Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη το 2012
18-10-2010

Αισιοδοξία για ανάκαμψη και της τοπικής οικονομίας από το 2012 εξέφρασε στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Χανίων ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Μαρακάκης.
Ειδικότερα, αναφορικά με την παρουσία της Τράπεζας στην τοπική αγορά και το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού, που είναι έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα από όλες τις Τράπεζες και στα Χανιά, ο κ. Μαρακάκης επεσήμανε πως 'είναι γεγονός ότι δεν μπορεί σε μια περίοδο κρίσης να είναι ανοιχτή η Τράπεζα σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη. Υπάρχει ένας περιορισμός των δανείων και εμείς έχουμε έναν περιορισμό. Είχαμε βάλει ως στόχο να μην αφήσουμε κανέναν πελάτη μας να πάθει ζημιά λόγω κρίσης. Του δίναμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να λειτουργήσει όχι όμως για νέες επενδύσεις αυτήν την περίοδο με εξαίρεση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν πραγματικά την ανάπτυξη του νησιού'.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων τόνισε πως μέσα στην κρίση ο στόχος της Τράπεζας ήταν 'να σταθούμε δίπλα στους μετόχους μας, χιλιάδες άνθρωποι πήραν το φιλί της ζωής. Οι Τράπεζες αυτήν την περίοδο είχαν μια μεγάλη αδυναμία, η Τράπεζά μας κράτησε και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια και τώρα φάνηκε γιατί πραγματικά υπήρχε η ανάγκη να υπάρχει αυτή η Τράπεζα στην Κρήτη'.
Μιλώντας για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση ο κ. Μαρακάκης παρατήρησε πως 'ζούμε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας και έναν πληθωρισμό πολύ μεγάλο που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε το κράτος με τα περιοριστικά μέτρα, τις αναδιαρθρώσεις, το μνημόνιο να φτιάχνει τα δημοσιονομικά αλλά ο ιδιωτικός τομέας να μην πηγαίνει καλά. Πιστεύω ότι η οικονομία προς το τέλος του 2011 θα αρχίσει μια αναστροφή και θα μπορούμε στις αρχές του 2012 και η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να δανείζεται και το τραπεζικό σύστημα να έχει διείσδυση στη διατραπεζική παγκόσμια αγορά μπαίνοντας σε μια άλλη λογική, μια άλλη ανάπτυξη. Είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί δεν είναι μόνο το μνημόνιο και το πρόβλημα των ελλειμμάτων. Είναι ότι πρέπει να μεγαλώσει η ανάπτυξη, να υπάρξει ανταγωνιστική οικονομία και προπαντώς χρειάζεται μια συστράτευση όλου του λαού και των πολιτικών δυνάμεων που ήταν η αιτία του κακού'.
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Το θέμα της συνέλευσης ήταν η αλλαγή του νομικού πλαισίου της Τράπεζας όπως και των υπολοίπων συνεταιριστικών. Πλέον ένας μέτοχος μπορεί να πάρει ένα ποσοστό 2% του συνεταιριστικού κεφαλαίου. 'Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας γιατί έχουμε πολλούς συνεταίρους που επιθυμούν να μεγαλώσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε μια δύσκολη εποχή για όλους. Eπίσης, η Τράπεζά μας μειώνει τη συμμετοχή κατά πέντε φορές, δηλαδή όποιος έχει μια μετοχή θα πάρει άλλες πέντε και οι παλιοί μέτοχοι θα μπορούν να πάρουν μια νέα μετοχή στην τιμή των 30 ευρώ. Επίσης, η Τράπεζα εναρμονίζεται με το πρόγραμμα «Χρυσή Επένδυση» που θα τη βοηθήσει να μεγαλώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια σε μια δύσκολη περίοδο. Ολες οι Τράπεζες θα αναγκαστούν μέσα στο 2011 να κάνουν συγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους γιατί τα χαρτοφυλάκιά τους είναι σε άσχημη κατάσταση'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου