Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


“ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”
Προσπάθεια για “ψηφοδέλτιο ανατροπής”
10-09-2010

'Κάνουμε την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο ανατροπής. Θέλουμε μια άλλη Αριστερά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μια Αριστερά διαχειριστική, αλλά μια Αριστερά δίπλα στα κινήματα, που δεν θα κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα αποτελεί συμπληρωματική δύναμη του επίσημου πολιτικού σκηνικού', τόνισε το μέλος της 'Αριστερής παρέμβασης στους δρόμους της πόλης', Αντρέας Λιοδάκης, στο περιθώριο της συνέλευσης με θέμα της αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Σπλάντζιας.
Στόχος των συμμετεχόντων, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, είναι η κάθοδος στις εκλογές μέσα από τις γραμμές ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος. 'Η κουβέντα μας περιστράφηκε γύρω από τις αλλαγές στα τοπικά και την επικείμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και έγινε μια προσπάθεια να συνδεθεί η κουβέντα με τη συνολικότερη συγκυρία, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, τα νέα μέτρα που πλήττουν περισσότερο τον εργαζόμενο και τη νεολαία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον «Καλλικράτη» διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πως ανεξάρτητα σχήματα που δεν στηρίζονται σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, σε κόμματα με παχυλές επιχορηγήσεις σπρώχνονται στο περιθώριο. Οι μειοψηφίες θα έχουν πολύ χαμηλότερο ρόλο και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα θα τα διαχειρίζονται επιτροπές απαρτιζόμενες κυρίως από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση', είπε ο κ. Λιοδάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια καθαρά πολιτική μάχη. 'Ο «Καλλικράτης» ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονίου και σε τοπικό επίπεδο. Σίγουρα επιτείνεται η φοροεισπρακτική λειτουργία των δήμων. Θα δούμε Δήμους που εφόσον μπορούν να βάζουν αναπτυξιακές στρατηγικές που κατά βάση βάζει το μνημόνιο και συμμορφώνεται η κυβέρνηση θα χρηματοδοτούνται και Δήμοι που δεν θα ενσωματωθούν σε αυτές τις στρατηγικές θα καταβαραθρώνονται'.
Ερωτηθείς αναφορικά με τα άλλα δύο ψηφοδέλτια με αριστερή κατεύθυνση που θα κατέβουν στον Δήμο Χανίων ο κ. Λιοδάκης τόνισε πως 'από τη μια έχουμε τη λογική του ΚΚΕ που απλά καταγγέλλει δεν το ενδιαφέρει τα κινήματα να είναι νικηφόρα και κλείνει την πόρτα σε οτιδήποτε δεν είναι ΚΚΕ. Από την άλλη ένα ψηφοδέλτιο που συγκροτείται κατά βάση από Οικολόγους, ένα μέρος του ΣΥΝ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ουσιαστικά δεν κάνει λόγο για το μνημόνιο σαν να μην βρίσκεται η χώρα υπό κατοχή, βγάζει «λάδι» τον «Καλλικράτη» και προβάλλει στα οικολογικά ζητήματα μια διαχειριστική λογική μέσα από τους θεσμούς που ήδη έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις. Δεν αναδεικνύει το πρόβλημα τους περιβάλλοντος ως ένα ζήτημα που απαιτεί κινηματική και ταξική απάντηση'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου