Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ-ΝΕΑ


Συνειδητή επιλογή είναι για τον Μανώλη Σκουλάκη η διεκδίκηση του νέου καλλικράτειου Δήµου Χανίων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισµένος να «σπάσει αυγά» αν πρόκειται να ωφελήσει τους δηµότες του και να προχωρήσει σε τοµές σε ό,τι αφορά το πράσινο, τα µνηµεία της πόλης και την κοινωνική πολιτική.
Παράλληλα επισηµαίνει ότι οι εκλογές έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και ότι οι αντιµνηµονιακές κορόνες στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα µεγάλα τοπικά προβλήµατα.

1 Μεγάλος ο καλλικράτειος Δήµος Χανίων... Εχει προβλήµατα;

Μεγάλα, που χρονίζουν. Δεν τα δηµιουργεί ο «Καλλικράτης», ο οποίος µεγιστοποιεί τη δυνατότητά µας να τα αντιµετωπίσουµε.

2 Από 1ης Ιανουαρίου τα οικονοµικά των δήµων θα είναι στο κόκκινο. Ανησυχείτε;

Οι οικονοµικοί πόροι µε τον «Καλλικράτη», σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις της κυβέρνησης, είναι κατοχυρωµένοι. Με οδηγό τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση και µε διεκδικητικότητα θα προσπεράσουµε τα όποια προβλήµατα υπάρξουν.

3 Οκτώ χρόνια δηµαρχία Βιρβιδά κη στα Χανιά. Ενα σχόλιο;
Απουσία οράµατος. 4 Βιρβιδάκης και Αρχοντάκης δηλώνουν ανεξάρτητοι. Εσείς;
Στρατευµένος στην επίλυση των προβληµάτων του τόπου µου, µε συγκεκριµένη ιδεολογική αφετηρία. Το πόσο ανεξάρτητοι είναι οι συγκεκριµένοι, το γνωρίζουν οι πολίτες.

5 Τα Χανιά από πόλη των γιασεµιών, τείνουν να µείνουν χωρίς... πράσινο;

Αυτός είναι ο λόγος που στο πρόγραµµά µας οι προτάσεις για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και την προστασία του περιβάλλοντος, κατέχουν κυρίαρχη θέση.

6 Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ο κόσµος το θέλει πάρκο.
Εσείς;

Μητροπολιτικό πάρκο του νέου δήµου µας, µε ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, στα πρότυπα των µεγάλων ευρωπαϊκών πάρκων, είναι η πρότασή µας. 7 Θα το διεκδικήσετε, δηλαδή, από το υπουργείο
Εθνικής Αµυνας;
Η αποφασιστικότητα, η διεκδικητικότητα αλλά «και το σπάσιµο αυγών» – όταν και όπου χρειάζεται – χαρακτηρίζουν τη µέχρι σήµερα πολιτική µου διαδροµή. Η ίδια φιλοσοφία θα χαρακτηρίζει και την αυτοδιοικητική µου δράση.

8 Τι ωθεί έναν εν ενεργεία βουλευτή να είναι υποψήφιος δήµαρχος;

Η διαπιστωµένη ανάγκη να ξεπεράσουµε την τοπική αναπτυξιακή «υστέρηση».

9 Είκοσι εννέα χρόνια βουλευτής και υπουργός, γιατί και δήµαρχος;

Για να αλλάξουµε ό,τι µας πληγώνει και µας στενοχωρεί, για να ανεβάσουµε επιτέλους ταχύτητες για την ανάπτυξη του τόπου.

10 Ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε κοινοβούλιο και δήµους;

Η ανακύκλωση συντηρητικών πρακτικών και λογικών είναι αυτή που έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση στο σηµείο που είναι σήµερα και δεν έχει επιτρέψει τη φυγή προς τα εµπρός και όχι τα πρόσωπα.

11 Πολλοί λένε ότι αν χάσει ο Σκουλάκης τον δήµο θα οφείλεται στο... ΠΑΣΟΚ;

Η βούληση των πολιτών ξεπερνά το όποιο κόµµα.

12 Θα έχετε τη στήριξη όλου του δυναµικού του κόµµατος, πρώην και νυν βουλευτών;
Κάθε µέρα διαπιστώνω ότι έχουµε τη στήριξη όλης της κοινωνίας, όλων των πολιτών του νέου δήµου που θέλουν να δουν τον τόπο µας να ξαναζωντανεύει και να µετατρέπεται σε εστία πραγµατικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισµού.

13 Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πληρώσουν το Μνηµόνιο;

Οι εκλογές του Νοεµβρίου έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Δεν µπορεί να διεξαχθούν µε αντιµ νηµονιακές κορόνες που µόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία και τους πολίτες των Χανίων από τα µεγάλα τοπικά προβλήµατα.

14 Ενετικό Λιµάνι, Νεώρια, παλιά πόλη σε εγκατάλειψη;

Η απουσία σχεδίου και συνεργασίας, µεταξύ των τοπικών υπευθύνων, οδήγησε – τα τελευταία χρόνια – σε αυτό το αποτέλεσµα. Η απαξίωση της ιστορικής και πολιτιστικής µας κληρονοµιάς είναι από τα µεγαλύτερα «ατοπήµατα» των τελευταίων ετών.

15 Χανιά, ιστορία αιώνων, αλλά χωρίς αρχαιολογικό µουσείο;

Τα Χανιά έχουν έλλειµµα σε υποδοµές αλλά πλεόνασµα σε ανθρώπινο δυναµικό, ιδέες και προτάσεις. Στόχος µας, να δηµιουργήσουµε χώρους πολιτισµού που θα αναδεικνύουν στη συνείδηση των επισκεπτών τους δεσµούς ανάµεσα στον φυσικό και τον πολιτιστικό µας πλούτο.

16 Οι Χανιώτες δεινοπαθούν από το κυκλοφοριακό.

Προτάσεις;
Η αναθεώρηση της υπάρχουσας κυκλοφοριακής µελέτης, η δηµιουργία νέων χώρων στάθµευσης, η κατασκευή ποδηλατοδρόµων, η ενίσχυση της δηµοτικής συγκοινωνίας είναι µερικές µόνο από τις προτάσεις µας.

17 Η κοινωνική πολιτική του αυριανού δήµου;

Στόχος µας, ένας δήµος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, που θα στηρίζει κάθε πολίτη που έχει πραγµατική ανάγκη.

18 Χρήµατα πού θα βρείτε;
Είµαι αισιόδοξος ότι µε την καθιέρωση του νέου συστήµατος οικονοµικής κατοχύρωσης των πόρων των ΟΤΑ θα υπάρξει όχι µονάχα απόδοση αλλά και εξοικονόµηση πόρων για ανάπτυξη και για κοινωνικό έργο, ταυτόχρονα µε την άντληση πόρων από περιφερειακό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

19 Ο νέος δήµος θα έχει ορεινό όγκο και παραλίες, τουρισµό και κτηνοτροφία. Δεν είναι κάπως ασύµβατα µεταξύ τους;

Είναι πλεονεκτήµατα αλληλοσυµπληρούµενα. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, πρόγραµµα και πολιτικές, ικανές να τα εντάξουν σ’ ένα ολοκληρωµένο και ισόρροπο σχέδιο ανάπτυξης. Με σεβασµό στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισµό µας.

20 Τι συµβολίζει το έµβληµά σας – το επτάφυλλο κλαδί ελιάς;

Η ελιά είναι το δέντρο που χαρακτηρίζει όσο τίποτε άλλο τον τόπο µας, την κρητική γη. Κι έχει συνδεθεί µε υψηλές έννοιες του πολιτισµού, όπως η ειρήνη, η ευγενής άµιλλα, η συνεννόηση και η νίκη. Επίσης, συµβολίζει τη συνένωση των επτά γεωγραφικών περιοχών του νέου δήµου µας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου