοποιήσεις και την ανασφάλεια.
Μία πόλη, που η δημοτική αρχή ακολουθεί την πολιτική του δήμου φορομπήχτη.
Μία πόλη, που ο πολιτισμός την επισκέπτεται περιστασιακά. Που η ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία δεν έχει κανένα τρόπο έκφρασης. Με τους χορηγούς να πνίγουν την κάθε δραστηριότητα και να επισκιάζουν τους καλλιτέχνες (αλήθεια αυτό δεν είναι ο στόχος τους;).
Μια πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση που όμως δεν έχει πολιτιστικό κέντρο, ούτε καν ένα χώρο συζητήσεων και εκδηλώσεων.
Μία πόλη, που οι εργαζόμενοι, γονείς και παιδιά, δεν βρίσκουν καμία δωρεάν και ποιοτική απασχόληση μετά την εργασία και το σχολείο. Που η άθληση είναι εμπορεύσιμη μέσα από τους συλλόγους και άλλη μια επιβάρυνση για τους γονείς.
Μία πόλη που εκατοντάδες πρόσφυγες διαμένουν ουσιαστικά σε γκέτο, σε άθλιες συνθήκες και «ζουν» βρίσκοντας δουλειά στο καθημερινό δουλεμπόριο της πλατείας 1866.
Μία πόλη που διοικείται εδώ και χρόνια από το δικομματισμό, και με ένα δήμαρχο που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι μισητός στην πλειοψηφία των Χανιωτών. Η περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου είναι ενδεικτική

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 7 ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ





Χανιά 5 – 9 - 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου