Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ


ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟ
?Μικρασιάτικο αντάμωμα?
06-09-2010

Μνήμες από τους ανθρώπους και τα εδάφη της Ιωνίας αναβίωσαν στο 'Μικρασιάτικο αντάμωμα' που και φέτος πραγματοποίησαν στο Βαμβακόπουλο, ο Δήμος Θερίσου, η αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων 'Ο Αγιος Πολύκαρπος' και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακόπουλου 'Ο Πλάτανος'. Στις εκδηλώσεις παρουσιάσθηκαν λαογραφικά στοιχεία από την πλούσια παράδοση της Μικράς Ασίας. 'Στο Βαμβακόπουλο μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκαν πάρα πολλοί Μικρασιάτες, έφεραν τον πολιτισμό τους και πέτυχαν τα καλύτερα. Άνθισαν οικονομικά, στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες κ.ά. Και σήμερα υπάρχει πάρα πολύς κόσμος με ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες', τόνισε ο δήμαρχος Θερίσου κ. Γιώργος Τσαπάκος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εκδήλωσης είναι 'να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι'.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της μικρασιάτικης καταστροφής και αναφέρθηκε στο πως τους υποδέχθηκε, πως τους τραγούδησε, πως τους μοιρολόγησε ο ντόπιος πληθυσμός αλλά και τα τραγούδια και μοιρολόγια που οι Μικρασιάτες έφεραν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε γεγονότα που πίκραναν τους Μικρασιάτες καθώς δεν έγιναν παντού αποδεκτοί με τον καλύτερο τρόπο.
Από τη μεριά του Συλλόγου Μικρασιατών η κα Στέλλα Γκοζάνη - Χαριτάκη τόνισε πως 'η σημερινή είναι μια γιορτή που μας ενώνει και κρατεί άσβεστη τη φλόγα για τις αλησμόνητες πατρίδες. Είμαστε μαζεμένοι για μια γιορτή αγάπης και συναδέλφωσης'.
Εμφανώς συγκινημένη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακοπούλου κ. Κ. Αρβανίτη επεσήμανε πως 'είναι ιδιαίτερη η χαρά μας σήμερα γιατί ακούμε τα τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε, τους βλέπουμε χορούς με τους οποίους μεγαλώσαμε'.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσα τους ο βουλευτής Χ. Μαρκογιαννάκης, ο νομάρχης Γ. Αρχοντάκης, ο δήμαρχος Χανίων Κ. Βιρβιδάκης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου