Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ



ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Διέξοδος με εξωτικά φρούτα
29-09-2010

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
'Από τη στιγμή που το λάδι και τα πορτοκάλια δεν έχουν τιμή αναζητείς άλλες καλλιέργειες.
Τα εξωτικά φρούτα είναι μια από αυτές'.
Αυτό δηλώνουν παραγωγοί των Χανίων, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουν την τύχη τους με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως το μάνγκο, το γκρέιπ φρουτ, τα φραγκόσυκα, οι δέσπολες κ.ά. Ωστόσο η παραγωγή ακόμα είναι μικρή και τα βήματα που γίνονται δεν είναι μεγάλα.
Ενα από τα κτήματα που παράγει σημαντική ποσότητα εξωτικών φρούτων είναι το κτήμα Ησυχάκη στα Νεροκούρου. Διαχειριστής και υπεύθυνος είναι ο κ. Δημήτρης Φατούρος. Στο παλιό αλλά σπάνιας ομορφιάς αγρόκτημα διατηρεί εκτός των άλλων και 200 δέντρα μάνγκο.
'Τα υποτροπικά φυτά ξέρουμε ότι αναπτύσσονται εδώ στην Κρήτη λόγω των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών. Τα μάνγκο δεν αντέχουν πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Μερικές φορές τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 αλλά ευτυχώς επειδή δεν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παγώνουν οι χυμοί τους, ώστε να καταστραφούν καρποί και δέντρα', μας εξηγεί ο κ. Φατούρος. Τα δέντρα φυτεύτηκαν πριν από 25 - 30 χρόνια και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
ΜΑΝΓΚΟ
Φέτος, που η παραγωγή δεν ήταν μεγάλη, έδωσε στην αγορά, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα 500 κιλά μάνγκο, άλλες χρονιές παρήγαγε 1 - 1,5 τόνο από το εξαιρετικό αυτό φρούτο. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει η συγκομιδή που θα καταλήξει στην τοπική αγορά. Η τιμή στον παραγωγό είναι 2,5 - 3 ευρώ το κιλό, εξαιρετική, αν σκεφτεί κανείς ότι η καλλιέργεια δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση.
'Χρειάζεται κάποιο κλάδεμα και μια καλή επιλογή του χώρου όπου θα φυτευτούν ώστε να ευνοεί το μικροκλίμα. Το χωράφι μας είναι προστατευμένο από τον βοριά, ώστε να μην πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία. Μετά θέλει 1 - 2 φορές λίγη κοπριά που βάζουμε από τα δικά μας πρόβατα. Το προϊόν μας φυσικά είναι βιολογικό', τονίζει ο κ. Φατούρος δείχνοντας ορισμένους καρπούς μάνγκο. Το σημαντικό για ντόπιο παραγωγό είναι ότι το προϊόν του είναι φρέσκο καθώς 'το κόβουμε από το δέντρο και το πηγαίνουμε στο κατάστημα. Δεν έρχεται από τη Βραζιλία, την Κούβα, την Ταϋλάνδη, την Αίγυπτο. Πραγματικά κερδίζεις πελάτες και φίλους του μάνγκο κατ’ αυτόν τον τρόπο'.
Οσο για το αν συστήνει σε άλλους παραγωγούς να δοκιμάσουν ανάλογες καλλιέργειες ο κ. Φατούρος απαντά πως 'η αγορά σηκώνει πολλούς παραγωγούς σε υποτροπικά φρούτα. Αν συντρέχουν και οι κατάλληλες συνθήκες (έκταση, μικροκλίμα) γιατί να μην το κάνουν;'.
ΓΚΡΕΪΠ ΦΡΟΥΤ
'Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα όλους τους μήνες του χρόνου πρέπει να έχεις έσοδα. Παλιά η γεωργία στην Κρήτη είχε έσοδα μόνο τον χειμώνα από ελιές και πορτοκάλια. Αυτό τελείωσε. Ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να καλύπτει με διάφορες καλλιέργειες όλον τον χρόνο για να έχουμε και δουλειά όλον τον χρόνο', δηλώνει ο κ. Νίκος Νικολακάκης, παραγωγός από τα Νεριανά του Δήμου Βουκολιών.
Πριν από 4 χρόνια φύτεψε πάνω από 50 δέντρα γκρέιπ φρουτ και τον Δεκέμβριο θα κάνει την πρώτη συγκομιδή του. Εκτός από τις κλασικές καλλιέργειες όπως η ελιά και το πορτοκάλι ο κ. Νικολακάκης ψάχνεται σε εναλλακτικές καλλιέργειες όλων των ειδών προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημά του. Κεράσια, μήλα, δέσπολες, ρόγδια, λεμόνια είναι μερικές από τις καλλιέργειες.
'Από τα υποτροπικά φρούτα έχω γκρέιπ φρουτ και δέσπολες. Ξεκίνησα να καλλιεργώ αυτά που δεν υπάρχουν ή έχουν εκλείψει και κατά δεύτερον αυτά που έχουν ζήτηση. Σκοπεύω να προχωρήσω και σε άλλες καλλιέργειες όλα πάντα βιολογικά', μας αναφέρει.
Περιηγηθήκαμε το κτήμα του και είδαμε μαζί τα δέντρα που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης αλλά έχουν δώσει τους πρώτους καρπούς. Γκρέιπ φρουτ κόκκινα, μια διαφορετική από τις συνηθισμένες ποικιλίες. 'Η τιμή παραγωγού είναι περίπου 60 λεπτά. Δεν έβαλα πάνω από 50 δέντρα γιατί θέλω ό,τι παράγω να το πουλάω, να μην μου μένει τίποτα. Τα υποτροπικά αλλά και γενικά οι διαφορετικές καλλιέργειες ίσως να αποτελέσουν μια διέξοδο για πολλούς παραγωγούς που βλέπουν να μην έχουν μέλλον με τις κλασικές καλλιέργειες', τονίζει ο κ. Νικολακάκης.

'Εισάγουμε ακόμα
και τα φραγκόσυκα!'

'Παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Κρήτη είναι ιδανικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειας πολλών υποτροπικών φρούτων δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Να φανταστείτε ότι στη χώρα μας εισάγουμε φραγκόσυκα και ρόγδια από έξω!'. Ο κ. Σπύρος Λιονάκης, καθηγητής στο ΤΕΙ Κρήτης και πρώην ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών ήταν από τους πρώτους που εργάστηκε προκειμένου να μεγαλώσουν οι καλλιέργειες εξωτικών φρούτων.
'Υπάρχει ένα ενδιαφέρον των παραγωγών περισσότερο όμως στην Ανατολική Κρήτη. Στα Χανιά έχουμε 2 - 3 φυτείες μάνγκο, κάποιες δέσπολες και φραγκοσυκιές. Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε αυτά που έχουμε. Υπάρχει το Ινστιτούτο Ελιάς που το άφησαν και ρήμαξε και ήταν ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που θα μπορούσε να στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες', τονίζει ο κ. Λιονάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κάθε παραγωγός μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει δίκτυο εμπορίας αλλά απαιτείται η σύσταση ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών με συγκεκριμένο αντικείμενο που να αναλάβουν να δώσουν τεχνογνωσία και να βοηθήσουν στην εμπορία αυτών των φρούτων. 'Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι αυτό δεν έγινε ούτε στο αβοκάντο που είναι πολύ ανεπτυγμένο. Πώς θα γίνει για τη δέσπολα, το φραγκόσυκο, το μάνγκο ή άλλες καλλιέργειες πιο εξειδικευμένες όπως το λίτσι, η τσεριμόγια;', αναρωτιέται ο κ. Λιονάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου