Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
“Οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν”
06-09-2010

'Δέκα μέρες ήταν αρκετές για να καταλάβεις ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στα γειτονικά κράτη όπως εμείς και η Τουρκία, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Αντίθετα τους ενώνουν τα όνειρα, οι ανησυχίες τα προβλήματα απέναντι στο παρόν και στο μέλλον που τους ετοιμάζουν'. Οι Γιάννης Πετράκης και Γιώργος Πιαγκαλάκης από τα Χανιά ήταν 2 από τους 3.500 νεολαίους που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Η εργασία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο πόλεμος απασχόλησαν τις δεκάδες θεματικές ανοικτές συζητήσεις ανάμεσα στους νέους και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν. Τούρκοι, Κούρδοι, Γερμανοί, 80 άτομα από την Ελλάδα, Βραζιλιάνοι, Μεξικανοί, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι, Κολομβιανοί κουβέντιασαν αλλά και διασκέδασαν αποδεικνύοντας στην πράξη πως τους ενώνουν πάρα πολλά. Ολα αυτά σε έναν χώρο κάμπινγκ στις ακτές του Αιγαίου.
'Στόχος της συνάντησης ήταν να καταδείξουμε ότι τα όνειρα, οι ανησυχίες, τα προβλήματα παραμένουν κοινά ανεξαρτήτως γλώσσας και εθνικότητας', αναφέρει ο Γιώργος, συμπληρώνοντας πως 'ειδικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ σημαντικό να έρχονται σε επαφή κομμάτια νεολαίας, αφού γνωρίζουμε τις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι πιο σημαντικό να οικοδομείται μια αληθινή, διεθνιστική φιλία και όχι οι «λυκοφιλίες» που κατά καιρούς αναπτύσσονται ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και υπαγορεύονται από οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα', τονίζει ο Γιώργος, υπογραμμίζοντας πως η εμπειρία της διεθνούς συνάντησης ήταν μια απόδειξη ότι 'οι νέοι και οι εργαζόμενοι των δύο χωρών δεν έχουν πραγματικά να κερδίσουν τίποτα από τον ανταγωνισμό των αρχουσών τάξεων'. Από τη μεριά του ο Γιάννης Πετράκης επισημαίνει πως 'η φιλοξενία ήταν καταπληκτική, φρόντισαν με πολύ κόπο και πολλή δουλειά να μην λείπει τίποτα και έγιναν φιλίες που πιστεύω θα έχουν βάθος, θα μείνουν στον χρόνο. Εκτός από το πολιτικό μέρος του κάμπινγκ, που είχε πολύ υψηλό επίπεδο, είχε τεράστιο ενδιαφέρον και το πολιτιστικό του μέρος. Θα μου μείνει αξέχαστη η εμπειρία και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε να συμμετέχει σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις'.
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
Η Ελλάδα ήταν το στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω του ΔΝΤ και της κρίσης ανάμεσα στις ξένες αποστολές. Πέρα από τις συζητήσεις για το μεσανατολικό, το Κουρδικό, τα προβλήματα του περιβάλλοντος ιδιαίτερες ομιλίες, αναλύσεις, ανοικτές συζητήσεις έγιναν και για την οικονομική κρίση. 'Οι Τούρκοι μας μετέφεραν τη δική τους εμπειρία απέναντι στο ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της επιβολής του και στη χώρα τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη γενιά των 300 ευρώ, την επιχειρηματική εκπαίδευση και τη συνέχιση της καταπάτησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ειδικά οι Τούρκοι νεολαίοι μας εντυπωσίασαν καθώς γνωρίσαμε ανθρώπους που λένε ότι δεν θέλουμε να σκοτωθούμε για μια βραχονησίδα στα Ιμια, θέλουμε να φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο, πλήρη δικαιώματα για όλες τις εθνότητες που ζουν στην Τουρκία κ.ά. Είναι ένα ενεργό κομμάτι που δεν είναι πλειοψηφία αλλά είναι δυναμικό και υπάρχει επίσης και ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας που θέλει ένα «κλικ» για να περάσει απέναντι. Πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτές οι αντιλήψεις να γίνουν πλειοψηφικές και εδώ στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Βέβαια αυτοί είναι η μειοψηφία καθώς και στην Τουρκία υπάρχουν οι εθνικιστές και για αυτό και το κάμπινγκ είχε και περιφρούρηση και μέτρα προστασίας', τονίζει ο Γιώργος.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα μεγάλο μέρος της διεθνούς συνάντησης ήταν το πολιτιστικό. Λειτούργησαν δεκάδες εργαστήρια γλυπτικής, πληροφορικής, εργαστήριο εκμάθησης ελληνικών χορών. 'Το ίδιο το μουσικό πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο. Καταρχήν μετά το τέλος των συναντήσεων κάθε βράδυ είχαμε πάρτι με μουσική παραδοσιακά μέχρι hip, hop, κουρδικό folk metal. Δημιουργήθηκε μια μπάντα με μουσικούς από όλες τις χώρες και γενικά οι περισσότεροι μετέχοντες γνώριζαν άριστα την ελληνική μουσική πραγματικότητα. Θεοδωράκης φυσικά ήταν το νούμερο 1 αλλά και ποιοτικούς Ελληνες καλλιτέχνες όπως η Αλεξίου, η Πρωτοψάλτη κ.ά.'.
Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου