Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


ΤΟΠΙΚΑ
AΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Καταγγελία για απόλυση
21-09-2010

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), του Εργατικού Κέντρου και των εκπαιδευτικών προκάλεσε η αποπομπή ενός δασκάλου από το ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο του Ναυστάθμου Κρήτης.
Οι φορείς κάνουν λόγο για παράνομη πράξη καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Από τη μεριά του Ναυστάθμου πάντως υποστηρίζεται πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ότι η σύμβαση είχε καταγγελθεί πριν την 31 Αυγούστου.
Χθες με σχεδόν καθολική συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση την οποία θα επαναλάβουν και σήμερα ζητώντας την επιστροφή του συναδέλφου τους. Για το ζήτημα ΟΙΕΛΕ, Εργατικό Κέντρο και εκπαιδευτικοί έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου. 'Θέλουμε να καταγγείλουμε όργανο της πολιτείας, που θεωρώντας ότι το σχολείο του Ναυστάθμου είναι τσιφλίκι του, μπορεί με μεθοδεύσεις άλλων εποχών να διαταράσσει τη λειτουργία ενός σχολείου που για την ΟΙΕΛΕ και την κοινωνία των Χανίων αποτελεί πρότυπο λειτουργίας', ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός συμπληρώνοντας πως 'το ότι από το σχολείο αυτό δεν έφυγαν οι δάσκαλοι όπως από τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία σημαίνει ότι εκεί υπήρχαν σωστές εργασιακές σχέσεις και επιτελείται αξιοθαύμαστο έργο. Δυστυχώς οι ενέργειες του διοικητή, χωρίς να ξέρω από που ορμώμενος, έχουν διαταράξει το κλίμα στο σχολείο και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου απεργεί με εξαίρεση μια συνάδελφο'.
Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Κουρουτός υπογράμμισε πως 'το εν λόγω σχολείο θέλησε να καταγγείλει τη σύμβαση ενός γυμναστή που εργαζόταν για τρία χρόνια. Είχε το δικαίωμα να το κάνει με συγκεκριμένη διαδικασία που δεν τήρησε. Επρεπε πριν την 1η Σεπτέμβρη να καταγγελθεί η σύμβαση, να του δοθεί η αποζημίωση και μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ο συνάδελφος θα αποχωρούσε. Αντ’ αυτού ο συνάδελφος δεν έλαβε ποτέ καταγγελία σύμβασης. Κανείς από τα διευθυντικά στελέχη του σχολείου δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Ναυστάθμου. Εστειλαν ένα έγγραφο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θεωρώντας ότι θα λειτουργούσε όπως επί του κ. Χιωτάκη (τον πρώην προϊστάμενο που έχει παραπεμφθεί σε δίκη στις 5 Νοέμβρη για παράβαση καθήκοντος), που έλεγε απολύω τον τάδε μετά την 1η Σεπτέμβρη. Ομόφωνα το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε ότι είναι παράνομη και καταχρηστική η απόλυση και κοινοποίησε την απόφαση στον Ναύσταθμο και ταυτόχρονα εξεδόθη διορισμός του συναδέλφου. Υπάρχει απόφαση του ΠΥΣΠΕ και νόμιμος διορισμός του. Τα ένδικα μέσα του διοικητή του Ναυστάθμου ήταν αίτηση θεραπείας στο ΠΥΣΠΕ ή επέμβαση στο διοικητικό Εφετείο αλλά δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια. Ομως αντίθετα την περασμένη Πέμπτη έστειλε δικαστικό κλητήρα την ώρα του μαθήματος και σταμάτησε την εκπαιδευτική διαδικασία, πράγμα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά δικαστικός επιμελητής να σταματάει το μάθημα. Δεν ξέρω γιατί δεν αποδέχεται την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Χανίων. Παρανομεί ως ιδιοκτήτης στις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας και συμπεριφέρεται ως στυγνός εργοδότης'. Ο κ. Κουρουτός σημείωσε επίσης πως το σχολείο απασχολεί δύο συνταξιούχους δάσκαλους αντί για έναν που έχει δικαίωμα και τόνισε πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθν. Αμυνας κ. Ε. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει για το θέμα. Υπογράμμισε τέλος πως αύριο ο εκπαιδευτικός θα βρίσκεται στη θέση του καθώς έχει τις εντολές της Πρωτοβάθμιας.
Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δ. Κορναράκης ανέφερε πως 'το Ε.Κ. καταδικάζει τέτοιες πρακτικές και πολύ περισσότερο θλίβεται όταν προέρχονται από έναν ανώτερο αξιωματικό του ελληνικού στρατού. Ως εργατικό κίνημα θα είμαστε δίπλα στον συνάδελφο και στον Σύλλογο των Δασκάλων'.
Για τους εκπαιδευτικούς του Δ.Σ. Ναυστάθμου η κα Α. Νικολακάκη υπογράμμισε ότι 'έχουμε να κάνουμε με έναν εξαίρετο συνάδελφο που ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα γι’ αυτό όλοι μένουμε άναυδοι με μια τόσο κάθετη στάση χωρίς διάλογο'.

Ο ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ
Τα 'Χ.Ν.' επικοινώνησαν με τον διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες. Ο ίδιος επεσήμανε πως αν και επιθυμεί δεν μπορεί να απαντήσει γιατί θα πρέπει να έχει την άδεια του Υπουργείου. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η διοίκηση του Ναυστάθμου υποστηρίζει πως η σύμβαση του εκπαιδευτικού έληγε στις 31 Αυγούστου και ότι ο ίδιος και η Πρωτοβάθμια είχε ενημερωθεί από τις 20 Αυγούστου για την καταγγελία της σύμβασής του. Παράλληλα αναμενόταν η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ για να επικυρώσει την απόφαση καθώς είχε σταλεί η καταγγελία της σύμβασης στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση του Ναυστάθμου έχει έγγραφο της ΟΙΕΛΕ από τις 26 Αυγούστου που η τελευταία ρωτάει για την απομάκρυνση του εκπαιδευτικού. Ο Ναύσταθμος έχει προσφύγει στο ΑΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο) και αν τελεσιδικήσει υπέρ του εκπαιδευτικού τότε θα τον δεχθεί, αν όχι τότε θα τηρηθεί η νομοθεσία και θα απομακρυνθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου